Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις προσώπων από τον κατασκευαστικό τομέα – Κακοτεχνίες και εγκληματική αμέλεια σε οικοδομές – Κτίρια από χαλίκι, χωρίς θεμέλια (vid)

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις προσώπων από τον κατασκευαστικό τομέα – Κακοτεχνίες και εγκληματική αμέλεια σε οικοδομές – Κτίρια από χαλίκι, χωρίς θεμέλια (vid)

Οργή και απόγνωση επικρατεί στην Τουρκία μετά τον γιγαντιαίο σεισμό που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε 10 επαρχίες αλλά και την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων σαν πύργους από τραπουλόχαρτα.

Έρχονται δεκάδες συλλήψεις

Στο στόχαστρο βρίσκονται επιχειρηματίες από το χώρο των κατασκευών αλλά και εργολάβοι, καθώς οι καταγγελίες και τα βίντεο για κακοτεχνίες σε οικοδομές που κατέρρευσαν, δίνουν και παίρνουν.

Υπό το βάρος της λαϊκής οργής – εκδηλώθηκε και με αποδοκιμασίες σε βάρος υπουργών και βουλευτών του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – η κυβέρνηση διέταξε τις αρχές να προχωρήσουν σε δεκάδες συλλήψεις. Μόνο το Σάββατο συνελήφθησαν 12 άτομα προερχόμενα από τον χώρο των κατασκευών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού

Οργή και τρομακτικά πλάνα

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες, σοκαριστικές οι εικόνες με κτίρια να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ωστόσο το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Sabah από την πόλη Χατάι, δείχνει κάτι τρομακτικό: Μία πολυκατοικία, η οποία δεν κατέρρευσε, απλώς έγειρε προς τα… πίσω! Κάτι που δείχνει πως απλώς δεν είχε θεμέλια! «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!», ακούγονται να λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Όσο περνούν οι μέρες και τα θύματα του Εγκέλαδου αυξάνονται οι αντιδράσεις για τα ακίνητα που μετατράπηκαν σε ερείπια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πληθαίνουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική, καθώς, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού η πλειονότητα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί από αυτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στις εταιρείες, για τις οποίες στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως όλες χαίρουν της στήριξης του Τούρκου προέδρου, έχει προκαλέσει έντονη κριτική ακόμη και από παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Υποτίθεται ότι ήταν κτίρια ανθεκτικά με υλικά υψηλής ποιότητας. Κάποια κόστισαν ως και 3 εκατομμύρια λίρες» αναφέρει μία βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Μπορείτε να αγοράσετε τον θάνατό σας με 2.850.000 λίρες αγαπητοί θεατές» ακούγεται να λέει σε άλλο καυστικό σχόλιο κατά των κατασκευαστικών εταιριών.

Ο καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ σε άλλη εκπομπή, αναφέρει πως ακόμη περιμένουν να δουν αν θα λογοδοτήσουν οι εταιρίες. «Αυτό που υποφέρουμε περισσότερο στη Τουρκία είναι η έλλειψη λογοδοσίας εκείνων που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα».

«Κτίρια από άμμο και χαλίκι»

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Παναγιώτη Καρύδη, καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών στο Open, o οποίος έκανε λόγο για «απαγορευτικές» κατασκευές που έγιναν αιτία να χαθούν χιλιάδες ζωές από τον καταστροφικό σεισμό.

«Η μορφή και ο τρόπος κατάρρευσης των κτιρίων είναι παρόμοιος με τον τρόπο που κατεδαφίζουμε κτίρια τοποθετώντας εκρηκτικά στα θεμέλια» λέει αρχικά και προσθέτει: «Άμμος και χαλίκι. Αυτό είναι απαγορευτικό γιατί όταν γίνει η κατάρρευση να μετατρέπεται (το κτίριο) σε σορό άμμου και χαλικιών. Είναι απαράδεκτο. Σημαίνει πολύ κακή ποιότητα βασικών υλικών δόμησης».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει πως το λόμπι πέντε κατασκευαστικών εταιρειών, που έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, έχει κερδίσει πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης.

«Οι εταιρείες αυτές παίρνουν μεγάλα πρότζεκτ. Όταν γίνονται δημόσιοι διαγωνισμοί, εμφανίζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες, που είναι του ίδιου ανθρώπου ουσιαστικά, χτυπούν τις προσφορές και πάντα ο διαγωνισμός καταλήγει στον ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση, μάλιστα, κάνει λόγο για «συμμορία» του Ερντογάν, η οποία «έφαγε» τα χρήματα που είχαν αποταμιευθεί από τον φόρο σεισμού, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες.

Δεν έβαζαν υποστηρικτικές κολώνες και έκαναν… εκπτώσεις

Συστηματικά σε πολεοδομικές παραβάσεις φαίνεται ότι προσχωρούσαν οι κατασκευαστές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, μετά τον σεισμό του 1999 κατά τον οποίο 18.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Ωστόσο, οι κατασκευαστές συχνά θυσιάζουν την ασφάλεια των πολιτών προκειμένου να ολοκληρώσουν γρηγορότερα και φθηνότερα τα κτήρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνούν να τοποθετήσουν τις ενισχυμένες κολώνες στήριξης που προβλέπει η νομοθεσία ή κάνουν… εκπτώσεις στο τσιμέντο.

«Ο λόγος για την τεράστια αυτή καταστροφή είναι η αβλεψία, καθώς οι κατασκευές μετατράπηκαν σε “εργαλείο” συγκέντρωσης χρημάτων» λέει ο Tezcan Karakus Candan, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι από τους δύο σεισμούς κατέρρευσαν 6.444 κτήρια ενώ περί τις 11.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη καταστροφή. Εάν οι έλεγχοι είχαν γίνει όπως έπρεπε, τότε η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη», σχολίασε ο καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ovgun Ahmet Ercan, προσθέτοντας πως κάθε μέρα που περνάει μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων.

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα, είναι γνωστό ότι κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία δεν έβαζαν όσες υποστηρικτικές κολώνες έπρεπε σε καταστήματα και πάρκινγκ ενώ παράλληλα προχωρούσαν και σε άλλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Πάνω από 25.000 νεκροί

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

Σχετικά Άρθρα