Η κατάθεση Τζιόρτζι έκαψε τον Κοτσολίνο: “Πήρε μερικές χιλιάδες ευρώ από το Μαρόκο”

Η κατάθεση Τζιόρτζι έκαψε τον Κοτσολίνο: “Πήρε μερικές χιλιάδες ευρώ από το Μαρόκο”

Στη φυλακή Poggioreale κατέληξε ο Αντρέα Κοτσολίνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού τον «έκαψε» η κατάθεση του πρώην βοηθού του και συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος φέρεται να άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate, ισχυριζόμενος πως ο Κοτσολίνο χρηματίστηκε από το Μαρόκο.

Το ένταλμα σύλληψης που υπέγραψε ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλεζ, του επιδόθηκε χθες το απόγευμα από την Guardia di Finanza – την ιταλική αστυνομία Οικονομικών υποθέσεων – στο απόγειο μιας τεταμένης ημέρας. Χθες το πρωί έγινε έρευνα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και σφραγίστηκε το γραφείο του. Το απόγευμα τον αναζήτησαν στο σπίτι του στη Νάπολη, αλλά δεν τον βρήκαν. Τελικά τον εντόπισαν σε κλινική στην οποία βρισκόταν για εξετάσεις και το βράδυ τον μετέφεραν σε κελί.

Σε 23 σελίδες, οι ερευνητές ανασυνθέτουν τη συμμετοχή του στην έρευνα που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από τον Δεκέμβριο. «Στην ερώτησή σας, απαντώ ότι οι διεφθαρμένοι βουλευτές είναι ο Ταραμπέλα και έμμεσα ο Κοτσολίνο», λέει ο Τζιόρτζι, πρώην βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή και σύντροφος της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται επίσης ακόμα στη φυλακή.

Όπως και ο Κοτσολίνο, έτσι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη χθες. Και για τους δύο, η βουλευτική ασυλία ανακλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Από το 2019, ο Κοτσολίνο είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και την ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ, συμπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ και από το 2022 μέλος της εξεταστικής επιτροπής Pegasus του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τώρα όμως η καχυποψία για πολιτικούς προσανατολισμούς που οδηγούνται από δωροδοκίες βαραίνει όλη αυτή την πολιτική του δραστηριότητα.

Η κατάθεση του Τζιόρτζι

Ο Τζιόρτζι διαβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι «ο Κοτσολίνο είχε επαφή με τον Αμπντερχαΐμ Ατμούν (πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία) λόγω του Παντσέρι». Και προσθέτει: «Ο Παντσέρι ήταν πρόεδρος της επιτροπής του Μαγκρέμπ, μετά έδωσε τη σκυτάλη στον Κοτσολίνο». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής πληρωνόταν, με τον Τζιόρτζι να λέει: «Δεν ξέρω τα ακριβή ποσά αλλά είναι λιγότερα από τους Καταριανούς, μιλάμε για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Στα έγγραφα υπάρχει επίσης υποκλοπή μεταξύ Παντσέρι και Τζόρτζι που φέρεται να συμφώνησαν «να τοποθετήσουν και τον Κοτσολίνο και την Καϊλή στην ειδική επιτροπή Pegasus», με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων του Μαρόκου. Ο Ατμούν ορίζεται στα έγγραφα ως πρόσωπο «με βασικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς». Ο Κοτσολίνο είχε «άμεσες επαφές» με τον Ατμούν. Τα έγγραφα αναφέρονται σε διάφορες συναντήσεις μεταξύ των δύο. Η πρώτη που αναφέρεται στην εντολή χρονολογείται στις 3 Ιουνίου 2021. Συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο σπίτι του Ιταλού ευρωβουλευτή και θα αποφάσιζαν να επικοινωνήσουν επειγόντως με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι βελγικές υπηρεσίες, «φαίνεται ότι οι Παντσέρι, Τζιόρτζι και Κοτσολίνο έλαβαν κεφάλαια απευθείας από τον Ατμούν».

Υπήρξε όμως και μία ακόμα, πιο πρόσφατη συνάντηση, την 1η Ιουνίου 2022 στη Βαρσοβία, όταν και ο Κοτσολίνο συζήτησε τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ-Μαρόκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο 60χρονος ευρωβουλευτής, πρώην περιφερειακός σύμβουλος, πρωταγωνιστής το 2011 στην υπόθεση των «Κινέζων ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος», διαγράφηκε από το κόμμα τον Δεκέμβριο. Ανέκαθεν δήλωνε αθώος, δηλώνοντας ότι δεν υπέβαλε κανένα επείγον ψήφισμα υπέρ του Μαρόκου και ότι υποστήριξε μόνο ένα. Τις τελευταίες ημέρες, μέσω των δικηγόρων Φεντερίκο Κόντε, Ντέτσιο Φεράρο και Ντιμίτρι Ντε Μπέκο, αφού αποκήρυξε την ασυλία του, εξαπέλυση επίθεση πρς την έρευνα: «Η δικαστική μας εμπειρία μας κάνει να την κοιτάμε με καχυποψία και σκεπτικισμό».

Σχετικά Άρθρα