Έξι στόχοι της ΕΥΠ: Αντιδράσεις και στάση αναμονής μετά τον αιφνιδιασμό

 Έξι στόχοι της ΕΥΠ: Αντιδράσεις και στάση αναμονής μετά τον αιφνιδιασμό

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή, λίγο πριν καταθέσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τα στοιχεία της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνουν ότι ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι: 

  • Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ 
  • Κωστής Χατζηδάκης, τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
  • Χαράλαμπος Λαλούσης, αντιστράτηγος και πρώην αρχηγός ΓΕΣ 
  • Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ 
  • Θεόδωρος Λάγιος, πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων 
  • Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη επί 8 συνεχόμενους μήνες, ενώ τους τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια.

Ασφαλώς το θέμα προοιωνίζεται ραγδαίες εξελίξεις για το εγκληματικό δίκτυο με έδρα το Μαξίμου όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιες ήταν όμως οι πρώτες αντιδράσεις των επιβεβαιωμένων στόχων; Ειδικά για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία είναο προφανές ότι για να παρακολουθηθούν πρέπει να είναι… εθνικά επικίνδυνοι;

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Στρατού και πλέον επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσηςεμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την – κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ με την έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκτελούσα με πίστη και αφοσίωση τα καθήκοντα μου», δηλώνει λακωνικά στο OnAlert.gr ο κατά γενική ομολογία ικανός και αποτελεσματικός στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης. Ο κ. Λαλούσης επί του παρόντος δεν θέλησε να κάνει καμία περαιτέρω δήλωση.

Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από το επιτελείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Η μη αντίδραση από τον αρχηγό θεωρείται αναμενόμενη και εκ της θέσεώς του, μετά και την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παράταση της θητείας για έναν επιπλέον χρόνο.

Καμία αντίδραση, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει και από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός είχε ερωτηθεί με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που τον τοποθετούσαν στο κάδρο της υπόθεσης των υποκλοπών και είχε απαντήσει ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

«Υπάρχουν θεσμικά όργανα που πρέπει να αποφασίσουν για το τι πρέπει να γίνει με την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ», αναφέρει στο OnAlert.gr ο πρώην Γενικός Διευθυντή Εξοπλισμών, Θοδωρή Λάγιος. Ο αντιπτέραρχος ε.α. μετά την απομάκρυνσή του από τη ΓΔΑΕΕ τοποθετήθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Λάγιος χαρακτηρίζει σοβαρό θέμα την παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να αντιδράσει σε προσωπικό επίπεδο, εμπλέκοντας τον εαυτό του σε μια υπόθεση που προκαλεί εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. «Προσωπικά έχω κάνει τη δουλειά μου , όπως προβλέπεται», σχολιάζει ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών.

Ο νυν επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Λάγιο δεν προέβη σε καμία δήλωση-σχόλιο, τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει όταν πρωτοαναφέρθηκε το όνομά του σε δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το OnAlert.gr επιχείρησε αλλά δεν στάθηκε δυνατό να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ.

Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Ο απόστρατος αξιωματικός είχε απομακρυνθεί από τη θέση του Συμβούλου με αφορμή δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στην κρίση με το Oruc Reis.

 

Σχετικά Άρθρα