“Κυβερνητική συνεργασία, με κανέναν”, λέει τώρα ο Ανδρουλάκης- Τι ελπίζει και τι φοβάται εν όψει της διπλής κάλπης
Η στροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επιθετική ρητορική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και η προσέγγιση προς τη Ν.Δ, με αφορμή της υπερψήφιση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη”, αποτελούν, όπως δηλώνουν κατά ενημερωμένες πηγές με πρόσβαση στην Χαριλάου Τρικούπη, μία “επιχείρηση διάσωσης” μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα στις εκλογές.
Οι μετρήσεις που φθάνουν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη (ειδικότερα από τους δημοσκόπους Στράτο Φαναρά και Μαρία Καρακλιούμη που διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος) είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Ο πήχης της Πρόθεσης Ψήφου βρίσκεται οριακά κοντά στο 10% -ενώ ήταν μεταξύ 15 και 17% πριν ένα χρόνο-, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι κομμένο στα δύο, μεταξύ μιας μικρής αλλά παρεμβατικής ομάδας, υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, που επιθυμούν ακόμα ταχύτερη σύγκλιση με τη Ν.Δ, και της λεγόμενης “αντιδεξιάς” πτέρυγας (Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σκανδαλίδης, Χάρης Καστανίδης κ.ά) που επιμένουν στην πολιτική αυτονομία, χωρίς να αποκλείουν την υπό προϋποθέσεις συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόταση για κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”;
Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ο κ. Ανδρουλάκης αναπτύσσει εσχάτως μια νέα στρατηγική. Εάν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κάλπη (απλή αναλογική) είναι μικρότερο του 12% θα επιδιώξει μία φυγή προς τα μπρος προτείνοντας κυβέρνηση συνεργασίας “ειδικού σκοπού” με αφορμή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω ύφεσης και ανάγκης να επιτευχθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα. Την κατάσταση αυτή έχει περιγράψει με μελανά χρώματα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, Νίκος Χριστοδουλάκης, και αυτή η πρόβλεψη ίσως αποτελέσει το πλαίσιο (μαζί με προγραμματικές θέσεις σύγκλισης) να προταθεί μία ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας με την συμμετοχή και των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων.
Το σχέδιο αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιτύχει -κάτι που γνωρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη-, ωστόσο θεωρούν πως μπορεί να τους βγάλει από την δύσκολη θέση, όταν θα λάβουν την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κρυφή επιθυμία, βεβαίως, που δεν θα ομολογηθεί, είναι να συγκεντρώσει η Ν.Δ ποσοστό με προβολή αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε σχετικά χαμηλό ποσοστό, ώστε να μην είναι χαοτική η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ.
Ο “εφιάλτης” θα ήταν να συγκεντρώσουν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ υψηλά ποσοστά στην κάλπη της απλής αναλογικής –μεταξύ 28-33%– και με μικρή σχετικά μεταξύ τους διαφορά, και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί σε ποσοστό κάτω του 12%. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει σε συνομιλητές του πως “δεν θα συνεργαστεί με κανέναν”, διότι κάτι τέτοιο θα δρομολογούσε, σε κάθε περίπτωση, την διάσπαση του κόμματος. “Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά την συνεργασία με τη Ν.Δ το 2012 και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί”, λένε συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.
Γνωρίζουν, από την άλλη, πως εάν προκύψουν συνθήκες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που δεν το εκτιμούν ως πιθανό), είναι θέμα χρόνου μια “μικρή διάσπαση” και σταδιακή “απορρόφηση” από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
“Είναι καλύτερο να αναλάβουμε το ρίσκο μιας περαιτέρω μείωσης του ποσοστού μας, με την πόλωση που θα επικρατήσει ενόψει της δεύτερης κάλπης, και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να ανασυγκροτηθούμε από την θέση μιας ισχυρής αντιπολιτευτικής παρουσίας”, λένε στελέχη κοντά στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν κρύβουν, μάλιστα, την ανησυχία πως στις “μυλόπετρες” μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη κάλπη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από το 8,1% που είχε επιτύχει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το 2019. Κάποιοι φοβούνται πως δεν είναι απίθανο να κινηθούν σε αρκετά μικρότερο ποσοστό από αυτό.
Τι θα συμβεί, όμως, εάν η Ν.Δ αγγίξει οριακά την αυτοδυναμία αλλά της λείπουν μερικές έδρες; Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν πως ο Ανδρέας Λοβέρδος και κάποιοι ακόμα βουλευτές δεν θα κάνουν το βήμα προς την έξοδο για να στηρίξουν μία τέτοια κυβερνητική πλειοψηφία. Από την άλλη ουδείς μπορεί να αποκλείσει οι πιέσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ έντονες ώστε να συνεργαστεί με τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα κι αν αυτό σημάνει την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών. Σήμερα, ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει σε συνομιλητές του πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.
Γνωρίζει, άλλωστε, πως σε μία τέτοια περίπτωση η διάσπαση θα είναι πολύ σοβαρότερη. Για παράδειγμα, ακούγεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το ΚΙΔΗΣΟ και να συγκροτήσει ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών. Άλλοι πάλι αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα σχήμα ανεξαρτήτων που θα κινηθούν δορυφορικά στον ΣΥΡΙΖΑ (που σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση) στην προοπτική συγκρότησης ενιαίας (δημοκρατικής) παράταξης. Η προοπτική, άλλωστε, μιας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας θεωρείται από πολλούς “θνισηγενείς”, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, πιθανότατα και κοινωνικές αντιδράσεις, όπως και το ότι θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την αυτοδιοίκηση (Οκτώβριος 2023) και τις ευρωεκλογές (2024), ενώ στις αρχές του 2025 πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.