To χρονικό της υπόθεσης των υποκλοπών σε 74 γεγονότα και ημερομηνίες

To χρονικό της υπόθεσης των υποκλοπών σε 74 γεγονότα και ημερομηνίες

Η ενημερωτική επιθεώρηση KREPORT κατέγραψε, σε ένα ενδιαφέρον χρονικό, όλα τα γεγονότα και τις ημερομηνίες σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο μετά και την σύγκρουση στη Βουλή (πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) εγκαθίσταται στην προεκλογική ατζέντα και θα διαδραματίσει πιθανότατα ρόλο και στις μετεκλογικές συνεργασίες εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το χρονικό:

30/08/19 : Στη Βουλή ψηφίζεται από την κυβέρνηση φωτογραφική τροπολογία με την οποία προβλέπονται αλλαγές στον νόμο σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. 

12/08/20 : Ο δημοσιογράφος του inside story Θανάσης Κουκάκης  απευθύνεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και καταγγέλλει ότι   το τηλέφωνο του παρακολουθείται.

31/03/21: Η Βουλή ψηφίζει  τροπολογία και αλλάζει τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών: Στερεί από την ΑΔΑΕ   τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, μετά  το τέλος της παρακολούθησης.

 29/07/21: Η ΑΔΑΕ  απαντά στην πρώτη καταγγελία του Κουκάκη, ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας». 

 11/04/22: Το inside story  δημοσιεύει εκτενή έρευνα για την παραβίαση  του κινητού του  δημοσιογράφου, από το spyware Predator.  «Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

15/04/22: Το Reporters United   παρουσιάζει κρατικά έγγραφα για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

18/04/22: Δεν έχουμε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, το θέμα βλέπει η ΑΔΑΕ, δηλώνει ο   κυβερνητικός εκπρόσωπος.

20/05/22:  Η Google σε ανάρτηση της, αποκαλύπτει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα.

03/06/22:   Το Reporters United δίνει συνέχεια στην έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, ο Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, είχε συναλλαγές με  επιχειρηματία, ο οποίος   συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών.

26/7/22: Ο  Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη   επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

29/07/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι κυβερνητικοί παράγοντες οχυρώνονται πίσω από την πάγια δήλωση ότι η Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί ποτέ παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, ότι η απόπειρα παγίδευσης των κινητών του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Κουκάκη,  έγινε με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο, ενώ ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχεται την παρακολούθηση του δημοσιογράφου. 

31/07/22: Να καταργηθεί η τροπολογία με την οποία δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται (μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης) πολίτες που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση, ζητά το ΠΑΣΟΚ.

 03/08/22: Η ΑΔΑΕ ξεκινά έρευνα για την τηλεφωνική σύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, από την οποία προκύπτει ότι το  τηλέφωνό του είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματός του μέχρι και μετά την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές.  

05/08/22: «Ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», δηλώνει ο πρωθυπουργός και οδηγεί σε παραίτηση τον Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού και τον Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων.   

06/08/22: «Η κυβέρνηση έχει  ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό», κάνει λόγο ο  Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα αρχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα, έντονα επικριτικά τα πρώτα δημοσιεύματα σε  Guardian  και NYT.

08/09/22 :«Όλα έγιναν νόμιμα», η παρακολούθηση ήταν «τυπικά επαρκής, πολιτικά μη αποδεκτή» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης. Προαναγγέλλονται αλλαγές στην λειτουργία της ΕΥΠ. Το θέμα φτάνει στις Βρυξέλλες. Η φιλελεύθερη Ολλανδής Ευρωβουλευτής Sophie in t’Veld που ηγείται των ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά, χαρακτηρίζει την υπόθεση Ανδρουλάκη «κορυφή του παγόβουνου» .

9/8/22: Η ΑΔΑΕ ανακοινώνει ότι «ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως…».

 10/08/22:  Ο υπουργός Επικρατείας καλεί τον Ν. Ανδρουλάκη, να ενημερωθεί από τον   νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ,   αρνείται την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, και ζητά να διαβιβαστεί όλος ο φάκελος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Γ. Οικονόμου σχολιάζει το γεγονός δηλώνοντας ότι ο  «κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται την ενημέρωση». Την άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ζητά ο Αλ. Τσίπρας.

18/08/22:  Ανήσυχη για τις παράνομες παρακολουθήσεις που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας δηλώνει η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.  Πεντάλεπτο ρεπορτάζ για τις υποκλοπές στην Ελλάδα παρουσιάζει το BBC.

22/08/22: το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία δηλώνει ότι θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 24/08/22:  Ο  πρέσβης Θ. Δεμίρη είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας μόνον, και με τα παράπονα της αντιπολίτευσης ότι η κυβερνητική επιλογή έγινε χωρίς καμιά απόπειρα να εξασφαλιστεί κάποια ευρύτερη συναίνεση.

 25/08/22: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδίδει τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, σε  ένα αποσταθεροποιητικό σχέδιο «σκοτεινών κύκλων».

 26/08/22:  Στην Ολομέλεια Βουλής, ο πρωθυπουργός υπαινίσσεται  πως η υπόθεση των υποκλοπών, συνδέεται   ή εξυπηρετεί «συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους».

Αίσθησης προκαλεί η δημοσίευση  στο Reuters, άρθρου του Hugo Dixon, ο οποίος  διατυπώνει την απαισιόδοξη προφητεία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας που ίσως κάνει τις ευρωπαϊκές αρχές να μετανιώσουν για την πρόσφατη άρση της εποπτείας.

29/08/22: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψηφίζει υπέρ της   συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, παρόν ψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ. Η ΑΔΑΕ αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στη ΕΥΠ και σε δύο διευθύνσεις της ΕΛ.

31/08/22: Ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζει το θέμα των υποκλοπών «βαρύ και σοβαρό», «αντιδημοκρατικό, παράνομο και πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας» το ενδεχόμενο να έγινε ό,τι έγινε με κυβερνητική πρωτοβουλία και ζήτησε «να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν». Υποστηρίζει πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».  

Το θέμα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων. «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία», είναι ο τίτλος άρθρου του  Der Spiegel. «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης», γράφει, «παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής που αναδιαρθρώνει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, κυβερνά όλο και περισσότερο σαν απολυταρχικός. Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει».

01/09/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, δηλώνει ότι δεν ενημέρωνε το Μαξίμου για τις υποκλοπές αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση επικαλούμενος το απόρρητο. Στην ίδια γραμμή και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδης. Για επιχείρηση συγκάλυψης, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

08/09/22 : Οι βουλευτές της ΝΔ, που έχουν την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή, αποφασίζουν να μην κληθεί να καταθέσει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αποχωρούν από την συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο  «για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή», και το ΠΑΣΟΚ για «συσκότιση παρακρατικών δράσεων».

09/09/22: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, για δύο απόπειρες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του από το Predator, και από τις ίδιες διευθύνσεις και συνδέσμους που επιχειρήθηκε να μολυνθούν τα τηλέφωνα Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη. Ο Αλ. Τσίπρας ζητά έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και το ΠΑΣΟΚ ζητά να κληθούν στην εξεταστική μάρτυρες που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση Predator.

12/09/22: Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Ευρωβουλής, καλεί τον πρωθυπουργό, να προβεί σε άρση του απορρήτου για τα στοιχεία της παρακολούθησής του.

13/09/22: Νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Η επίκληση του απορρήτου μπλοκάρει κάθε συζήτηση. Οι βουλευτές της ΝΔ αρνούνται να τεθεί το θέμα για γνωμοδότηση στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Νέος γύρος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. «Το σκάνδαλο κατασκοπείας θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου του Politico, «Πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα της Αθήνας συντελείται αυταρχική αλλαγή» γράφει η γερμανική Welt, ενώ τo Εuroactiv   καλύπτει το δείπνο Μακρόν -Μητσοτάκη με τον τίτλο «δεν συζητήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών με το Predator».

