Θα φτάσει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ;- Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου και το “παιχνίδι με τον χρόνο” πριν τις κάλπες- Ράμμος: “Θα πάω μέχρι τέλους”
Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο από την εποχή που ήταν ανώτατος δικαστικός έχουν να λένε για την ευλαβική προσήλωσή του στο γράμμα αλλά και τους τύπους των θεσμών. Μεταξύ αυτών είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία θεωρείται “φίλη από τα παλιά”, αυτή η φιλία, όμως έχει διαρραγεί από τον περασμένο Αύγουστο που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η επιβεβαίωση της “νόμιμης επισύνδεσης” στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ προκάλεσε σειρά διαφωνιών, ακόμα και αντεγκλήσεων σε αρκετά έντονο ύφος, και κάπου εκεί η φιλία …ανεστάλη. Το τελευταίο διάστημα η ένταση των θεσμικών παρεμβάσεων της ανεξάρτητης αρχής, αφενός με τους ελέγχους στους παρόχους, αφετέρου το επίμονο αίτημα να ενημερώσει την Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς (όπως οφείλει εκ του Συντάγματος και του καταστατικού της Αρχής), καθιστούν τον κ. Ράμμο στόχο μιας μικρής “δολοφονίας χαρακτήρα”. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως γνωστός νομικός έχει αναλάβει να “ξεσκονίσει” το …βιογραφικό του προέδρου της ΑΔΑΕ και συντονίζει αυτή την επιχείρηση.
Ο Χρήστος Ράμμος αρχικώς φαίνεται πως δίστασε με το εύρος και την ένταση της επίθεσης. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, όπως λένε συνομιλητές του, έχει πεισμώσει και δηλώνει πως “θα πράξει το καθήκον του κατά συνείδηση και μέχρι τέλους”. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο προκύπτουν τα εξής θέματα:
–Η ΑΔΑΕ φαίνεται πως έχει επιβεβαιώσει πλήρως τις επισυνδέσεις μέσω ΕΥΠ σε 6 πρόσωπα, τους αριθμούς των τηλεφώνων των οποίων κλήθηκε να ελέγξει. Και οι έξι αριθμοί αφορούν έναν πάροχο. Παρότι δεν έχει διαρρεύσει κάτι από την Αρχή, φαίνεται πως μεταξύ των έξι είναι δύο κορυφαία πρόσωπα που περιέχονταν στις λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
–Ως όφειλε ο κ. Ράμμος (κατόπιν αιτήματος που διατύπωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, αν και είχε σκοπό αυτοβούλως να κάνει τους ελέγχους) ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όχι τον αιτούντα. Για λόγους καθαρά θεσμικούς. Αρχικώς, δια του προέδρου της επιτροπής Θανάση Μπούρα και του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, επιχειρήθηκε μπλόκο στην ενημέρωση Ράμμου. Και, μάλιστα, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί “αυτόκλητου καλεσμένου”. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επεστρεψε, με νέα επιστολή, υπενθυμίζοντας πως το αίτημα του για ενημέρωση της Επιτροπής προκύπτει από τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Ν.Δ και, φυσικά, από το ίδιο το καταστατικό της Αρχής.
–Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φάνηκε να υπαναχωρεί και να αφήσει ανοικτό το παράθυρο να δεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία να πάει ο κ. Ράμμος στην Επιτροπή. Αυτό, φυσικά, θα μπορούσε να το ζητήσει η αντιπολίτευση δια των 2/5 στη σύνθεσή της, ωστόσο όλα τα κόμματα επιδιώκουν να καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη και να χρεωθεί πολιτικά μία τέτοια απόφαση. Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: η μειοψηφία δικαιούται να ζητά μόνο μία φορά κάθε μήνα την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, άρα εάν συμβεί κάτι τέτοιο η συνεδρίαση μετατίθεται για τον Φεβρουάριο (περί τα τέλη), με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιο κώλυμα και να πάρει η συνεδρίαση αναβολή. Εάν, όπως είναι πολύ πιθανό, διαλυθεί η Βουλή στις αρχές Μαρτίου και προκηρυχθούν εκλογές, ο κ. Ράμμος δεν θα κατορθώσει να φτάσει ποτέ στην Επιτροπή!
–Εφόσον, τελικά, η κυβερνητική πλειοψηφία δεχθεί την ενημέρωση Ράμμου, θα επικαλεστεί, προφανώς, το απόρρητο. Οι διαρροές, όμως, είναι αναπόφευκτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η αλλαγή γραμμής (μένει να επιβεβαιωθεί) οφείλεται και στο ό,τι κατέστη σαφές από την ΑΔΑΕ πως εάν υπάρξει μπλόκο στην ενημέρωση και επειδή ο κ. Ράμμος διατρέχει τον κίνδυνο -εαν δεν ενημερώσει- να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, είναι αποφασισμένος να ενημερώσει προσωπικά κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διατύπωσε και το σχετικό αίτημα.
Στην εξίσωση μπαίνει και η επιβεβαίωση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της επιμόλυνσης με Pretador είκοσι τηλεφωνικών αριθμών (με 40 μηνύματα-παγίδες), καθώς και το αίτημα της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου να προσκληθεί για ακρόαση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Το βέβαιο είναι πως μέχρι και τις παραμονές της διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών το θέμα θα “καίει” και θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις. Το εάν θα μετρήσουν και σε ποιό βαθμό στις εκλογές, είναι προς διαπίστωση.
Και μια υποσημείωση: η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντικαταστήσει μέλη του δ.σ των ανεξάρτητων αρχών ( κυρίως της ΑΔΑΕ) δεν φαίνεται να τελεσφορεί καθώς δεν συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα 3/5 στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Οι “ελπίδες” για συναίνεση της “Ελληνικής Λύσης” φαίνεται πως έχουν πέσει στο κενό.