Πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ: Ο Πούτιν μου υποσχέθηκε πως δεν θα σκοτώσει τον Ζελένσκι- Το άγνωστο παρασκήνιο

Πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ: Ο Πούτιν μου υποσχέθηκε πως δεν θα σκοτώσει τον Ζελένσκι- Το άγνωστο παρασκήνιο

O Naftali Bennett συναντά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, πέρυσι- Πηγή: Sputnik/Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να μην δολοφονήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ πέρυσι στις πρώτες ημέρες του πολέμου .

«Σκοπεύετε να σκοτώσετε τον Ζελένσκι;» Ο Μπένετ θυμήθηκε ότι ρώτησε τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν πεντάωρης συνέντευξης που έδωσε στο κανάλι 12 του Ισραήλ, η οποία αναρτήθηκε στο YouTube το βράδυ του Σαββάτου, συμφωνα με αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της JerusalemPost.

Σε εκείνη τη συνομιλία, εξιστόρησε λεπτομέρειες από το γνωστό ταξίδι του στη Μόσχα και το Σαμπάτ στις αρχές Μαρτίου 2022, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενώ ο Μπένετ δεν μπόρεσε να βοηθήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών, κατάφερε να εξασφαλίσει μια υπόσχεση από τον Πούτιν να μην σκοτώσει τον Ζελένσκι, ο οποίος εκείνη την εποχή κρυβόταν σε ένα μυστικό καταφύγιο για να αποτρέψει μια τέτοια δολοφονία .

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μπένετ: «Δεν πρόκειται να σκοτώσω τον Ζελένσκι».

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ο Ναφτάλι Μπένετ, όπως διηγήθηκε, είχε πάει στη Μόσχα μετά από αίτημα του Ζελένσκι με την πεποίθηση ότι υπήρχε ένα μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Πήγαμε με απόλυτη μυστικότητα από το Ισραήλ μέσω της περιοχής του Καζακστάν… γιατί δεν μπορούσαμε να πετάξουμε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Στο δρόμο προσευχηθήκαμε και κάναμε μια ευλογία για το κρασί του Σαββάτου, ήταν πολύ συγκινητικό», είπε ο Μπένετ.

Προσγειώθηκαν στη Μόσχα όπου έκανε κρύο και έβρεχε, σε αυτό που ήταν το πρώτο του ταξίδι σε αυτή την πόλη, θυμάται ο Μπένετ, προσθέτοντας ότι μαζί του ήταν ο MK Ze’ev Elkin, τότε υπουργό Στέγασης και Κατασκευών, ο οποίος κατάγεται από την Ουκρανία και μιλά άπταιστα ρωσικά. . Στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως μεταφραστής του Νετανιάχου στις συναντήσεις του με τον Πούτιν.

Από τη Μόσχα πήγαν στο Βερολίνο, για να συναντηθούν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σουτς και μαζί ενημέρωσαν τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που όλοι γνώριζαν για την επίσκεψή του.

«Ό,τι έκανα ήταν συντονισμένο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Γαλλία», είπε.

Οι βάσεις για εκείνη τη στιγμή είχαν τεθεί δύο μήνες νωρίτερα, πριν από τον πόλεμο, όταν ο Μπένετ επισκέφτηκε τον Πούτιν στο Σότσι για μια παρατεταμένη συνομιλία πέντε έως έξι ωρών, μια βόλτα κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και μια επίσκεψη στο σπίτι του.

Ήταν «έξυπνος και οξύς» και υποστηρικτής των Εβραίων, θυμάται ο Μπένετ.

Εντυπωσιασμένος από τον Πούτιν ο Μπένετ

«Ήταν ο ωραιότερος άνθρωπος στον κόσμο μέχρι τότε, ξαφνικά μου έριξε μια ψυχρή ματιά και είπε «είναι Ναζί, είναι πολεμοκάπηλοι, δεν θα τον συναντήσω», θυμάται ο Μπένετ.

«Έμεινα έκπληκτος από την αλλαγή στη συμπεριφορά του», είπε ο Μπένετ.

«Υπήρξαν προστριβές τα τελευταία χρόνια εναντίον των Ρώσων που είχαν περιορίσει τις δραστηριότητές μας», είπε ο Μπένετ αναφερόμενος στη συμφωνία εκτόνωσης της έντασης με τη Μόσχα.

Η θερμή σύνδεση που άνοιξε με τον Πούτιν στο Σότσι ενισχύθηκε από τις επόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες, θυμάται ο Μπένετ.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Ισραήλ βρισκόταν αμέσως ανάμεσα σε μυλόπετρες, εξήγησε ο Μπένετ.

«Υπήρχε μια άμεση σαφής προσδοκία των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ουκρανία», ενώ την ίδια στιγμή, το εβραϊκό κράτος είχε δύο «ανταγωνιστικά συμφέροντα» που δυσκόλευαν την ικανοποίηση αυτής της απαίτησης, είπε ο Μπένετ.