14/09/22: Στην Εξεταστική Επιτροπή, καταθέτουν δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ, ο Γ. Ρουμπάτης (επί ΣΥΡΙΖΑ) και ο Π. Κοντολέων (επί ΝΔ). Ο πρώτος  απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο δεύτερος επικαλέστηκε το απόρρητο και δεν έδωσε απαντήσεις.

15/09/22: Νέα συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Η επίκληση του απόρρητου δεν φωτίζει καμία πτυχή του θέματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναφέρει  την πρόσκλησή του στον πρωθυπουργό «που προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών, ως πολιτικός υπεύθυνος, να άρει το απόρρητο».  

20/09/22: Στην  Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καλείται   ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος καταθέτει ότι με εντολή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, το αρχείο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, την ίδια ημέρα που οι  δικηγόροι του Ν. Ανδρουλάκη διαβίβασαν στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του για το Predator και που η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχε την πρώτη της συνεδρίαση για τις υποκλοπές. Καταλογίζει στην ΕΥΠ άρνηση συνεργασίας, ωστόσο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες. Ο νέος επικεφαλής της  ΕΥΠ, Θεμ. Δεμίρης, υποστηρίζει στην Εξεταστική ότι δεν προβλέπεται πουθενά να ενημερωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης.

 30/09/22: Αυλαία για την Εξεταστική Επιτροπή. Ο Ν. Ανδρουλάκης, τελευταίος μάρτυρας, και το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που καταθέτει, συνοψίζει: «Πού είναι ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρ. Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε. Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης».

10/10/22: Τα κόμματα καταλήγουν στα πορίσματα τους. «Κατέρρευσαν οι καταγγελίες περί σκανδάλου», αναφέρει το πόρισμα της Ν.Δ. Οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης, διαπιστώνουν τα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ζητούν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

12/10/22: Αυλαία για την Εξεταστική Επιτροπή . Το πόρισμα  των κυβερνητικών βουλευτών,   αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών, παρ’ ότι δεν κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές, και οι λίγοι που κατέθεσαν (πλην του επικεφαλής της ΑΔΑΕ), επικαλέστηκαν το απόρρητο. Τα τέσσερα άλλα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές τους, ομονοούν στην διαπίστωση συγκάλυψης του σκανδάλου.

21/10/22:   Η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας   της εξεταστικής, το οποίο όμως δεν γνωρίζει, καθώς χαρακτηρίστηκε απόρρητο.

29/10/22: Τα ΝΈΑ ανοίγουν τον χορό με τις λίστες προσώπων που παρακολουθούντο. Αναφέρεται σε τέσσερις παρακολουθήσεις ή απόπειρες με το Predator, μεταξύ των οποίων δύο πρώην υπουργών της σημερινής κυβέρνησης. «Φωτογραφίζεται» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ το ρεπορτάζ της εφημερίδας, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, υποδεικνύει εμπλοκή στην υπόθεση του πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «γεμάτο εικασίες από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία , ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα»

31/10 /22: Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση: «Θα διεξαχθούν εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συνολικά πέντε σχετικές ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, αλλά δεν απάντησε σε καμία.

04/11/22: Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές (PEGA), επισκέπτεται την Αθήνα και διατυπώνει αυστηρές συστάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θέτει τέσσερις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών, μεταξύ των οποίων υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη και διοικητή της ΕΥΠ ευρύτερης αποδοχής.   «Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

 06/11/22: Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχεται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτική συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το αίτημα για εκ νέου σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών προκειμένου να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες.

Το Documento δημοσιεύει την πρώτη λίστα με ονόματα υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων που φέρονται ότι τα κινητά τους είχαν δεσμευτεί από το Predator. «Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

07/11/22: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator (…) και δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι είναι ότι δεν είναι η ΕΥΠ και, προφανώς, εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη», δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο Αλ. Τσίπρας καταθέτει ερώτηση, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν οι 33 (της λίστας του Documento) ήταν υπό παρακολούθηση – εκτός από το Predator – και  από την ΕΥΠ. 

 09/11/22: Ο πρωθυπουργός σε νέα του συνέντευξή του, δηλώνει ότι το    δημοσίευμα του Documento είναι ψευδές.

Στο προσχέδιο της απόφασης για την Ελλάδα που εισηγείται στην PEGA η ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ Βελτ, επισημαίνεται η ανάγκη να διευκρινιστεί πλήρως η υπόθεση των υποκλοπών στη Ελλάδα ενόψει των εκλογών του 2023, η απροθυμία αναζήτησης των πηγών προέλευσης των παρακολουθήσεων και «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

10/11/22: Η Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, μετά από αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επανέρχεται στο θέμα και καλεί σε ακρόαση τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τρεις επιχειρηματίες που συνδέονται με τη διακίνηση του λογισμικού Predator, Μπίτζιο, Λαβράνο και Ντίλιαν.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Star, θέτει τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό: «Υπάρχει πολιτικός από τους 33 (της λίστας Documento), που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ; Υπάρχει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο που ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός του κ. Μητσοτάκη που ήταν επισυνδεμένος επισήμως από την ΕΥΠ;». «Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», απαντά ο Κ.Μητσοτάκης.

Η διεθνής δημοσιότητα για την υπόθεση συνεχίζεται εξαιρετικά αρνητική. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος των Financial Times Tony Barber γράφει: «Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει εξήγηση, τόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι έχει κάτι να κρύψει». Στον Economist γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση, με την διαπίστωση πως «ακόμη και οι οπαδοί του, παραδέχονται ότι το Predatorgate υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη».

13/11/22: Εννέα κυριακάτικες εφημερίδες, έχουν στην πρώτη τους σελίδα το θέμα των υποκλοπών. Η εφημερίδα «Documento»,   δημοσιεύει  38 ακόμη ονόματα, ως υπό παρακολούθηση από το σύστημα Predator. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι υπουργοί Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Βαρβιτσιώτης καθώς και στελέχη του Μαξίμου. Το ΒΗΜΑ δημοσιεύει   πληροφορίες για την εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, τις διασυνδέσεις επιχειρηματιών που το διακινούν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, την ΕΥΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και την εκτεταμένη χρήση του. Η Δικαιοσύνη διερευνά το θέμα, η κυβέρνηση νομοθετεί για την αντιμετώπιση της υπόθεσης των υποκλοπών, το κυβερνητικό σχόλιο.

14/11/22: «Η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και θα γίνει ότι απαιτείται»δηλώνει ο πρωθυπουργόςΟ Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

15/11/22: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις υποκλοπές. Προβλέπεται η επαναφορά του κακουργήματος για όσους παρακολουθούν παράνομα, καθώς και βαρύτερες ποινές, έως 10 χρόνια, για όσους εμπορεύονται σχετικά λογισμικά. Προβλέπεται   η εμπλοκή του προέδρου της Βουλής, εφόσον κρίνεται αναγκαία από την ΕΥΠ η παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, καθώς και η ενημέρωση όσων έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά σε τρία χρόνια από την παύση της.   Σημαντικές ενστάσεις διατυπώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

16/11/22: Η ΑΔΑΕ εγκαλεί τους αρμόδιους γιατί μετά απ’ όλα «όσα συνέβησαν, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της», για το νομοσχέδιο, παρότι αυτό προβλέπεται και Συνταγματικά.

18/11/22: Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει στον πρωθυπουργό  να ζητήσει  από την ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους ώστε να φανεί αν παρακολουθούνταν υπουργοί από την ΕΥΠ.

19/11/22: Το Documento δημοσιεύει νέα λίστα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος και ο επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων Αριστείδης Αλεξόπουλος.

