Οι “επισυνδέσεις” του Γενς Πλέτνερ με την Αθήνα- Οι δίαυλοι και το ηχηρό μήνυμα
Ο Γενς Πλέτνερ είναι εκ των πλέον στενών συνεργατών του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Είναι σημαντικό πρόσωπο στην πολιτική ιεραρχία στο Βερολίνο, στέλεχος με μεγάλη επιρροή και βαθύς γνώστης των ελληνικών πραγμάτων. Πρόκειται για έναν μετριοπαθή διπλωμάτη που διετέλεσε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα από το 2017 μέχρι το 2019, και κατά την θητεία του απέκτησε στενές σχέσεις και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Πλέτνερ ανέλαβε τα καθήκοντά του στο πρεσβευτικό πόστο της Αθήνας τον Ιούλιο του 2017.
Πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, ο διπλωμάτης (σοσιαλδημοκρατικής “καταγωγής”) ήταν διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και διευθυντής Γραφείου Γενικής Διοίκησης.
Από το 2020 και μετά, με το νέο ρόλο του έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ακόμα και σε περιόδους που η τουρκική απειλητική ρητορική “χτυπάει κόκκινο”. Είναι, άλλωστε, αυτός που οργάνωσε μυστικά τις συναντήσεις, αρχικά της Ελένης Σουρανή και πρόσφατα της Άννας Μαρίας- Μπούρα (διευθυντριες του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού) με τον εξ απορρήτων συνεργάτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί στην Αθήνα είναι πως ο κ. Πλέτνερ διατηρεί ανοικτούς διαύλους και για άλλα θέματα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, εκεί όπου χρειάζεται, ή όπου του ζητείται, να ενημερώσει τον Όλαφ Σολτς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα και στις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο γερμανός διπλωμάτης ενημερώνεται τακτικά για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, σε μία , τουλάχιστον, περίπτωση, μάλιστα, χρειάστηκε να δραστηριοποιηθεί.
Περισσότερα δεν πρέπει να ειπωθούν προσώρας. Ωστόσο, ανώτατο στέλεχος μεγάλης εταιρείας (και) γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, λέγεται πως δέχθηκε τηλεφώνημα προ καιρού. Και δεν ήταν μόνο με πρωτοβουλία του Γενς Πλέτνερ, το όνομα του Γερμανού Καγκελάριου ακούστηκε σε αυτή την επικοινωνία και φαίνεται πως έπαιξε τον ρόλο του για να κατευναστεί ο φόβος (…) και η ανασφάλεια του μεγαλοστελέχους. Οι επαφές του ήπιου, και με υψηλότατη αντιληπτική ικανότητα γερμανού συμβούλου του Όλαφ Σολτς, αλλά και οι σχέσεις του με το ευρύτερο πολιτικό σύστημα (πέραν της κυβέρνησης), έπαιξαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημαντικό ρόλο. Αυτά…