Ειδικό Δικαστήριο/Τουλουπάκη: “Συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης μου”

Ειδικό Δικαστήριο/Τουλουπάκη: “Συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης μου”

Χείμαρρος ήταν η Ελένη Τουλουπάκη κατά την απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς κατήγγειλε την προσπάθεια παραδειγματισμού για δικαστές που θα επεξεργαστούν δικογραφίες για σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα επειδή ερεύνησε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «πόλεμο» σε βάρος της και για «την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία». Παράλληλα σημείωσε ότι «ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ».

Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα επτά από τους δέκα εμπλεκόμενα, τότε, πολιτικά πρόσωπα. «Όσο λοιπόν είχαμε τη δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα, κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη, ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας κυβέρνησης. Δηλαδή από τον χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».

Ως προς τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που αντιμετωπίζει κατηγορία ηθικής αυτουργίας στο αδίκημά της (κατάχρηση εξουσίας), η κυρία Τουλουπάκη, αρνήθηκε ότι είχε άλλες σχέσεις, πέραν της καθαρά υπηρεσιακής. Ειδικότερα, ανέφερε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανέναν πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με τη συνείδηση μου και με τον Θεό».

Η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς ανέφερε επίσης ότι «σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν έμενα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν».

«Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Μια προσπάθεια παραδειγματισμού όλων των μελλοντικών συναδέλφων που θα έχουν την ατυχία να επεξεργαστούν δικογραφίες με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Γιατί δεν ήμουν μόνο εγώ. Ήταν η κ. Δημήτριου η πρώην Εισαγγελέας του Αρειού Πάγου, ο κ. Ντζούρας, ο κ. Μανόλης, ο κ. Ζαγοραίος, ο κ. Καλούδης! Συνάδελφοι που διακρίθηκαν όλοι για την εντιμότητα και το ήθος τους.

Μας απέδωσαν ανύπαρκτα πολιτικά κίνητρα για αυτονόητες και υποχρεωτικές ενέργειες μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.

Η επίθεση σε δικαστικούς λειτουργούς από ελεγχομένους πολίτες, είτε αυτοί είναι απλοί ιδιώτες είτε πολιτικοί η επιχειρηματίας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Αυτό όμως που είναι πρωτόγνωρο, άλλα και λυπηρό ταυτόχρονα, είναι η στήριξη της αήθους αυτής προσπάθειας από εισαγγελικούς λειτουργούς».

Το χρονικό του πολέμου για Novartis

Ειδικότερα, η Ελένη Τουλουπάκη ανέφερε τα εξής ξετυλίγοντας το πώς ξεκίνησε ο πόλεμος που δέχτηκε:

Η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis σχηματίστηκε από την προκάτοχο μου το Δεκέμβριο του 2016 με αφορμή δημοσιεύματα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράνομες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ, αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Κατά τη διάρκεια της δίκης μου θητείας, το υλικό της έρευνας αυτής, εμπλουτίστηκε με μεγάλο αριθμό εγγράφων και κυρίως ηλεκτρονικών αρχείων χιλιάδων σελίδων, μετά από κατασχέσεις του συνόλου σχεδόν των ηλεκτρονικών αρχείων της εταιρείας. Ταυτόχρονα είχε δοθεί παραγγελία στη Γενική επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου για την συγκρότηση μίτου κλιμακίου ελέγχου που αποτελείτο από επιθεωρητές υγείας, ελεγκτές του ΣΔΟΕ και φαρμακοποιούς για την έρευνα της τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο με την ολοκλήρωση της παραγγελίας θα υπέβαλαν πόρισμα. Η πρώτη παραγγελία δόθηκε από την Τριανταφύλλου και μετά συνεχίστηκε και από μας.

Ακολούθως, όταν προέκυψαν από έγγραφα και καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, αναφορές σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διαβιβάσθηκαν στις 5-2-2018 στην Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας ως ορίζει το Σύνταγμα και ο νομός.

