Επιμένει ο Ράμμος για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών – Νέα επιστολή: Συνταγματικό μου καθήκον να ενημερώσω τη Βουλή
Μετά το κυβερνητικό μπλόκο που επιχειρείται στο αίτημα του για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσει για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, ο Χρήστος Ράμμος επανέρχεται και με νέα του επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα, τονίζει ότι αποτελεί συνταγματικό του καθήκον η ενημέρωση του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι εκ του νόμου «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».
Στην επιστολή του, υπενθυμίζει, παράλληλα, πως είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου, εκτός από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο Χρήστος Ράμμος τονίζει επίσης πως το αίτημα του για κλήση στη Βουλή «τελεί υπό τη δική σας τελική κρίση», επισημαίνοντας πως αυτό δεν δεσμεύει τα όργανα του Κοινοβουλίου.
«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου» και προσθέτει ότι το γεγονός πως δεν εξειδίκευσε τα θεματα, για τα οποία επιθυμεί να ενημερώσει την επιτροπή, «οφείλεται στην μέριμνά μου να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Στα ύψη η αντιπαράθεση
Η απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αρμόδια για τον έλεγχο της ΕΥΠ, για το αποτέλεσμα της έρευνάς της Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς υπάρχει για ακόμη φορά η αίσθηση ότι επιχειρείται συγκάλυψη της υπόθεσης.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «λειτουργεί απρόσκοπτα» βάσει αυτού και πως «αυτό θα γίνει σε κάθε αίτημα που διατυπώνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής και τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε κωλυσιεργεί, αλλά ούτε μπλοκαρίσματα έχει επιδείξει, όλη αυτή την περίοδο, σε κάθε αίτημα που γίνεται με βάση τον κανονισμό της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής». Και πρόσθεσε ότι «την ίδια συνέπεια που έχουμε δείξει μέχρι στιγμής, με συνέπεια θα πάμε μέχρι τέλους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο εκδήλωσης χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών «αυτόκλητο καλεσμένο» και πρόσθεσε: «Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».
Ο βουλευτής δε της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μέλος της Επιτροπής, προκλητικός, υπαινίχθηκε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενεργεί αυτοβούλως και αναρωτήθηκε αν ο Χρήστος Ράμμος «θεωρεί την ΑΔΑΕ προσωπικό του τσιφλίκι;».
- Η απόφαση Τασούλα προκάλεσε ένταση στα έδρανα της Βουλής και χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα», ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όπου εξεταζόταν το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Κίνηση που πάντως προκάλεσε την αντίδραση του Περισσού, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του Χρήστου Ράμμου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».
Σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας «εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της μίλησε για «άλλο ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».
«Είναι πρωτοφανές ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, να ζητάει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό Κοινοβούλιο δια της πλειοψηφίας, δηλαδή δια της Νέας Δημοκρατίας, να του το απαγορεύει. Αυτό είναι πρωτοφανές και είναι ένα άλλο σκαλοπάτι σε όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, «εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και σεβόμενος τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία λογοδοτούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα σοβαρού δημόσιου συμφέροντος».
Και πρόσθεσε:
- «Περιέργως και με λύπη μου διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αρνήθηκε την προσέλευσή του. Απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί αυτό θα διευκολύνει την αποτύπωση της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών».
Το ΚΚΕ πάντως κατήγγειλε «άθλια συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το “θάψιμο” της υπόθεσης των συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ».
«Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 2016-2022, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.
Και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για την υπόθεση εκείνη που, αν και αποτέλεσε αντικείμενο της πρόσφατης Εξεταστικής Επιτροπής, “θάφτηκε” στην κυριολεξία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων».
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης, χαρακτήρισε τη δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και τη γενικότερη στάση της Ν.Δ., «αδιανόητα».
- «Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για τους “αυτόκλητους καλεσμένους” της ΑΔΑΕ στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αδιανόητα. Το ίδιο και η στάση της ΝΔ, συνολικά», έγραψε στο Twitter. «Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να υπεκφύγει της συζήτησης των υποκλοπών και επί ημερών του, στο ΚΚΕ», κατάληξε.
Για «θεσμικό ατόπημα», στην περίπτωση που δεν κληθεί από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, μίλησε ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης.