“Βόμβα” – Ο ΠΟΥ έδωσε λίστα με φάρμακα για μόλυνση από πυρηνικά όπλα

“Βόμβα” – Ο ΠΟΥ έδωσε λίστα με φάρμακα για μόλυνση από πυρηνικά όπλα

Νέα λίστα με αποθέματα φαρμάκων που θα πρέπει να κρατούν οι χώρες για την προστασία του πληθυσμού από έκτακτες καταστάσεις μόλυνσης από πυρηνικά καθώς και συμβουλές για την κατάλληλη διαχείριση των φαρμάκων αυτών, εξέδωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν διαθέσιμες τις θεραπείες σε όσους έχουν ανάγκη, γρήγορα. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που σώζουν ζωές, που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τραυματισμούς από ακτινοβολία», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγιέστερων Πληθυσμών.

Εθνικά αποθέματα

Ο νέος κατάλογος αντικαθιστά την έκθεση του ΠΟΥ του 2007 σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια. Περιλαμβάνει νέες πληροφορίες για τους συνδυασμούς φαρμάκων που χρειάζεται να βρίσκονται σε απόθεμα, με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας την τελευταία δεκαετία.

Παρέχει συμβουλές για την πολιτική που πρέπει να τηρηθεί για την απόκτηση φαρμάκων που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την πρόσληψη ραδιονουκλεϊδίων ή να αυξήσουν την αποβολή των ραδιονουκλεϊδίων από το ανθρώπινο σώμα.

Εξετάζει τα κύρια στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη, διατήρηση και διαχείριση των εθνικών αποθεμάτων ειδικών προμηθειών ιατρικών υλικών που θα απαιτηθούν για έκτακτες ανάγκες από ακτινοβολίες και πυρηνικά.

Η έκθεση εξετάζει τον ρόλο των εθνικών υγειονομικών αρχών στην ανάπτυξη αποθεμάτων, καθώς και τον ρόλο της ΠΟΥ, ως του κορυφαίου διεθνή οργανισμού για τη δημόσια υγεία με την εξουσία και την ευθύνη να συνδράμει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Με δεδομένο αυτό, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση στις χώρες σχετικά με την ετοιμότητα για τη δημόσια υγεία και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αποθεμάτων. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως σημειώνεται, ο ΠΟΥ μπορεί να βοηθήσει στην προμήθεια ή την κοινή χρήση ιατρικών προμηθειών μεταξύ των χωρών.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει μια σύντομη ανασκόπηση επιλεγμένων αναδυόμενων τεχνολογιών και σκευασμάτων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επαναχρησιμοποίησης προϊόντων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί για άλλες ενδείξεις.

Τέλος, η έκθεση παρέχει παραδείγματα πρακτικών για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός εθνικού αποθέματος σε επιλεγμένες χώρες, δηλαδή Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσική Ομοσπονδία και ΗΠΑ.

«Αυτή η ενημερωμένη λίστα κρίσιμων φαρμάκων θα είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο προετοιμασίας και ετοιμότητας για τους εταίρους μας να εντοπίσουν, να προμηθευτούν, να αποθηκεύσουν και να παράσχουν αποτελεσματικά αντίμετρα έγκαιρα σε όσους κινδυνεύουν ή εκτίθενται σε αυτά τα συμβάντα», δήλωσε ο Δρ Μάικ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ. 

Τι είδη χρειάζονται συνολικά

Συνήθως, ένα εθνικό απόθεμα για όλους τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα υγείας θα περιλαμβάνει γενικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό ατομικής προστασίας, κιτ τραυματισμών, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν μόνο τα συγκεκριμένα φάρμακα που είναι γνωστά και σήμερα παίρνουν άδεια χρήσης από τον ΠΟΥ, για την πρόληψη ή τη θεραπεία της υπερέκθεσης του ανθρώπου στην ακτινοβολία.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πυρηνικά μπορεί να προκαλέσουν σε έκθεση σε δόσεις ακτινοβολίας αρκετά υψηλές ώστε να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες στην υγεία ή ακόμα και θάνατο. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται γρήγορα σε τέτοιες απειλές. Πολλές χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά στοιχεία ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση στη Γραμματεία του ΠΟΥ.

Τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν ραδιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ιατρικές ή ερευνητικές εγκαταστάσεις ή ατυχήματα κατά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών, καθώς και σκόπιμες χρήσεις ραδιενεργών υλικών με κακόβουλη πρόθεση. 

Φάρμακα σε απόθεμα

Σύμφωνα με την έκθεση, το απόθεμα έκτακτης ανάγκης κατά της ραδιενεργούς ακτινοβολίας θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Σταθερό ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο.
  • Χηλικούς παράγοντες αποδόμησης άμμου (Μπλε της Πρωσίας, που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από το σώμα και ασβεστίου/ψευδαργύρου-DTPA που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια υπερουρανίου).
  • Κυτοκίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS), καθώς και
  • Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εμέτου, της διάρροιας και των λοιμώξεων.

Οι αναδυόμενες θεραπείες και τα αντίμετρα που επίσης παρατίθενται στην έκθεση, δίνουν μια εικόνα για τα μελλοντικά ιατρικά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ασθενών που εκτίθενται υπερβολικά σε ραδιενεργό ακτινοβολία. Ειδικότερα, μελέτες που εντοπίζουν νέες κυτταρικές και μοριακές οδούς και τρόπους χορήγησης των φαρμάκων μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες θεραπείες και νέα προϊόντα για χρήση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης από ραδιενεργό ακτινοβολία.

Ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης

Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών απαντήσεων στην απειλή της ραδιενέργειας, είναι απαραίτητος για μια εναρμονισμένη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας. Ως οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα