Γερμανικά ΜΜΕ: Οι περισσότεροι Έλληνες δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη μοναρχία

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι περισσότεροι Έλληνες δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη μοναρχία

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η νέα τροπή για το τουρκολυβικό μνημόνιο και η παραίτηση της γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στις σελίδες του Τύπου.

«Την Δευτέρα συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα σχεδόν όλοι οι γαλαζοαίματoι της Ευρώπης. Η αφορμή ήταν η ταφή ενός βασιλιά με ένα δύσκολο παρελθόν», γράφει η Berliner Morgenpost σε ανταπόκριση από την ελληνική πρωτεύουσα με τίτλο: «Οι Έλληνες αποχαιρετούν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Η εξόδιος ακολουθία σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, που ολοκληρώθηκε ωστόσο πριν από 48 χρόνια: Πρόκειται για τον θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα, ένα πολίτευμα, το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες δεν αποδέχθηκαν ποτέ.

Ποτέ πριν η Αθήνα δεν είχε ξαναδεί τόσους γαλαζοαίματους συγκεντρωμένους. Εκατοντάδες ευγενείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν το παρών στη Μητρόπολη των Αθηνών κατά την εξόδιο ακολουθία για τον Κωνσταντίνο, ο οποίος απεβίωσε πριν από μια εβδομάδα. Μεταξύ τους τα βασιλικά ζεύγη από τη Δανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Από το Λουξεμβούργο ήρθε ο Μέγας Δούκας Ανρί και από το Μονακό ο ο πρίγκιπας Αλβέρτος από το Μονακό. Μετά την ελληνορθόδοξη λειτουργία ο Κωνσταντίνος Β’ κηδεύτηκε στο οικογενειακό νεκροταφείο στο πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο στο Τατόι.

Μετά την πτώση της χούντας, οι Έλληνες σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974 τάχθηκαν με ποσοστό σχεδόν 70% υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας. Ο Κωνσταντίνος εξορίστηκε στο Λονδίνο. Όμως ο “Βασιλιάς των Ελλήνων”, όπως αυτοαποκαλούνταν μέχρι το τέλος, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση του θρόνου. Οι τρεις γιοι του φέρουν επίσης τον τίτλο “μεγαλειότατος”. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο 55χρονος Παύλος, αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του μονάρχη χωρίς υπηκόους ως θεωρητικός διάδοχος του θρόνου».

Σχετικά Άρθρα