21/11/22: Η ΑΔΑΕ διατυπώνει τις παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Επισημαίνει  ότι δεν θεσπίζονται εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικής προάσπισης του δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών, είναι ελλιπής η αιτιολογία λήψης του μέτρου της παρακολούθησης, το χρονικό διάστημα της τριετίας για να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος είναι υπερβολικά μακρύ, αυξάνονται αδικαιολόγητα οι λόγοι παρακολούθησης (προστίθενται τουλάχιστον 50).  Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Ο Αλ. Τσίπρας καταθέτει την τέταρτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση, καθώς οι τρεις προηγούμενες δεν απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό. Ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ και είχαν ως αντικείμενο εργασίας τον χειρισμό του Predator.

25/11/22:  Η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, διατυπώνει τις παρατηρήσεις της στο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Σημειώνει μεταξύ άλλων, το ανεξέλεγκτο της ΕΥΠ και την ασάφεια του ορισμού περί «εθνικού συμφέροντος».

26/11/22:   Νέα λίστα υποκλοπών με το Predator δημοσιεύει  το Documento. Ανάμεσα στα 32 ονόματα  η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου ο Γιάννης Οικονόμου, η Νίκη Κεραμέως.

27/11/22:  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο δημοσίευμα, κάνει λόγο για «μύθους αναπόδεικτους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς».

28/1122: Στην Επιτροπή Θεσμών, καταθέτει ο Γρηγόρης Δημητριάδη, ο οποίος αυτή την φορά δεν επικαλείται το απόρρητο, αλλά δηλώνει ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν υπέδειξε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων ως υπεύθυνο για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, για την οποία -είπε- ούτε ο πρωθυπουργός ούτε και ο ίδιος είχαν γνώση

29/11/22:   Με 6 αλλαγές, αλλά και με την παραμονή της διάταξης περί τριετίας για την υπό όρους ενημέρωση του παρακολουθούμενου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου.

03/12/22:  Το Documento δημοσιεύει νέα λίστα με παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ,  μεταξύ των οποίων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών. Η  κυβέρνηση χαρακτηρίζει «μυθοπλασία» τα δημοσιεύματα.

05/12/22:   Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αρνήθηκαν να δώσουν την συγκατάθεση τους, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος, και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

 Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο και του θέτει θέμα   καθυστερήσεων της δικαστικής έρευνας,

07/12/22: Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την ΑΔΑΕ και ζητά τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας με όλες τις άρσεις απορρήτου επικοινωνιών που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και αξιωματικούς.

08/12/22: «Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια, είναι Αντιπρόεδρος του κόμματός μας, του συνομιλώ… Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο o ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι λίγο; …Καθόμουν σε έναν υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τη γραμματέα μου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Και επειδή λέτε ότι με τις Ένοπλες Δυνάμεις «δεν παίζουμε», δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη; Και δεν τολμάτε να προσκομίσετε. Και ζητάτε από εμένα να αποδείξω το ανάποδο; Όχι, κ. Τσίπρα, εσείς θα το αποδείξετε. Εσείς θα το αποδείξετε». Αυτή ήταν η οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να απαντήσει, με ένα ναι ή με ένα όχι, αν παρακολουθούνταν υπουργοί και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τον να παραιτηθεί αν συλληφθεί ψευδόμενος.

09/12/22: Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.

11/12/22:  Το  Documento δημοσιεύει αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένων επικοινωνιών του Κ. Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, την αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώνουν δύο εκ των συνομιλητών του υπουργού. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τους διαλόγους κατέγραφε η ΕΥΠ.

«Είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός τελούσε σε γνώση ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα» δήλωσε ο Γ. Οικονόμου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές οι υποκλοπές να δείχνουν ότι «στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».

13/12/2: Ένα 4μηνο μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε έφοδο στα γραφεία έξι εταιρειών, ανάμεσά τους οι Intellexa και Krikkel, σε αναζήτηση στοιχείων.

