Γεραπετρίτης: Τέσσερα ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα

Γεραπετρίτης: Τέσσερα ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα

Σειρά ερωτημάτων έθεσε, σε συνέντευξή του στο «Κανάλι1 – 90,4», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο σκέλος, εν προκειμένω, της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

«Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε. Το δικό μας θεσμικό πλαίσιο δεν αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, βρισκόμαστε εκεί που βρίσκονται όλες οι χώρες του κόσμου, οι οποίες επιδιώκουν να έχουν μία πολύ σοβαρή εθνική υπηρεσία πληροφοριών», ήταν η εισαγωγική παρατήρησή του.

Ενώ συνέχισε επικαλούμενος το υφιστάμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπεται αφενός η δυνατότητα ενημέρωσης εκείνου, ο οποίος «θεωρεί ότι έχει αρθεί το απόρρητό του», και τούτο «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που είναι η παρέλευση της τριετίας και η άδεια της τριμελούς επιτροπής». Αφετέρου, προβλέπεται η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων, του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Δικαιοσύνης, «όχι για την προσωποποιημένη πληροφόρηση της Αρχής, αλλά μόνο για τα γενικά στοιχεία τα οποία αφορούν το σύνολο των νόμιμων άρσεων απορρήτου. Συνεπώς, ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ο κ. πρόεδρος της Βουλής, ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης μπορούν να λαμβάνουν μόνον γενικά στοιχεία -και αυτή ήταν η πάγια τακτική είχε ακολουθηθεί από τους προέδρους της ΑΔΑΕ, του τωρινού προέδρου συμπεριλαμβανομένου, μέχρι και προχθές. Δηλαδή να αποστέλλονται στη Βουλή μόνον εκθέσεις με γενικά, αποπροσωποποιημένα στοιχεία. Η δική μου εικασία είναι ότι, βεβαίως, και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε όνομα, στην επιστολή που έχει λάβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, επιπλέον, χαρακτηρίζεται απόρρητη», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τούτων δοθέντων, εν συνεχεία, επεσήμανε σειρά νομικών σφαλμάτων, όπως είπε. Ειδικότερα, «νομικό σφάλμα πρώτον: προσήλθε ο κ. Τσίπρας ενόσω δεν είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος και χωρίς την άδεια των ενδιαφερομένων για να ζητήσει προσωπικά στοιχεία. Σφάλμα δεύτερον: η Αρχή δίδει στοιχεία που είναι μη προσωποιημένα, εικάζω, τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερμηνεύει με το δικό του τρόπο προσερχόμενος στη Βουλή. Και, ενόσω δεν υφίστανται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, τα ονόματα αυτά, στη Βουλή ανακοινώνει ονόματα. Σφάλμα τρίτον: ενόσω όλο το παρελθόν διάστημα είχαμε από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από συνεργάτες του και από τους δημοσιογραφικούς βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα ονόματα, για τα οποία φέρεται να έχει αρθεί το απόρρητο της επικοινωνίας τους, μόλις προχθές φέρεται ότι ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας για τα θέματα αυτά. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα ο κ. Τσίπρας να γνώριζε κάτι το οποίο δεν γνώριζε ούτε η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία φέρεται να έκανε τους ελέγχους το τελευταίο διάστημα, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Βουλή; Μόνον ο κ. Τσίπρας το γνώριζε. Το τέταρτο, πιο σημαντικό ερώτημα, ένα έγγραφο το οποίο είναι απόρρητο, διαβαθμισμένο απόρρητο, γίνεται γνωστό τοις πάσι, βορά στο πολιτικό παιχνίδι. Όλα αυτά έχουν ένα στοιχείο, το οποίο δυστυχώς δεν τιμά τη δική μας κοινοβουλευτική παράδοση», συμπέρανε ο Γ. Γεραπετρίτης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Αναφορικώς με τη θέση που έχει πάρει στο ζήτημα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Έχει τη νομική του άποψη την οποίαν εκφράζει πάντοτε και την εκφράζει με ισχυρό λόγο, άλλοτε πιο πειστικό άλλοτε λιγότερο πειστικό, αλλά πάντα τεκμηριωμένο». Χαρακτηρίζοντας δε, «αδιανόητη» τη σύμπλευση αξιωματικής αντιπολίτευσης και Ευάγγ. Βενιζέλου, τόνισε αμέσως μετά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με κουκουλοφόρους – μέλη εγκληματικών οργανώσεων, όπως φέρεται να κινείται η κατάσταση σήμερα, έστησε μια ολόκληρη σκευωρία, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να αχθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. ‘Αρα, θεωρώ αδιανόητη την οποιαδήποτε τέτοια σύμπραξη εκ μέρους του κ. Βενιζέλου. Δεν μπορώ όμως παρά να σταθώ σε αυτήν την a la carte, επιλεκτική προσέγγιση την οποίαν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατήγορος του κ. Βενιζέλου, σήμερα είναι υποστηρικτής. Μέχρι χθες o ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε και εμπιστευόταν τη δικαιοσύνη και σήμερα χρησιμοποιεί πάρα πολύ σκληρές και ανοίκειες εκφράσεις για να παρεμποδίσει το έργο και να απειλήσει. ‘Αρα, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει, δυστυχώς, πολύ επιλεκτική αντιμετώπιση των θεσμών αναλόγως της συγκυρίας».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχέδιο πολιτικής αστάθειας, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε «στη μνημειώδη ρήση της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία ανέφερε ότι η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη συνέχεια, τη συνέπεια, τη σταθερότητα των κρατικών δομών είναι γνωστή». Και, συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι όταν βρίσκεται στην εξουσία, «να αλώνει τους αρμούς», και όταν βρίσκεται εκτός της εξουσίας, «να υποδαυλίζει τους θεσμούς με τρόπο ώστε να καταστεί και πάλι εξουσία».

Η συνέντευξη έκλεισε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. «Ο πρωθυπουργός, με την ελληνική αντιπροσωπεία, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία, μία χώρα η οποία είναι στους G7 και G20, που είναι οι πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Θα τον συνοδεύσει αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Η Ιαπωνία είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για εμάς, αρκεί κάποιος να δει τι επενδύσεις έχουν γίνει από την Ιαπωνία εδώ, και σε ελληνικά ομόλογα. Ευελπιστούμε στην ανάπτυξη των συνεργασιών και, ιδιαιτέρως με την ανάκτηση – σύντομα, ελπίζουμε – της επενδυτικής βαθμίδας, προσβλέπουμε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία».

Σχετικά Άρθρα