Ο (θεσμικά) επίμονος και “ενοχλητικός” κ. Ράμμος

Ο (θεσμικά) επίμονος και “ενοχλητικός” κ. Ράμμος

Είναι “ακτιβιστής” και δρα ως πολιτικός παράγοντας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σε μία συμφωνημένη “σκηνοθεσία” με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το αμυντικό νέο αφήγημα της κυβέρνησης είναι προφανές πως δεν αντέχει σε λογική επεξεργασία.

Ο Χρήστος Ράμμος είναι ένας δικαστής με 38 χρόνια εξαιρετικής διαδρομής και χαίρει της απόλυτης εκτίμησης των συναδέλφων του. Ως πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής εξελέγη τον Ιούνιο του 2019 με πλειοψηφία 4/5 στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και με τις ψήφους (και) της Ν.Δ. Είναι επίσης γνωστό πως συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλουπαρότι, όπως λέγεται, η σχέση τους δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της θεσμικής επιμονής του κ. Ράμμου.

Η προσπάθεια αποδόμησης του προέδρου της ΑΔΑΕ ξεκίνησε πριν λίγο καιρό όταν κατέστη σαφές πως θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ευλαβική τήρηση όσων προβλέπονται στο Σύνταγμα και στους νόμους. Ακόμα και στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντως νόμου της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς και στο περιθώριο που άφησε η μάλλον “επιθετική” γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο Χρήστος Ράμμος είναι γνωστός στον χώρο του μάλλον ως ένας δικαστής πιστός στους θεσμούς, συντηρητικός αλλά με ευρεία αντίληψη σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Γνωστός ως θιασώτης του κινήματος “Μένουμε Ευρώπη” το καλοκαίρι του 2015 και με εξαιρετικές σχέσεις με σημαίνοντες παράγοντες της λεγόμενης ήπιας κεντροδεξιάς όπως και του “κεντρώου ΠΑΣΟΚ”. Με την αριστερά δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες επαφές, ούτε όμως κάποια απαρέσκεια ή αντίθεση.

Όταν ξεκίνησε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Ράμμος φέρεται να προβληματίστηκε έντονα για το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογούσε. Συνομιλητές του εκείνη την εποχή έλεγαν πως είχε “τρομάξει” από τον όγκο των αποκαλύψεων και κάποιες φορές αμφιταλαντεύτηκε. Έκρινε, όμως, πολύ γρήγορα πως η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Οι έμμεσες απειλές που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό μάλλον χαλύβδωσε την απόφασή του να κινηθεί απολύτως θεσμικά και να φτάσει μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής, γνωρίζοντας τον κίνδυνο μιας απόφασης για την διάλυση της αρχής ή την αντικατάσταση μελών της, κάτι που θα του αφαιρούσε πολύτιμους συνεργάτες και θα “ακρωτηρίαζε” την δυνατότητα να συνεχίσει τους ελέγχους. Η απόρριψη, άλλωστε, διαδοχικών αιτημάτων της αρχής για την ψηφιοποίηση του αρχείου της με τις διατάξεις για τις παρακολουθήσεις (κρατούνται στην ΕΥΠ και αντίγραφά τους στην ΑΔΑΕ) ακριβώς εκεί στόχευε.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Χρ. Ράμμος έδρασε εντός του πλαισίου των καθηκόντων του, καθώς η υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, προκύπτει από τον πρόσφατο νόμο 5002/22 (άρθρο 8 παρ.6). Επίσης, διευκρινίζουν ότι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ μπορούν να γίνουν μόνον μέσω των παρόχων, γιατί το δικό της αρχείο είναι χειρόγραφο και χαοτικό, καθώς για την ψηφιοποίησή του εκκρεμεί εδώ και καιρό η έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Η εμπειρία των δύο ελέγχων σε μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο ήταν “επώδυνη” και έδειξε πως η κυβέρνηση οδηγείται σε σύγκρουση με την ΑΔΑΕ. Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου και η αρχική άρνηση συνεργασίας εκ μέρους του παρόχου παραλίγο να καταστήσουν αδύνατη την έρευνα της αρχής, λέγεται, δε, πως χρειάστηκε ακόμα και …έξωθεν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή της το οποίο εκδηλώθηκε προς την διοίκηση της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη ίσως “ασφάλεια” για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ είναι το επίσημο πλέον ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών θεσμών. Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA έχει καλέσει τους προέδρους των δύο αρμοδίων αρχών κ. Ράμμο και Μενουδάκο, η “διεθνοποίηση”, δε, του θέματος και η παρέμβαση των Βρυξελλών είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα