Παρασκήνιο/Κηδεία Γλύξμπουργκ: Ανοχή Μαξίμου σε φιλοβασιλικές δηλώσεις; Πώς φθάσαμε από την ιδιωτική κηδεία στο λαϊκό προκήνυμα

Παρασκήνιο/Κηδεία Γλύξμπουργκ: Ανοχή Μαξίμου σε φιλοβασιλικές δηλώσεις; Πώς φθάσαμε από την ιδιωτική κηδεία στο λαϊκό προκήνυμα

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου, να ανακοίνωσε αρχικά ότι ο έκπτωτος βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, στη συνέχεια, όμως οι αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ οδήγησαν σε αλλαγή στάσης. Προφανώς ενόψει εκλογών επιχειρεί σιωπηρά να κρατήσει τις ισορροπίες με φιλοβασιλικούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους που βρίσκονται στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς να διαταράξει με ανοιχτή ανακοίνωση τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της παράταξης.

Αρχικά, αν και δεν είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα, τελικά αργά το απόγευμα της Πέμπτης διέρρευσε ότι η σορός του Γλύξμπουργκ θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης από τις 6 έως τις 10 το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής οι υποστηρικτές του.

  • Στη συνέχεια, και μετά τις εκ δεξιών αντιδράσεις εντός της «γαλάζιας» παράταξης, η κυβέρνηση το πρωί της Παρασκευής προχώρησε σε «μινι- αναθεώρηση» της στάσης της  αναβαθμίζοντας  την  εκπροσώπησή της στην κηδεία του Κ. Γλύξμπουργκ, προφασιζόμενη μάλιστα ότι θα υπάρξουν «σημαντικοί» προσκεκλημένοι.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα στείλει μόνο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να την εκπροσωπήσει, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.

Το Μαξίμου, εν όψει και των επικείμενων εκλογών οι οποίες προϋποθέτουν μεγάλη συσπείρωση της «γαλάζιας» παράταξης, έβαλε στο ζύγι τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που θεώρησαν ότι υποτιμάται ο έκπτωτος και αποφάσισε αναλόγως.

Ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της αρχικής απόφασης, έπαιξε η τοποθέτηση Σαμαρά, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook υποστήριξε ότι μόνο αυταρχικά καθεστώτα «σβήνουν» φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες της Ιστορίας.

  • Το ερώτημα που τίθεται ως ρητορικό είναι αν με τις ευλογίες του Μαξίμου, Σαμαράς και η πτέρυγα ΛΑΟΣ του κόμματος, επιδίδονται σε φιλοβασιλικές δηλώσεις ως ανάχωμα στην πίεση από τα δεξιά της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που ανακοίνωσε ότι θα πάει στην κηδεία του Γλύξμπουργκ ήταν ο Μίλτος Χρυσομάλλης ο οποίο δήλωσε ότι «ο αποθανών τέως βασιλιάς, έχει κλείσει το πολιτειακό κεφάλαιο, δεν παύει να υπήρξε αρχηγός του κράτους, ολυμπιονίκης, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, απ’ την οποία κρίνεται».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε πως ο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εξέφρασε δε τα  ειλικρινή και θερμά του  συλλυπητήρια  στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που έσπευσε να χαιρετήσει το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ «επέλεξε να πεθάνει στην πατρίδα του», ενώ έστειλε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του «τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος».

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας με ανάρτηση του στο Twitter έκανε λόγο για «τέλος εποχής», προσθέτοντας ότι ο Γλύξμπουργκ, «υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Τελευταίος ο οποίος δεν κρύβει τις «προσωπικές σχέσεις» και την «εκτίμηση» του προς τον Κ. Γλύξμπουργκ είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι εάν βρισκόταν στην Ελλάδα, θα πήγαινε στην κηδεία.

Σχετικά Άρθρα