Σουηδία – Τουρκία: Βρίσκονται ένα βήμα πριν τη ρήξη
Μετά το χθεσινό κάψιμο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, η Σουηδία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για αυτήν την «βλάσφημη» ενέργεια και η Τουρκία πιέζει ακόμη περισσότερο την σουηδική κυβέρνηση.
Αυτή η τουρκική τακτική είναι, ωστόσο, προβληματική από αρκετές απόψεις και οδηγεί σε οριστική ρήξη τις σχέσεις Άγκυρας και Στοκχόλμης.
Ιδιαίτερα, ο συντηρητικός, μετριοπαθής Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, καταγγέλλει την χειρονομία των διαδηλωτών της αντιισλαμικής συγκέντρωσης, η οποία διοργανώθηκε χθες στην σουηδική πρωτεύουσα. Και οδήγησε στο κάψιμο του ιερού βιβλίου των Τούρκων. Ο Ουλφ Κρίστερσον κάνει λόγο για «πράξη βαθιάς ασέβειας» και εκφράζει τη συμπάθειά του προς τους πιστούς. Στην μεταμεσονύκτια ανάρτησή του στο Twitter, ο συντηρητικός πρωθυπουργός επιμένει ιδιαίτερα στην ελευθερία έκφρασης, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί από θεμελιώδες μέρος της δημοκρατίας σε αυτοσκοπό.
«Το κάψιμο βιβλίων, τα οποία είναι ιερά για πολλούς, είναι μια πράξη βαθιάς ασέβειας. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου προς όλους τους μουσουλμάνους, οι οποίοι προσβλήθηκαν από αυτό που συνέβη χθες στην πρωτεύουσά μας, στην Στοκχόλμη», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες διαδήλωσης και έκφρασης στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.
Από την πλευρά της, ωστόσο, η τουρκική πλευρά τροφοδοτεί φανερά την ένταση στις ήδη πολωμένες και τεταμένες σχέσεις.
Για τον Τούρκο πρόεδρο, «η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ένα κράτος, που είναι το λίκνο των τρομοκρατικών οργανώσεων, θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είμαστε ήδη μέλος».
Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται ακόμη εισηγήσεις για τη διακοπή όλων των σχέσεων με την Σουηδία.
Στην ίδια γραμμή αντίδρασης, κινούνται και οι υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες. Έτσι, το Μαρόκο εξέφρασε την Κυριακή την έκπληξή του που οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αυτή την «απαράδεκτη και απεχθή πράξη, η οποία έλαβε χώρα μπροστά στα σουηδικά σώματα ασφαλείας».
Πλέον, ακολουθούν η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτη που εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους, όπως επίσης και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.
Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα από την οριστική ρήξη, την οποία, κατά πιθανότητα, θα κηρύξει η Σουηδία, αν η Άγκυρα συνεχίζει να κινείται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στην σκανδιναβική χώρα. Το κάψιμο του Κορανίου, όπως και κάθε βιβλίου, είναι ασφαλώς καταδικαστέα πράξη στον δυτικό νομικό πολιτισμό, κάτι που τόνισε και ο Σουηδός πρωθυπουργός με την ανάρτησή του. Το άνοιγμα, όμως, της Άγκυρας προς μουσουλμανικά κράτη δεν ευνοεί την συνεννόηση με μία χώρα, που έχει πλούσια και μακρά παράδοση ανεκτικότητας απέναντι στην διαφορετική και ετερόδοξη άποψη. Η σουηδική κυβέρνηση καταδικάζει την «πυρά», αλλά δεν εννοεί να διατάξει τα αστυνομικά όργανα του κράτους να ακυρώσουν την συγκέντρωση ή να καταστείλουν άμεσα και δυναμικά την δράση.
Κι ακόμη, η Σουηδία δεν θα είναι μονίμως διατεθειμένη να συζητεί τις ισορροπίες της Συμμαχίας στην Σκανδιναβική, σε μια χερσόνησο δηλαδή που μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως φυσικό σύνορο μεταξύ του δυτικού κόσμου και της νεοιμπεριαλιστικής Ρωσίας.