ΔΕΗ: Καλύτεροι τρόποι εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενεργείας
Σε μια δύσκολη ενεργειακά συγκυρία και με τον χειμώνα προ των πυλών η ΔΕΗ προτείνει τρόπους για την εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος με παράλληλη μείωση του κόστους, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στην ανάγκη των οικογενειών για θέρμανση.
Θέρμανση
- Κρατήστε τον θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία και μην τον ρυθμίζετε πάνω από τους 21°C
- Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους
- Σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε, απομονώστε τα θερμαντικά σώματα και κλείστε τις πόρτες για να μην έχετε απώλεια θερμότητας
- Μην παραλείπετε να κάνετε συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης κάθε χρόνο
- Κάντε εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων μια φορά το χρόνο, στην αρχή τη περιόδου θέρμανσης
- Γεμίστε τις ρωγμές και τα κενά γύρω από το εξωτερικό των παραθύρων και θυρών σας, με ειδικά μονωτικά υλικά. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό στους λογαριασμούς σας.
Γενικά
- Κάντε αναδιάταξη των χώρων – πάγκων εργασίας ή γραφείων προκειμένου να είναι δίπλα σε παράθυρα για καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, μειώνοντας την κατανάλωση που προκύπτει από τα αναμμένα φώτα.
- Χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων καθώς χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική εστία.
- Μην αφήνετε σε φάση αναμονής (standby) τις συσκευές σας. Πολλές συσκευές, όπως η τηλεόραση, συνεχίζουν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστές. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, όταν οι ηλεκτρικές συσκευές παραμένουν σε φάση αναμονής σπαταλάτε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της οικιακής ηλεκτρικής κατανάλωσης.
- Διατηρήστε τα καπάκια από τις κατσαρόλες κλειστά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής.
- Τοποθετήστε χρονοδιακόπτες για τη λειτουργία του εξωτερικού φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους.
- Μαγειρεύοντας με χύτρα ταχύτητας αντί για κατσαρόλα εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα.
- Επιλέξτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα σχετικά μικρής χωρητικότητας, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού ολόκληρου του δοχείου.