Απειλές Λαβρόφ: “Η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης πλέον είναι πιο κοντά σε πραγματικό πόλεμο”
Η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως «υβριδικός πόλεμος», αλλά είναι πιο κοντά σε πραγματικό πόλεμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Αφρική, κατηγόρησε τη Δύση για τα όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων που έστειλε στο Κίεβο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική τη Δευτέρα (23/1) για συνομιλίες με έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας του σε μιαν ήπειρο που διχάζεται για την εισβολή στην Ουκρανία και τις σχετικές προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι οι όροι της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της νότιας Μαύρης Θάλασσας, «λίγο-πολύ εκπληρώνονται». Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Αφρική, σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εξαγωγή των δικών της αγροτικών προϊόντων.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Ουκρανία απορρίπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και όσο περισσότερο αυτό συνεχίζεται τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η επίλυση του ζητήματος.
Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δεν βλέπουν κανένα σημάδι από τη Μόσχα ότι εννοεί τις διαπραγματεύσεις και υποπτεύονται ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί έπειτα από μια σειρά ήττες.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί «σκάνδαλα» σχετικά με τις κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην Πρετόρια, όπου ρωτήθηκε για την κριτική σχετικά με τις ασκήσεις, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια για τα στρατιωτικά γυμνάσια.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκε, εξάλλου, με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ. Η νοτιοαφρικανική αντιπολίτευση και η μικρή ουκρανική κοινότητα της χώρας έχουν καταδικάσει τον ταξίδι ως «απάνθρωπο». Η κυβέρνηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα θεωρεί τη Νότια Αφρική ουδέτερη στη σύγκρουση της Ουκρανίας και έχει εκφράσει την επιθυμία να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.
«Ως Νότια Αφρική διατυπώνουμε σταθερά ότι θα είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στην (αφρικανική) ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε η Πάντορ στις δηλώσεις της στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.
Η Νότια Αφρική έχει ελάχιστες συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά είναι υπέρμαχος της κοσμοθεωρίας -που ευνοείται από την Κίνα και τη Ρωσία-, η οποία επιδιώκει να αναιρέσει την ηγεμονία των ΗΠΑ υπέρ ενός «πολυπολικού» κόσμου, στον οποίο η γεωπολιτική δύναμη είναι διευρυμένη.
Η Πάντορ έχει επανειλημμένως επιμείνει ότι η Νότια Αφρική δεν θα παρασυρθεί στο να πάρει θέση και έχει επικρίνει τη Δύση για την καταδίκη της Ρωσίας, ενώ αγνοεί άλλα ζητήματα όπως η ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους.
Η Νότια Αφρική έχει διακηρύξει αμεροληψία στη σύγκρουση της Ουκρανίας και απείχε από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, από καιρό φίλο του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, όταν ήταν απελευθερωτικό κίνημα που αντιτίθετο στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας.
Ο νοτιοαφρικανικός στρατός πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή άσκηση με τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική ακτή, του στις 17-27 Φεβρουαρίου, η οποία πιθανότατα θα εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η άσκηση θα συμπέσει με την πρώτη επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι νοτιοαφρικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η άσκηση είναι ένα «μέσο για την ενίσχυση των ήδη ανθηρών σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας».
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, οπλισμένο με υπερηχητικά όπλα κρουζ νέας γενιάς, θα συμμετάσχει στις ασκήσεις. Η δεύτερη επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αφρική μέσα σε έξι μήνες έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, η οποία μετατέθηκε πέρυσι για τον ερχόμενο Ιούλιο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Δεν έγινε επίσημο σχόλιο από την πρεσβεία της Ουκρανίας, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι ζήτησε από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να βοηθήσει στην προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων του προέδρου Ζελένσκι, το οποίο πρότεινε στο G20 τον Νοέμβριο.