Αυστηρή επιστολή Παπαδημούλη στην πρόεδρο του ΕΚ για την γνωμοδότηση Ντογιάκου
Σε κορυφαίο επίπεδο στο Ευρωκοινοβούλιο στέλνει την υπόθεση της γνωμοδότησης Ντογιάκου ο Δημ Παπαδημούλης.
Αυστηρή επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σχετικά με τη γνωμοδότηση Ι.Ντογιάκου και την απόπειρα αποδυνάμωσης της ΑΔΑΕ απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην επιστολή, ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει την πρόεδρο Μέτσολα για τη γνωμοδότηση, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τονίζοντας ότι η γνωμοδότηση «… παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της».
Όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος, «η γνωμοδότηση αποτελεί συνέχεια και επιβεβαιώνει την καταγγελία της Media Freedom Rapid Response (MFRR) στα τέλη του περασμένου έτους ότι ο εισαγγελέας του ελληνικού Αρείου Πάγου είχε προσπαθήσει να παρέμβει και να σταματήσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού σκανδάλου παρακολούθησης, μεταξύ άλλων και πολιτικών προσώπων, στην Ελλάδα».
Και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις έντονες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις τελευταίες εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της έρευνας για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα, και ότι, μέσω των συγκεκριμένων ενεργειών σας, θα ενισχύσετε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκό ζήτημα της δημοκρατίας και του σεβασμού του κράτους δικαίου».
Αναλυτικά η επιστολή:Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε μια εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη στην
διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα, η οποία θέτει νέα εμπόδια στην πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου από την Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και Προστασίας του Απορρήτου (ΑΔΑΕ), η οποία είναι αρμόδια σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, και γενικά ενεργεί κατά της ανεξαρτησίας της και της αποστολής της ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.
Χθες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρος Δογιάκος, εξέδωσε γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται σε όσους θίγονται από τις υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να ενημερώνονται και ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες για
εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η γνωμοδότηση αυτή έχει ήδη κηρυχθεί αντισυνταγματική από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Χρήστος Ράμμος, καθώς και από διακεκριμένους εμπειρογνώμονες του συνταγματικού Δικαίου, καθώς παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της.
Επιπλέον, η γνωμοδότηση απειλεί με πρωτοφανή τρόπο για κράτος μέλος της ΕΕ τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για “ποινικές κυρώσεις … συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής φυλάκισης, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων”.
Η γνωμοδότηση αποτελεί συνέχεια και επιβεβαιώνει την καταγγελία της Media Freedom Rapid Response (MFRR) στα τέλη του περασμένου έτους ότι ο εισαγγελέας του ελληνικού Αρείου Πάγου είχε προσπαθήσει να παρέμβει και να σταματήσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως της συνταγματικά αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί την συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού σκανδάλου παρακολούθησης, μεταξύ άλλων και πολιτικών προσώπων, στην Ελλάδα».
Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε τις έντονες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις τελευταίες εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της έρευνας για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα, και ότι, μέσω των συγκεκριμένων ενεργειών σας, θα ενισχύσετε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκό ζήτημα της δημοκρατίας και του σεβασμού του κράτους Δικαίου.