“Στροφή” της κυβέρνησης στο τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Αποκαλύψεις για αλλαγές και εκπλήξεις

“Στροφή” της κυβέρνησης στο τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Αποκαλύψεις για αλλαγές και εκπλήξεις

Αντιδράσεις αναμένεται να πυροδοτήσουν οι αποκαλύψεις του Action24 για αλλαγές και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στο τελετουργικό της κηδείας του Γλύξμπουργκ οι οποίες σηματοδοτούν ουσιαστικά στροφή της κυβέρνησης όσον αφορά στις αρχικές αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί.

Ειδικότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24 με τον Βασίλη Τσεκούρα παρουσιάστηκε το τελικό τελετουργικό της κηδείας (εξόδιος ακολουθία) σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν νέα δεδομένα που αλλάζουν την εικόνα που είχαμε μέχρι πρόσφατα.

Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Γιώργος Παπακωνσταντίνου:

  • Θα υπάρχει σε ετοιμότητα άγημα απόδοσης τιμών
  • Θα υπάρξει ολιγόωρο προσκήνυμα
  • Θα γίνει υποδοχή επισήμων
  • Θα υπάρξει παρουσία κυβερνητικών στελεχών
  • Θα στρωθεί κανονικά το κόκκινο χαλί

Επίσης είναι πιθανό να διευρυνθεί η επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία και εκτός από την παρουσία Μενδώνη να παραστεί και ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Θεωρείται δε βέβαιο ότι στην κηδεία θα παραβρεθούν κυβερνητικοί βουλευτές, υπουργοί και στελέχη της ΝΔ.

Οι αλλαγές έρχονται μετά την διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά για τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης που ελήφθησαν σε διυπουργική στο Μαξίμου βάσει των οποίων ο Κ. Γλυξμπουργκ θα κηδευτεί ως ιδιώτης στο Τατόι.

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση:

  • Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
  • Παράλληλα θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος οι αρχικές αποφάσεις απέχουν από τις αλλαγές που σχεδιάζονται οι οποίες σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι “κλείδωσαν” σε νέα κυβερνητική σύσκεψη.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Σεραφείμ Κοτρώτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αction24 μπορεί να υπήρξαν αντίθετες φωνές για τις αρχικές αποφάσεις όπως οι κύριοι Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, Πέτσας ωστόσο ο καταλύτης των αλλαγών της τελευταίας στιγμής είναι η ανοιχτή διαφοροποίηση Σαμαρά.

Η ανακοίνωση του Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: 

“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. 

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή… 

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… 

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.” 

Η αντίδραση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της ήταν αρκούντως ισορροπιστική, κάτι που προοιωνίζονταν ή έδειχνε ότι υπήρχαν δεύτερες σκέψεις.

Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά:

  • «Η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους. Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό και δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διαξιφισμούς. Αυτό που στοχεύουμε είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Η ελληνική δημοκρατία είναι μια σύγχρονη αστική και φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Σχετικά Άρθρα