Ηφαίστειο Σαντορίνης: Το σενάριο έκρηξης και πρόκλησης τσουνάμι

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Το σενάριο έκρηξης και πρόκλησης τσουνάμι

«Σοβαρή απειλή» χαρακτηρίζει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης ο γεωφυσικός του Imperial College του Λονδίνου, Καγετάν Κραπκίβιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Όταν το ηφαίστειο στη Σαντορίνη εξερράγη για τελευταία φορά το 1650 σκότωσε 70 ανθρώπους. Ωστόσο, σχεδόν 400 χρόνια μετά, είναι ήσυχο, αλλά δεν κοιμάται» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Στο Κολούμπο, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σαντορίνη ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένας θάλαμος μάγματος που γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να εντείνουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε live χρόνο.

Όπως γράφει ο Guardian, από τα μέσα του 17ου αιώνα που έγινε η τελευταία φονική έκρηξη, η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μίας ισοδύναμης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Κολούμπο ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια ηφαιστείων, ικανών να δημιουργήσουν μία στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι.

Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με υπερηχογράφημα – ο Κραπκίβιτς και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», υποδηλώνουν ότι αν και δεν επίκειται έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Μία άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος «Joides Resolution» τρυπά ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανακατασκευάσει την ιστορία των εκρήξεων εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.

Σχετικά Άρθρα