«Η μία ήταν η καθημερινή μας δραστηριότητα στη Συρία. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα χτυπούσαμε ιρανικούς στόχους εκεί», είπε.

Η Ρωσία, η οποία είναι μια υπερδύναμη, έχει πυραύλους S-300 σταθμευμένους εκεί που μπορούν να πραγματοποιήσουν εναέριες εξόδους του Ισραήλ στον συριακό ουρανό, είπε.

«Αν πατήσουν ένα κουμπί, οι Ισραηλινοί πιλότοι θα καταρριφθούν και ποιος θα τους βοηθήσει να τους σώσουν; Θα το κάνει [ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν ή ο Ζελένσκι;» ρώτησε σημειώνοντας ότι θα ήταν πρόβλημα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Δεύτερον, «υπήρχαν πολλοί Εβραίοι τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία και ως Πρωθυπουργός του Εβραϊκού Κράτους ένιωθα μια ιδιαίτερη ευθύνη απέναντί ​​τους.

Έτσι, όλη η κουβέντα για το «να είσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υποστηρίζοντας την Ουκρανία είναι ωραία, αλλά περίπλοκη για το Ισραήλ δεδομένων των δικών του υπαρξιακών αναγκών, είπε ο Bennett.

Εφάρμοσε μια πολιτική παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά φοβόταν την πίεση των ΗΠΑ να παράσχουν όπλα, μια κίνηση που «έθετε σε κίνδυνο τόσο τους Εβραίους» στη Ρωσία και τα συμφέροντα του Ισραήλ στη Συρία.

«Επομένως, όταν πιέστηκαν από τις δύο πλευρές, πήγα στον τρίτο δρόμο», είπε.

Για να απελευθερωθεί από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε τους δεσμούς του για να βοηθήσει πιθανώς να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, ο Μπένετ κατάλαβε ότι εάν ενεργούσε ως μεσολαβητής θα μπορούσε επίσης να χαράξει μια στρατηγική ουδετερότητας για το Ισραήλ.

Η σύνδεση που είχε με τον Πούτιν, είπε ο Μπένετ, ήταν ένα «σπάνιο εμπόρευμα» εκείνη την εποχή.

«Δεν υπήρχε κανένας άλλος που να είχε την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών», είπε, εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Μπένετ, επομένως, θέσπισε μια ισραηλινή πολιτική παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου πεδίου, αλλά όχι παροχής όπλων.

Ήξερε ότι αν δεν έβρισκε μια εναλλακτική πολιτική, θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, «θα αναγκαζόμουν να παράσχω όπλα και τότε θα έβαζα σε κίνδυνο και τους Εβραίους» στη Ρωσία και τα συμφέροντα του Ισραήλ στη Συρία.

Η ισραηλινή διαμεσολάβηση τον Μάρτιο του 2022 ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε ο Μπένετ. Επικοινώνησε με τον Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι ένας «αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι έβαλε και τον Σολτς σε αυτή τη συνομιλία.

Αλλά ήταν ο Ζελένσκι, που φοβόταν για τη ζωή του, που ζήτησε την επίσκεψη στη Μόσχα, θυμάται ο Μπένετ.

Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ, πραγματοποίησε «συνομιλίες [στο τηλέφωνο], Πούτιν-Ζελένσκι, Ζελένσκι-Πούτιν» σε μια «μαραθώνια» ώθηση που περιελάμβανε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Αυτές οι προσπάθειες ενίσχυσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Λευκορωσία τον Μάρτιο, είπε ο Μπένετ.

Η απόφαση του Πούτιν να μην δολοφονήσει τον Ζελένσκι ήταν ουσιαστικά μια παραχώρηση σε σχέση με τον αντιληπτό στόχο του να αποναζιστοποιήσει την Ουκρανία και ήταν επίσης πρόθυμος να υποχωρήσει από το αίτημά του για αφοπλισμό.

Ο Μπένετ κατάφερε να εξασφαλίσει μια παραχώρηση από τον Ζελένσκι ότι θα υποχωρούσε από την επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είχα την εντύπωση ότι και οι δύο ήθελαν κατάπαυση του πυρός», αλλά τελικά, είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Ο Μπένετ είπε ότι εκείνη την εποχή νόμιζε ότι είχε πάρει τη σωστή στάση για να επισκεφθεί τη Μόσχα και να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά αυτό έγινε πριν από δέκα μήνες και τελικά δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο αντίκτυπος των προσπαθειών του.

Η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα, είπε, προσθέτοντας ότι είναι «νόμιμο» για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλάξει την πολιτική του Ισραήλ σε σχέση με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Πηγή: JerusalemPost

Σχετικά Άρθρα