Politico: Η Ουκρανία μετά τα Leopard θέλει τώρα και μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση – Σταθερή κλιμάκωση

Politico: Η Ουκρανία μετά τα Leopard θέλει τώρα και μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση – Σταθερή κλιμάκωση

Για την Ουκρανία, η μάχη για να εξασφαλίσει τα τανκς της Δύσης – στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή – ήταν μόνο η αρχή.

Μετά τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams και τα γερμανικά Leopard 2, το Κίεβο στρέφει την προσοχή του σε αυτό που θεωρεί ως το λογικό επόμενο βήμα, την αποστολή δηλαδή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Politico, οι συνομιλίες με αρκετούς δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πολεμικά αεροσκάφη. Μια συζήτηση που φέρεται να προωθείται από ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη ”γερακιών” κρατών της Βαλτικής.

”Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα πολεμικά αεροσκάφη” δήλωσε, χωρίς να κατονομάζεται, ένας διπλωμάτης από χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Όπως εκτιμά, πάντως, το Politico, το ντιμπέιτ για τα αεροσκάφη είναι πιθανό να αποτελέσει ακόμη πιο σύνθετο ζήτημα συγκριτικά με τα άρματα μάχης. Στην Ευρώπη, αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις τους, παρότι δεν αποκλείουν εκ των προτέρων μια τέτοια συζήτηση, υπολογίζουν πάντα ότι το ρίσκο της κλιμάκωσης παραμένει υψηλό.

Οι ”κόκκινες” γραμμές μπορεί να ξεπεραστούν

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν διαμηνύσει προς το Κίεβο ότι η συζήτηση για αποστολή μαχητικών ”δεν βρίσκεται στο τραπέζι” στην παρούσα φάση, κατά τον ίδιο διπλωμάτη, ο οποίος, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. ”Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί. Αλλά και το περασμένο καλοκαίρι η γραμμή είχε τεθεί στους HIMARS και μετακινήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα τανκς”.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η εξοπλιστική κούρσα της Δύσης. «Η συζήτηση για μαχητικά δεν βρίσκεται στην ατζέντα τώρα… Αλλά μπορεί να ξεκινήσει, ακόμη και σε δύο – τρεις εβδομάδες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπουργοί Άμυνας των συμμάχων της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αεροπορική υποστήριξη αναμένεται να αποτελέσει εκ των βασικών θεμάτων.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Wopke Hoekstra, δήλωσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα εξετάσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το Κίεβο τα ζητήσει. ”Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού” είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, Rastislav Káčer, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του ήταν ”έτοιμη” να παραδώσει σοβιετικής εποχής μαχητικά MiG-29 στο Κίεβο και συζητούσε, μάλιστα, με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πώς μπορεί να γίνει αυτό.

”Προσγείωση” των προσδοκιών του Κιέβου

Άλλοι ανώτατοι πολιτικοί δεν εμφανίζονται τόσο πρόθυμοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε την Τετάρτη την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει παράδοση πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία» διαμήνυσε. «Αυτό έχει από πολύ νωρίς καταστεί σαφές, και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Επομένως, ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι συζητήσεις του Φεβρουαρίου στο Ράμσταϊν θα εστιάσουν περισσότερο στη χάραξη μιας δευτερεύουσας στρατηγικής που θα αφορά στην περίπτωση που σε κάποια μελλοντική στιγμή τα πολεμικά αεροσκάφη θα απαιτηθούν επειγόντως, αντί για τη σύναψη κάποια συμφωνίας για παραδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη τρία έως πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, και εκφράζεται ανησυχία ότι η Δύση βρίσκεται κοντά στο όριο του τι μπορεί να παρασχεθεί στο Κίεβο χωρίς να προκαλέσει κάποια ακραία αντίδραση από τη Μόσχα.

Σταθερή κλιμάκωση

Όπως επισημαίνει το Politico, στις αρχές του περασμένου έτους οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια “άγραφη πολιτική”, να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με ένα ολοκληρωμένο πακέτο όπλων αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, υπό τον φόβο ότι “θα προκαλέσουμε μεγάλη αντίδραση από τη Ρωσία”, δήλωσε τρίτος διπλωμάτης από άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Το σκεπτικό ήταν ότι η Δύση πρέπει σταδιακά να παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία, αξιολογώντας κάθε φορά τη ρωσική αντίδραση.

“Πολλές χώρες στη Δύση πιστεύουν ότι, αν προμηθεύαμε την Ουκρανία με όλα τα όπλα που μας ζήτησε κατά την πρώτη φάση του πολέμου, θα υπήρχε ισχυρή ρωσική αντίδραση, ενδεχομένως και με πυρηνικά. Με αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι [ο Πούτιν] συνήθιζε σιγά-σιγά» είπε ο διπλωμάτης.

Πράγματι, η δυτική υποστήριξη υπήρξε αργή, αλλά σταδιακά βελτιωνόταν: από τα αντι-τανκ Javelins και τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα όπως τα Stingers μέχρι τους HIMARS και τους πυραύλους εδάφους-αέρος Patriot, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Έτσι, όπως εκτιμά ο ίδιος διπλωμάτης, η παράδοση αεροσκαφών είναι απλά θέμα χρόνου.

Ο ”εφιάλτης” των logistics

Ωστόσο, η αποστολή αεροσκαφών θα ήταν μια σοβαρή υλικοτεχνική επιχείρηση για τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Τα F-15 και τα F-16 απαιτούν μεγάλους διαδρόμους υψηλής ποιότητας, κάτι που η Ουκρανία δεν διαθέτει. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν πως θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία να εντοπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια να χτίσει επιχειρησιακές βάσεις και να τις πλήξει.

Τα αμερικανικά μαχητικά F-18 ή τα σουηδικής κατασκευής Gripen θα ήταν καταλληλότερα, είπε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής για την αεροδυναμική στο βρετανικό think tank RUSI, καθώς μπορούν να απογειωθούν από μικρότερους διαδρόμους και απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Ωστόσο, αμφότερα είναι σε σχετική έλλειψη.

Ο σουηδός υπουργός Άμυνας, Πολ Γιόνσον, δήλωσε στο Politico την Τετάρτη ότι η Σουηδία «δεν έχει άμεσα σχέδια να στείλει το Gripen στην Ουκρανία».

Άλλα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα γαλλικής κατασκευής Rafale, ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό αριθμό Δυτικών στην Ουκρανία για να επισκευάζουν τα αεροσκάφη και να τα προετοιμάζουν για πτήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα γίνονταν αυτομάτως στόχοι ρωσικών επιθέσεων.

Ερωτηθείς, όμως, αν η δωρεά αεροσκαφών θα συνιστούσε κλιμάκωση, γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει «υπερβίαια» όπλα από τη Δύση, όπως οβιδοβόλα Ceasar.

”Λέμε πως ό,τι στέλνουμε πρέπει να είναι για αμυντικούς σκοπούς – αλλά μόλις παραδοθεί ο εξοπλισμός είναι στα χέρια των Ουκρανών” δήλωσε ο αξιωματούχος. ”Το επιχείρημα ότι θα απαιτούνταν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν το ίδιο για τους Patriots. Παρόλ’ αυτά, τους στείλαμε”.

Σχετικά Άρθρα