Μητσοτάκης: Μετά την Ιαπωνία τα βλέμματα στο υπουργικό για… προκήρυξη εκλογών – Ικανοποίηση για Fitch – Τι σημαίνει η αναβάθμιση σε BB+
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται μέχρι την Τρίτη στην Ιαπωνία, όπου θα έχει επαφές με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, επιχειρηματίες και επενδυτές με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων με την ιαπωνική πλευρά να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ.
Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη για την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας και όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο facebook «τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της η επίσκεψη αυτή είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη».
Η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι ουδείς να μην κατεβάσει το μολύβι μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ώστε να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο περισσεύουν μετά τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Αυτό που περιμένουν τώρα είναι μέσα στον επόμενο μήνα να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα δώσει τη δυνατότητα για ένα νέο πακέτο παροχών 500-600 εκ. ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από μέτρα όπως μια «επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα, η ενίσχυση συνταξιούχων που δεν είδαν να αυξάνεται η σύνταξη τους λόγων της «προσωπικής διαφοράς» και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με ενδιαφέρον αναμένεται το υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και το τελευταίο πριν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.
Τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα η αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο με BB+
O επίσημος χαρακτηρισμός είναι ότι πρόκειται για «ομόλογα αξιόπιστα, ενέχουν όμως στοιχεία κερδοσκοπίας». Η επόμενη βαθμίδα για την Fitch (και την S&P) είναι το ΒΒΒ+ ή το BBB- που αποδίδεται σε «ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα» και ουσιαστικά αντιστοιχεί στην επενδυτική βαθμίδα και μετά είναι το Α+ ή το A- με το οποίο αξιολογούνται «ομόλογα υψηλής ικανότητας πληρωμής τόκων και κεφαλαίου αλλά πιο ευάλωτα στις συνέπειες από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες ή συγκυρίες».
- Επί της ουσίας, η νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σημαίνει ότι ανεβαίνει η αξία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές και το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί με μικρότερα επιτόκια. Θα αυξηθεί η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων και κυρίως η ποιοτική προέλευση των κεφαλαίων. Δηλαδή δεν θα ζητούν ελληνικά κεφάλαια μόνο hedge funds, αλλά και μεγάλοι πιστωτικοί οργανισμοί.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το κουπόνι του 10ετούς θα βρεθεί κάτω από το 4%. Συνεπώς όσοι τοποθετήθηκαν στην πρόσφατη έκδοση με κουπόνι 4,37% θα έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες υπεραξίες. Έτσι ερμηνεύεται και η απίστευτη ζήτηση που είχε η πρόσφατη έκδοση και έφτασε τα 22 δισ. ευρώ (αντίστοιχη γερμανικών bunds) .
Σε επίπεδο τοποθετήσεων, ίσως έχουμε νέες εισροές σε ελληνικά ομόλογα από μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, πάντα σε επίπεδα ποσοστώσεων ανάλογα με την χώρα.
Σε επίπεδο μετοχών, το ερώτημα που θα κρίνει την επόμενη χρηματιστηριακή πορεία είναι, εάν η πρόσφατη χρηματιστηριακή άνοδος είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση, άρα η μεγάλη εβδομαδιαία άνοδος έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να υπάρξουν αποκομίσης κερδών ή θα δούμε μέσα στην εβδομάδα την νέα ανοδική κίνηση.
- Ο κλάδος που έχει άμεσα οφέλη από την αναβάθμιση είναι οι τράπεζες. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι τραπεζικές μετοχές (ως κλαδικός δείκτης) κατέγραψαν άνοδο 3,5% ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφουν κέρδη 17,15% και ουσιαστικά οδήγησαν σε σημαντική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη (από τις 929 μονάδες μέχρι τα σημερινά επίπεδα).
Έμμεσα οφέλη έχουν όλες οι εταιρίες με εταιρικά ομόλογα επειδή αναθεωρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση και των εταιρικών ομολόγων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα και τι (ποιοτικά) κεφάλαια θα εισέλθουν στο ελληνικό χρηματιστήριο από την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, το γεγονός ότι το momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι ανοδικό θα μπορούσε να διακοπεί, εάν υπάρξει είτε για μακροοικονομικούς λόγους (δημοσιονομική εκπτροπή στις δαπάνες) είτε για καθαρά πολιτικούς λόγους ενόψει των επερχόμενων εκλογών.