Φαρμακαποθηκάριοι: Η αλήθεια για τον υποεφοδιασμό της αγοράς και η ευθύνη των φαρμακευτικών εταιρειών
Ανοιχτά μίλησαν οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκάριων για τη ‘συμμετοχή’ τους στο φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων, για το μερίδιο ευθύνης που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πρόβλημα των ελλείψεων, κατονομάζοντας μάλιστα 9 από αυτές που συστηματικά υποεφοδιάζουν την αγορά, αλλά και σε παράνομες εξαγωγές που γίνονται με συνεργασία ορισμένων φαρμακείων με φαρμακαποθήκες «βιτρίνες».
Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), την Τετάρτη (25 Ιανουαρίου), το προεδρείο του Συλλόγου έδωσε απάντηση στις ‘συκοφαντίες’ που υφίσταται ο κλάδος και αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων αλλά και στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, τονίζοντας ότι:
· σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά, αυτή, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
· αρχίζει να λειτουργεί η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία.
· δεν φαίνεται ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα
Παρά τη γενική αυτή παραδοχή, μία σοβαρότατη αιτία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες, κάτι που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΠΣΦ προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο υπ. Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακαποθηκάριοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που έστειλαν το τελευταίο δίμηνο του 2022 (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπου αναλυτικά αναφέρονται οι 9 φαρμακευτικές που -όπως υποστηρίζουν- υποεφοδιάζουν την αγορά με φάρμακα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει λάβει ο ΕΟΦ, κατά σειρά έχουν καταγγελθεί οι εξής εταιρείες που «έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση του ΠΣΦ πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους»: Novartis (για 8 φάρμακα), Sanofi (για 6 φάρμακα), Merck (για 5 φάρμακα), Astra-Zeneca (για 5 φάρμακα), Takeda (για 4 φάρμακα), Meda Pharmaceuticals (για 3 φάρμακα), Janssen Cilag (για 4 φάρμακα), Ferring Ελλάς (για 3 φάρμακα) και Vianex ΑΕ (για 5 φάρμακα).
Η σημασία της τήρησης του νόμου και του σωστού ελέγχου
«Τεράστιας σημασίας για εμάς ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας», ανέφερε το προεδρείο του ΠΣΦ, και επανέλαβε ότι «η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων».
«Ζητάμε τη θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης, τόνισε το προεδρείο του Συλλόγου, επισημαίνοντας πως: «οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή και μέσα από τον ΠΣΦ που αποτελεί ΝΠΔΔ εκφράζουν θεσμικά, τεκμηριωμένα και με συνέπεια τη βάσιμη αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας».
Φαρμακαποθήκες «βιτρίνες»
Οι φαρμακαποθηκάριοι απέδωσαν ευθύνες για τις ελλείψεις και σε ορισμένες μικρές φαρμακαποθήκες (μεταξύ των οποίων οι δύο στις οποίες μπήκε λουκέτο, μετά από ελέγχους του υπ. Υγείας, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΠΣΦ).
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΠΣΦ, κα Ειρήνη Μαρκάκη, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιβλήθηκε νόμος από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που επιτρέπει τη λειτουργία φαρμακαποθηκών μόνο με μία σφραγίδα, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. για τα τετραγωνικά και το απαραίτητο απόθεμα φαρμάκων). Αυτές οι αποθήκες δεν είναι μέλη του Συλλόγου. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΠΣΦ, κ. Θ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι με αυτό το καθεστώς έχουν αδειοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, περίπου 60 φαρμακαποθήκες. Κάποιες από αυτές τις φαρμακαποθήκες σε συνεργασία με ορισμένα φαρμακεία, εξάγουν φάρμακα που πωλούνται από τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς με προορισμό τον ασθενή.
Επιχειρήσεις «σκούπα» στα φαρμακεία
Το προεδρείο του Συλλόγου, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιχειρήσεις «σκούπα» στα φαρμακεία, δηλαδή την πρακτική κατά την οποία μέλη κυκλώματος αγοράζουν από τα φαρμακεία, εμφανιζόμενοι σαν ιδιώτες, συστηματικά φάρμακα, τα οποία εξάγουν στο εξωτερικό σε υψηλές τιμές, προκαλώντας ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου.