Ο Ερντογάν συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας με κύριο μενού Ελλάδα, Αιγαίο, F-16 – Μήνυμα Μπάιντεν μέσω Τσούνη
Τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και το Αιγαίο θα βρεθούν το επίκεντρο του έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την διαρροή που έγινε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. Τόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, όσο και η συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσω και των «διευκολύνσεων» που παρέχονται σε σειρά βάσεων ανά την επικράτεια στις αμερικανικές δυνάμεις, μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των τούρκων αξιωματούχων, και του Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος, βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, έχει μπει στα Rafale και μπαίνει στα F-35. Και έτσι ανεβάζει τους τόνους της εμπρηστικής ρητορικής, απειλώντας με γιουρούσια. Με τον έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και να μάθουν τότε ότι όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους. Και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας».
Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, που συνεχίζει να εξοπλίζει αποστρατικοποιημένα νησιά».
«Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Το πλαίσιο και τα F-16
Η συγκυρία μάλλον δυσκολεύει τον Ερντογάν καθώς η μερική και -σε κάθε περίπτωση- προσωρινή, επαναξιολόγηση της στρατηγικής των ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία, τον έχει θορυβήσει καθώς διανύει προεκλογική περίοδο και βλέπει ότι το επιχειρούμενο παζάρι «δώστε μου τα F-16 και μετά θα σας δώσω τη συναίνεσή μου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δεν έπιασε.
Οι ΗΠΑ, και όχι μόνο ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που μέσω του MEGA, κατακεραύνωσε για άλλη μια φορά την επιθετική πολιτική του Ερντογάν, έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή τους, να μην δώσουν -τουλάχιστον πριν τις εκλογές στη γείτονα- την πολυπόθητη δέσμευση για τα F-16, με την Άγκυρα να συντηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα, και να να αναστέλλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, Φινλανδίας και Σουηδίας.
- Στο τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας θα συζητηθεί και το θέμα των F-16, με τον αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία λόγω της επιθετικότητάς της προς την Ελλάδα. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν διστάζει εξάλλου, να στηλιτεύσει την πολιτική ίσων αποστάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά.
«Η Ελλάδα δεν κάνει υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν εισβάλλει σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα δεν απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Τουρκίας. Επομένως είναι λάθος να καλούνται και οι δύο πλευρές εν προκειμένω, όταν μόνο η μία πλευρά είναι επιθετική, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μία προσπάθεια που εξακολουθούμε να καταβάλλουμε με σκοπό να κάνουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική διοίκηση να αλλάξει δρόμο», σημείωσε ο Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ δεν εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα υλοποιήσει τις απειλές του, σημειώνοντας ότι μετά και την ανανεωμένη MDCA, «τώρα δεν είναι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα που επηρεάζονται αλλά θα μπορούσαν να πληγούν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ενώ καλεί και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να ανοίξει συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε άλλο μέλος της Συμμαχίας. Ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι με την πλευρά που δέχεται επίθεση.
NATO… Σουηδία και Φινλανδία
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της Σουηδίας, καθώς η Άγκυρα, οδηγεί στα άκρα την οργή για το κάψιμο του Κορανίου στην Στοκχόλμη. Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία – Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τη Δύση.
Το αδιέξοδο είχε υπαινιχθεί από νωρίς και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, εκτιμώντας ότι η όποια εξέλιξη στο θέμα θα έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές. Ομοίως και ο Υπουργός Εξωτερικών που έκανε λόγο για την ανάγκη ενός διαλείμματος. Αλλά πήρε πίσω τα περί διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μόνο με τη χώρα του, αν χρειαστεί.
- Την ίδια ώρα η Τουρκία ανοίγει και νέο μέτωπο, με την Ολλανδία αυτή τη φορά. Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της χώρας, έπειτα από διαδήλωση στη Χάγη όπου ακροδεξιός οπαδός του κινήματος ΠΕΓΚΙΝΤΑ, όπως αποδείχτηκε, έσχισε μπροστά στην κάμερα το Κοράνι.
Η ένταση και η ταχύτητα με την οποία καταγγέλθηκαν τα περιστατικά με το κοράνι σε Ολλανδία και Σουηδία είναι ενδεικτικά της πρόθεσης να δημιουργηθεί ένα νέο συγκρουσιακό μέτωπο «Δύσης εναντίον Τουρκίας» προκειμένου να εξυπηρετήσει την προεκλογική επικοινωνιακή τακτική.
- Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας,συνάντησης θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή με τη Συρία μετά από 12 χρόνια και των επιχειρήσεων «Claw» και τα βήματα της που θα ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει μία επαφή σε επίπεδο αρχηγών.
Ακόμα θα συζητηθεί τι θα γίνει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK και ιδιαίτερα, αλλά και τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά της οργάνωσης του Φετχιουλάχ Γκιουλέν (FETO) και του ισλαμικού κράτους (DAESH), αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Το μήνυμα Μπάιντεν από… Τσούνη
Μιλώντας για το θέμα, στο MEGA και τη «Μεγάλη Εικόνα» ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, τόνισε ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι η μόνη αποδεκτή κατεύθυνση.
Αν και επιμένει στην έκκληση και προς τις δύο πλευρές να απέχουν «από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα», ο αμερικανός πρεσβευτής υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή», γνωρίζει τον Ερντογάν, αλλά την ίδια στιγμή καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα. «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσούνης.