F16 στην Άγκυρα: Πώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ξεπεράσει τον σκόπελο Μενέντεζ – “Μάχη” στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

F16 στην Άγκυρα: Πώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ξεπεράσει τον σκόπελο Μενέντεζ – “Μάχη” στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πράσινο φως για την πώληση των F16 στην Τουρκία καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ απάντησε πως οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών, αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η SSB να μην συμμετέχει στη συναλλαγή.

  • Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.

(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).

  • Αναφορικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μενέντεζ αντιτίθεται στην πώλήση των F-16 στην Τουρκία, και γνωρίζει ότι οι λόγοι είναι σοβαρότατοι.

Ενώ σκέφτεται να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος την ίδια στιγμή δείχνει ένα απόλυτο σεβασμό στον φιλέλληνα γερουσιαστή.

  • Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος απάντησε με περισσή προσοχή σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για τις αντιρρήσεις του γερουσιαστή.

Εξήγησε τη διαδικασία και θα έλεγα ότι ανέδειξε το ρόλο του Κογκρέσου και των νομοθετών που αντιδρούν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com ο εκπρόσωπος προχώρησε στο διάβασμα ενός καταλόγου με τις διαφορές της Αμερικής και της Άγκυρας. Κανονικός κατάλογος για τις παραβιάσεις όλων των ελευθεριών.

  • Η αίθουσα ενημέρωσης πήρε φωτιά όταν ο ανταποκριτής του Associated Press και άλλοι δημοσιογράφοι έθεσαν καυτές, κυριολεκτικά, ερωτήσεις, αμφισβητώντας όσα έλεγε ο κ. Πράις.

Δεν υπήρξε ούτε ένας που να υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις και το περίεργο είναι ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε “καταληφθεί” από τους Τούρκους ανταποκριτές λόγω της επίσκεψης του Τσαβούσογλου, στο μπρίφιγκ δεν εμφανίστηκε κανείς για να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις.

Για το… “παζάρι” που γίνεται όσον αφορά στην παραχώρηση των F16 για το πράσινο φως από την Άγκυρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας είπε:

  • “Υπάρχει ισχυρή στήριξη εντός της Συμμαχίας, αλλά, επί της ερώτησή σας, υπάρχει ισχυρή στήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Φινλανδία και της Σουηδία για να γίνουν -να γίνουν τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Όταν η συνθήκη έφτασε στην Γερουσία τον περασμένο χρόνο, έγινε αποδεκτή πολύ γρήγορα με μεγάλη πλειοψηφία και σε διακομματική βάση. Το Κογκρέσο δεν έχει κρύψει την υποστήριξη του. Βέβαια, ενστερνιζόμαστε τον ενθουσιασμό που ακούμε από τους εταίρους μας στο Κογκρέσο όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία να εμπλέκονται σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να γίνει αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.
  • «Έχουμε διαφορές, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτές», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Άντονι Μπλίνκεν για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν έκανε την παρακάτω δήλωση, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ:

  • «Οι χώρες μας εργάζονται σε κρίσιμα ζητήματα και συνεχίζουν να εργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να συγχαρώ την εξαιρετική προσπάθεια της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βοηθάει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Προκειμένου να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα συζητήσουμε την εφαρμογή του Μηχανισμού Τουρκίας – ΗΠΑ. Θα εξετάσουμε διάφορα εμπόδια. Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διαφορές απόψεων. Ως Σύμμαχοι, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε ότι θα τεθεί και η οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπέρασε τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και ο νέος στόχος είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το κρίσιμο θέμα των F-16, o Τσαβούσογλου είπε:

  • «Θα φέρουμε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το αίτημά μας για τα F16. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Περιμένουμε έγκριση από το Κογκρέσο σύμφωνα με τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας: «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας κατά του PKK και του DAESH στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα καλύψουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την επικοινωνία», είπε.

Ένα σημείο των δηλώσεων του Τσαβούσογλου, έδειξε τον προβληματισμό της Τουρκίας για τα νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το hellasjournal.com οι Αμερικανοί φαίνεται ότι σχεδιάζουν όσα έπραξαν στο Ισραήλ. Δηλαδή, ανέδειξαν το Ισραήλ στην απόλυτη δύναμη, αλλά συνέχισαν να πουλούν όπλα στους εχθρούς του, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη, που ήδη προχώρησαν σε συμφωνίες ειρήνης με το Εβραϊκό Κράτος.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στους ανταποκριτές των τουρκικών ΜΜΕ, παραδέχθηκε ότι στη θέση του Ισραήλ για τους Αμερικανούς, είναι πλέον η Ελλάδα, η οποία είναι πιστή σύμμαχος χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη Δυτική Συμμαχία. Ο Τσαβούσογλου μιλούσε συνέχεια για τις εννέα βάσεις που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα!!!

Σχετικά Άρθρα