24/12/22: Σύμφωνα  με το Documento, η ΑΔΑΕ αποφάσισε να κάνει αυτεπάγγελτα έρευνα για επισυνδέσεις.

03/01/23: Η ΑΔΑΕ όρισε ειδική ομάδα για να προχωρήσει σε ελέγχους στα αρχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και στον ΟΤΕ για παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Επίσης, αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

 04/01/23: «Οι Ανεξάρτητες Αρχές ούτε πρέπει να υπερβαίνουν το Σύνταγμα ούτε να γίνονται τιμητές του», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 10/01/23:  Ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου,  Ισ. Ντογιάκος, με γνωμοδότησή του υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαίωμα να ερευνά και να ενημερώνει για άρσεις απορρήτου που αφορούν «εθνικούς λόγους». Η γνωμοδότηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου και κομμάτων.

 12/01/23:     «Αποκλίνουμε από το πρότυπο της Ευρωπαϊκή Δημοκρατίας», δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος. Επίσης, 17 συνταγματολόγοι με κοινό κείμενο-παρέμβαση, διατυπώνουν την πλήρη διαφωνία τους στα βασικά σημεία της γνωμοδότησης Ντογιάκου για τις παρακολουθήσεις. Βέλη και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, εκφράζει την «απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του για την έκδοση και για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης» Ντογιάκου.

14/01/23: Δημοσιεύματα θέλουν την ΑΔΑΕ να είχε ολοκληρώσει τους ελέγχους στους παρόχους, από τους οποίους προκύπτει παρακολουθήσεις έξι προσώπων από την ΕΥΠ.

 20/01/23: Με νέα επιστολή, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος ζητά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να τον καλέσει για να την ενημερώσει για τα πορίσματα των ελέγχων που έκανε η Αρχή. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές, δηλώνει ο Γ. Οικονόμου.

23/01/23: Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν συναινεί στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

24/01/23: Μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να ενημερωθεί για τα ευρήματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ, ο Χρ. Ράμμος κατέγραψε αυτά τα ευρήματα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Αλ. Τσίπρας παρέλαβε αυτοπροσώπως τον φάκελο, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την οποία είχε ήδη ζητήσει συνάντηση, και ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Η επιστολή Ράμμου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καταγράφει τις παρακολουθήσεις, με «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ, έξι προσώπων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: Ενός υπουργού, ενός ανώτατου στελέχους των ενόπλων δυνάμεων και τεσσάρων αξιωματικών που έχουν ευθύνες στον τομέα των οπλικών προμηθειών. Οι επισυνδέσεις φέρεται να έχουν γίνει με την έγκριση και υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως -πράγμα που διαψεύδει το κυβερνητικό σενάριο πως οι παρακολουθήσεις έγιναν από κάποιους μηχανισμούς «εκτός πλαισίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί τον Χρ. Ράμμο για «ακτιβισμό», ώστε να καταστεί πολιτικός παράγοντας και ότι μετέτρεψε «την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ»,

Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, PEGA, καλεί τον Χρ. Ράμμο και τον Κ. Μενουδάκο,, της αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για «ανταλλαγή απόψεων».

25/01/23: Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει πρόταση δυσπιστίας και ξεκινά η συζήτηση της στην Βουλή. Από το βήμα της Βουλής, δηλώνει ότι από τον φάκελο που παρέλαβε στην ΑΔΑΕ, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε και τα έξι πρόσωπα που είχε ζητήσει να ελεγχθούν και ανακοίνωσε τα ονόματά τους (τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στον φάκελο). Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ. Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής με μια μακροσκελή ανακοίνωση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοιχτή σε όλους και δηλώνει ότι θεωρεί βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψή του τον ισχυρισμό κυβερνητικών παραγόντων, ότι φιλοδοξεί να παίξει ρόλο πολιτικού παράγοντα.

27/01/23: Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίζεται με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συσπειρώνοντας όμως την θετική ψήφο σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα