Πούτιν: Πληροφορίες για διάγγελμα την Τετάρτη – Τι συμβολίζει η ημερομηνία

Πούτιν: Πληροφορίες για διάγγελμα την Τετάρτη – Τι συμβολίζει η ημερομηνία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να κάνει μια «σημαντική δήλωση» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει διοριστεί από τη Μόσχα σε ρωσοκρατούμενη περιοχή της Ουκρανίας.

Ο Vladimir Rogov, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα εκφωνήσει διάγγελμα την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου.

Η ομιλία του θα είναι μέρος των εκδηλώσεων για την 80η επέτειο από τη στιγμή που οι Ρώσοι έσπασαν την πολιορκία του Λένινγκραντ (η σημερινή Αγία Πετρούπολη) από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, όταν οι σοβιετικές δυνάμεις κατάφεραν να ανοίξουν στενό χερσαίο διάδρομο προς την πόλη στις 18 Ιανουαρίου 1943.

Ως πρόεδρος του «We Are Together with Russia», ο Rogov υποστηρίζει ότι οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να απορροφηθούν πλήρως από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ανακοίνωση έγινε στο κανάλι του στο Telegram, και αργότερα μεταδόθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δήλωση από το Κρεμλίνο, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει γίνει «απόμακρος, σιωπηλός και βαθιά απασχολημένος» καθώς υποβάλλεται σε νέα ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, έτσι, οι εμφανίσεις του είναι περιορισμένες το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία συχνά επικαλείται τη μάχη κατά των Ναζί για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, παρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ότι η Ουκρανία ηγείται από ναζιστική κυβέρνηση.

Η σημασία της ημερομηνίας

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, πεντακόσιες ημέρες από την έναρξη της πολιορκίας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη νίκη στο Στάλινγκραντ, παίχθηκε η πρώτη πράξη της λύτρωσης: υπό τις οδηγίες του Ζούκοφ οι σοβιετικοί πέτυχαν επιτέλους να διανοίξουν χερσαία δίοδο, σπάζοντας την πολιορκία στα νοτιοανατολικά με την Επιχείρηση Αστραπή (Операция Искра). Τον επόμενο μήνα διεύρυναν αυτή τη δίοδο με τη Μάχη στο Κράσνι Μπορ, όπου αποδεκάτισαν τη Γαλάζια Μεραρχία (με απώλειες κοντά στο 75%, η ήττα αυτή είναι η χειρότερη στην ιστορία του ισπανικού στρατού). Οι συνθήκες ζωής στην πόλη βελτιώθηκαν, αλλά και πάλι ήταν δύσκολη μια γενική αντεπίθεση που θα εκδίωκε τους πολιορκητές. Μία νέα προσπάθεια (Επιχείρηση Πολικός Αστέρας) απέτυχε εξαιτίας της γερμανικής υπεροπλίας και αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε για όλο το 1943.

Τελικά η πολιορκία λύθηκε τον Ιανουάριο του 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε την οριστική απώθηση των εισβολέων. Τότε ολόκληρη η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας αλλά και του ηρωισμού: από τα τρία εκατομμύρια κατοίκους του Λένινγκραντ, οι 1.000.000 – 1.100.000 πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα.

Σχετικά Άρθρα