Τουρκία- Σεισμός: Γέμισαν πτώματα τα πάρκινγκ και τα γήπεδα – Ο Ερντογάν παραδέχεται ολιγωρία και δίνει επίδομα 495 ευρώ (εικόνες)
Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.
Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.
«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».
Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό –που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας– είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
«Θεε μου, κοίτα πώς είμαστε»
Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.
Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».
Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.
Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.
Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.
πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων και καταγγελιών για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης από τις τουρκικές Αρχές.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται ηρωικές προσπάθειες διάσωσης των τουρκικών συνεργείων και των ομάδων που έφτασαν στη Συρία και στην Τουρκία από δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα στέλνει δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ για να συνδράμει τις τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη γειτονική χώρα, ενώ στέλνει επίσης βοήθεια και στη Συρία.
Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και αστέγους
Ανείπωτη η τραγωδία στις δύο χώρες, όπου οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 11.200, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν σε πολλές πόλεις έγιναν τάφοι για τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους, τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός νωρίς το πρωί.
Στην τουρκική πόλη Αντιόχεια, δεκάδες πτώματα, άλλα σκεπασμένα με κουβέρτες και σεντόνια και άλλα σε σάκους για πτώματα, ήταν παρατεταγμένα στο έδαφος έξω από νοσοκομείο.
Οικογένειες στη νότια Τουρκία και στη Συρία πέρασαν δεύτερη νύχτα στο κρύο, καθώς οι καταβεβλημένοι διασώστες προσπαθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια.
Περίπου 380.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία στην Τουρκία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.
Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της χώρας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε τρένα που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.Στο «επίκεντρο» του σεισμού ο Ερντογάν
Με φόντο τα συντρίμμια και ενόψει εκλογών, ο Ερντογάν ταξίδεψε στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπό τον ήχο των σειρήνων από ασθενοφόρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά, διαβεβαίωσε ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 8.574.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.
«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.
«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα … αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.«Αγνοείστε τους προβοκάτορες»
Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούν πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.
Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που επλήγησαν από τους σεισμούς θα λάβουν στήριξη 10 χιλιάδων λιρών (495 ευρώ) η καθεμία.
Πολλοί εκφράζουν οργή για τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση της τραγωδίας από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτούς.
Η Arzu Dedeoglu, δήλωσε σε δημοσιογράφο του BBC το βράδυ της Τρίτης στην Αλεξανδρέττα της νότιας Τουρκίας, ότι οι δύο ανιψιές της ήταν εγκλωβισμένες κάτω από τα χαλάσματα και ότι δεν είχε φτάσει βοήθεια μια μέρα μετά τον σεισμό.
«Έχουμε δύο παιδιά κάτω από τα χαλάσματα. Έχουν φύγει τώρα, είμαι σίγουρη ότι έχουν ήδη φύγει. Γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα;».
Άλλος επιζών στην Αντιόχεια, ο Melek, 64 ετών, αναρωτιόταν: «Πού είναι οι σκηνές, πού είναι τα φορτηγά με τα τρόφιμα;».
Μιλώντας στο Reuters την Τετάρτη, ανέφερε: «Δεν έχουν διανεμηθεί τρόφιμα εδώ, σε αντίθεση με προηγούμενες καταστροφές στη χώρα μας. Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα ή το κρύο».
Άλλοι αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξαν σοβαρές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν παραμελήθηκαν.
Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας, υπάρχουν αναφορές για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. Εκλογική πρόκληση
Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αποτελεί για τον Ερντογάν τεράστια πρόκληση. Οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης θα επισκιάσουν την πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως οι πιο δύσκολες στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν πολύ κοντά στο να κριθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πριν τον σεισμό, θα καθορίσει τον τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας, την πορεία της οικονομίας της και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τουρκικές αρχές επισημαίνουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν στην περιοχή από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά.
Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 38.000.