Milliyet: Αν ο Μπλίνκεν δώσει πράσινο φως για τα 12 μίλια στην Αθήνα, η Τουρκία θα αναλάβει δράση
Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Mιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, στην τακτική στήλη του σήμερα, υπό τον τίτλο «Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» εξυφαίνει διάφορα σενάρια που μπορεί να συμβούν με την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας, θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά είναι γνωστό ότι ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη γιατί θα φιλοξενήσει παράλληλα την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Νότιας Κύπρου και θα ήθελαν να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για όσα επιδιώκουν σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.
Δεν θα ήταν περίεργο για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έρθει στην Τουρκία για μια μέρα και να διανυκτερεύσει στην Αθήνα για να κάνει διπλωματικά ξεκάθαρη την πλευρά που παίρνει η χώρα του. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το ‘πράσινο φως’ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ΤΔΒΚ, με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση.
Το Ισραήλ θα είναι άλλη μια χώρα που η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά. Μένει να δούμε αν ο Π/Θ Νετανιάχου, ο οποίος αυτήν τη στιγμή έχει αναλάβει την αποστολή να επιδιορθώσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ, θα πετάξει την ύφεση (detente) με την Τουρκία στο καλάθι των αχρήστων, προσφέροντας ένα εργαλείο στην προπαγάνδα της Αθήνας.
Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου. Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου».
Τζιχάτ Γιαϊτζί: Διατηρούμε κρυφό στόλο στη Λιβύη
Στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Milliyet, ο γνωστός ως εισηγητής του περί ‘Γαλάζιας Πατρίδας΄ εθνικιστικού τ/ιδεολογήματος απόστρατος και καθηγητής Τζιχάντ Γιαϊτζί, σχολιάζει το θέμα του συσχετισμού ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας, ισχυριζόμενος μ.ά. τα εξής:
«Μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar στο Λονδίνο, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία θα αγόραζε φρεγάτες κλάσης Type-23 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά του ο Akar δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα οριστικό». Ωστόσο, εάν η επιτροπή διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων δεν είχε αναφέρει τέτοια ανάγκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα εξέταζε αυτά τα πλοία. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στον κόσμο.
Οι επιχειρησιακές μας ανάγκες έχουν αυξηθεί, αλλά ο αριθμός των φρεγατών είναι ο ίδιος. Οι κορβέτες δεν είναι ικανές να εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τις φρεγάτες. Τώρα είμαστε πλέον μια ναυτική δύναμη ανοιχτής θάλασσας, δεν είμαστε παράκτιο ναυτικό. Έχουμε πλοία συνεχώς μπροστά από τη Λιβύη. Δεν είναι γνωστή η παρουσία τους, γιατί δεν φαίνονται πολύ. Δυσκολευόμαστε όμως να συντηρήσουμε αυτά τα πλοία γιατί δεν υπάρχουν άλλα να τα αντικαταστήσουν. Έτσι τα πλοία μας φθείρονται, γερνούν πολύ γρήγορα. Άρα χρειαζόμαστε επειγόντως μια εξέδρα και πρέπει με κάποιο τρόπο να την ολοκληρώσουμε.
Η Ελλάδα εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας και προσπαθεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις της με αγορές από το εξωτερικό. Οι φρεγάτες κλάσης Belharra παραγγέλθηκαν από τη Γαλλία σε αυτό το πλαίσιο. Τον περασμένο μήνα, έδωσα μια συνέντευξη στους New York Times για αυτό το θέμα. Εκεί, με ρώτησαν πώς θα απαντούσε η Τουρκία στις αγορές όπλων εκ μέρους της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, αυτή η ερώτηση είναι από μόνη της μια παραδοχή ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται διαρκώς. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να λάβει ανάλογα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το ναυτικό της και να αυξήσει τον αριθμό των εξέδρων. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της από ξένες χώρες με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία και έχει μεγιστοποιήσει σοβαρά τη δύναμή της.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις αγορές της από το εξωτερικό για να ενισχύσει τις δικές της εθνικές κινήσεις. Αντίθετα, όλη η δύναμη κρούσης του ελληνικού ναυτικού εξαρτάται από ξένες χώρες και αυτή η εξάρτηση διατηρείται και με τις νέες αγορές τους. Παρ’ ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την προσθήκη νέων συστημάτων, αυτά τα βήματα δεν είναι σε επίπεδο επαρκές ώστε να μειωθεί το χάσμα με την Τουρκία. Και το πιο σημαντικό: Ενώ η Ελλάδα περιμένει από το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον να της δώσουν πυρομαχικά σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία είναι σε θέση να παράγει η ίδια τα απαραίτητα πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό σε εργοστάσια στην επικράτειά της. Έχουμε μεγάλη ικανότητα και αναπτύξαμε αυτή την ικανότητα δουλεύοντας στα πλοία που αγοράσαμε. Σήμερα μπορούμε πλέον να εξοπλίσουμε τα δικά μας πλοία με τα δικά μας συστήματα».