Αντιπολίτευση: Θέση μάχης για το “μπλόκο” στον Κασιδιάρη με παράθυρα ερμηνειών από τον Άρειο Πάγο – Διαφωνίες συνταγματολόγων

Αντιπολίτευση: Θέση μάχης για το “μπλόκο” στον Κασιδιάρη με παράθυρα ερμηνειών από τον Άρειο Πάγο – Διαφωνίες συνταγματολόγων

Θέσεις μάχης παίρνουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέναντι στην ρύθμιση της κυβέρνησης που στοχεύει Κασιδιάρη αλλά… “χωράει” πολλούς και πολλές ερμηνείες. Την Τρίτη η σύγκρουση στην ολομέλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει ξεχωριστή ρύθμιση με επίκεντρο τον αντιρατσιστικό νόμο.

Έχει προκαλέσει ήδη έντονη συζήτηση η εμμονή της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει ρητές αναφορές στη φύση των εγκληματικών πράξεων και καταδικαστικών αποφάσεων με βάση τις οποίες θα μπορεί και πρέπει να αποκλείεται από τις εκλογικές διαδικασίες μια εγκληματική οργάνωση ή κάποιος οριστικά καταδικασμένος σε εγκληματική οργάνωση.

Το μπλόκο στον Κασιδιάρη έχει ήδη προξενήσει έντονη συζήτηση μεταξύ των Συνταγματολόγων ωστόσο το ζήτημα παραμένει εξόχως πολιτικό καθώς πολλοί είναι αυτοί που από όλες τις πτέρυγες της Βουλής μιλούν για το ενδεχόμενο η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει μπούμερανγκ και αντί να ψαλιδίσει τις προσδοκίες του ίδιου του καταδικασμένου ηγετικού στελέχους της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης να του αποφέρει περισσότερα πολιτικά οφέλη εμφανιζόμενος ως πολιτικά διωκόμενος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει στη Βουλή και όχι αντιπαραθετικά όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου επιδιώκει να υπάρχει αναφορά στα ρατσιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος.

  • Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ για τα παράθυρα που αφήνει η τροπολογία της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διατρανώνουν σε όλους τους τόνους την βούληση του κόμματος να συναινέσει στην κοινή επιδίωξη του πολιτικού κόσμου να τεθεί εκτός Βουλής το νέο κομματικό μόρφωμα Κασιδιάρη ωστόσο αν η κυβέρνηση επιδείξει ακαμψία και διατηρήσει τις ερμηνείες που επιδέχεται η τροπολογία τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει σφοδρή αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη ενδελεχή ανάγνωση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι εμφανής η αντισυνταγματικότητα αλλά και η δυνατότητα στις διατάξεις της να συμπεριληφθούν μελλοντικά και υπο την κρίση του εκάστοτε δικαστή και κόμματα της Αριστεράς.

Η απαράδεκτη θεωρία των άκρων

Η θεωρία των δυο άκρων λένε στην Αριστερά ευρύτερα αναβλύζει έντονα μέσα από την τροπολογία και αυτή είναι μια βασική πολιτική συνθήκη εκτιμάται για να μην υπάρξει συναίνεση. Η ευρεία ερμηνεία των διατάξεων και η ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία που παραχωρεί στον Άρειο Πάγο για να κρίνει αν κάποιο κόμμα είναι ή δεν είναι δημοκρατικό φαλκιδεύει την προσπάθεια.  

  • Πάντως από την Κουμουνδούρου αφήνονται ήδη υπόνοιες και αιχμές για την κατηγορηματική μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τις ρητές αναφορές στους νεοναζί και τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά εξαιτίας της μιας ενδεχόμενης άρνησης Βουλευτών της πλειοψηφίας με το βλέμμα σε συγκεκριμένα εκλογικά ακροατήρια.

Αυτό ούτως ή άλλως φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο έχει αφήσει τον Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή να παίζει τον αρχηγό κόμματος, να ανεβάζει ομιλίες του και να επικοινωνεί με τους οπαδούς του μέσω διαδικτύου ανενόχλητος ενισχύοντας το προφίλ του πολικού κρατούμενου.

  • 47 βίντεο και πάνω από 50.000 ακόλουθους μετρά ήδη μέσα από τη φυλακή το καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η πρόβλεψη για την απαγόρευση είναι σαφής και όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου και συνταγματική είναι και δεν επιδέχεται ερμηνειών από το τμήμα του ΑΠ που θα κρίνει τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές.

  • Τα κόμματα λοιπόν που δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης ψηφοδελτίων σύμφωνα με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνα των οποίων:  

«οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Σχετικά Άρθρα