Η υποβλητική μας αναφορά δηλαδή η δική μου και των επίκουρων εισαγγελέων ελέγχθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κατόπιν η αναφορά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου συνοδευόμενη από την αναφορά μου και την αναφορά των επίκουρων διαβιβαστήκαν στη Βουλή για τις πράξεις: α) της απιστίας στην υπηρεσία και β) της παθητικής δωροδοκίας. Δηλαδή εστάλη και για τον Κουρουμπλή. Στις 26-4-2018 με πόρισμα της πλειοψηφίας της Βουλής που εγκρίθηκε από την ολομέλεια, μας επεστράφη προς περαιτέρω επεξεργασία της υπόθεσης σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα

Έκτοτε ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ.

Δεχτήκαμε:

1) σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών που κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα σε βάρος εμού και των Εισαγγελέων και τεθήκαν στο Αχρείο από τον κ Αγγελή από την κ Γαλάνη, την κ. Παρασκευά και τον κ. Πεπόνη.

2) σωρεία μηνύσεων που εξαρχής κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα κατά των προστατευομένων μαρτυρίων, απαιτώντας επίμονα την άρση του καθεστώτος προστασίας και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

3) Στη συνέχεια όμως λίγο πριν τις εκλογές του 2019 ανασύρθηκαν από τον κ. Αγγελή οι αρχειοθετηθείσες μηνύσεις σε βάρος μας χωρίς να έχουν προκύψει νεώτερα στοιχεία και χωρίς να κληθούμε για εξηγήσεις όπως απαιτεί ο νόμος γεγονός που άλλωστε επισήμαινε στο πόρισμα του ο κ. Σοφουλάκης ζητώντας την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του ανασύροντος

4) Αυτή η αντιδικονομική ενέργεια οδηγήσει στην εκ νέου έρευνα σε βάρος μας από τους κ.κ. Ζαχάρη και Σοφουλάκη επί των καταγγελιών των ερευνώμενων πολιτικών προσώπων

Με άλλα λόγια, ενώ , συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα,

Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή.

5) Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια. Σχετικό μάλιστα αίτημα υποβλήθηκε από τον τότε εισαγγελέα του ΑΠ προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, ορίζοντας εισηγητή τον μετέπειτα βασικό μάρτυρα κατηγορίας μου, Εισαγγελέα Εφετών, κ Αθανασίου. Τόσο η σχετική εισήγηση, όσο και το σχετικό αίτημα απορρίφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, από την οποία και απορρίφθηκε.

6) Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας, στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Novartis «εν μια νυκτί». Η μεθόδευση αυτή ,θύμιζε κατά πολύ, ανάλογη μεθόδευση με την οποία αφαιρέθηκαν πάλι εν μία νυκτί δικογραφίες από τον τέως Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη για να περάσει ο χειρισμός τους στην τότε νεοιδρυθείσα Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κα. Ράικου.

Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές και πιέσεις που δεχόμασταν σε καθημερινή βάση, ολοκληρώσαμε την έρευνα για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης

Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης. Δηλαδή από τον χειρισμό μας αποδεικνύεται ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας.

Σε ό,τι αφορά δε την έρευνα των δύο πολιτικών προσώπων που παρέμενε ανοικτή, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ορθώς δεν είχαν αρχειοθετηθεί οι υποθέσεις αυτές κατά τη στιγμή που μας αφαιρέθηκαν οι δικογραφίες, αφού η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά συνεχίστηκε από την οικονομική Εισαγγελία τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο.

Επίσης σας επισημαίνω ότι σε ότι αφορά την έρευνα σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων, δηλαδή για τον χρηματισμό των γιατρών από την Novartis η έρευνα μας παρά τα όσα ψευδή διακινούνταν σε βάρος μας, ήταν στο στάδιο των εξηγήσεων από το 2019 και καθυστερούσε λόγω συνεχών προσφυγών των υπόπτων, ολοκληρώθηκε λίγο πριν την κατάργηση της Υπηρεσίας μας και ασκήθηκαν οι σχετικές διώξεις στη εταιρία Novartis».

Σχετικά Άρθρα