Αντισυνταγματική παρέμβαση Ντογιάκου: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις – Καταδικάζουν συνταγματολόγοι, δικαστικοί και έγκριτοι νομικοί
Η αντισυνταγματική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος με γνωμοδότησή του προειδοποίησε την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) με ποινικές κυρώσεις, σε περίπτωση που ερευνηθούν οι υποκλοπές μέσω παρόχων τηλεφωνίας πυροδότησε έντονες και ηχηρές αντιδράσεις από συνταγματολόγους, δικαστικούς και έγκριτους νομικούς.
Με προφανή στόχο την πλήρη συγκάλυψη των ευθυνών και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών και σε γραμμή Μαξίμου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ότι αρμόδιο για την ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούνται οφείλει να είναι μόνο το τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ (επικαλούμενος το πρόσφατο νομοσχέδιο-τερατούργημα για την ΕΥΠ).
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση ως αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι «παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία» της Αρχής.
Ηχηρές ήταν και οι τοποθετήσεις των παρακάτω:
Συνολικά 16 κορυφαίοι συνταγματολόγοι, το επιστημονικό “άπαν” της χώρας, εξαπολύουν βολές για τους χειρισμούς του εισαγγελέα. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζει ότι οι αρμοδιότητές της καθορίζονται συνταγματικά. Σημειώνει επίσης πως «ειδικότερα δε η Δικαστική Εξουσία -με κύριο αποδέκτη αυτής της “προτροπής” τα δικαστικά όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης- πρέπει ν’ ασκεί την δικαιοδοσία της ελέγχοντας βεβαίως, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας, την κάθε είδους δραστηριότητα και της ΑΔΑΕ, πλην όμως με αντίστοιχη πλήρη τήρηση των ορίων εκείνων, τα οποία “χαράσσει” και η υπό την έννοια που αναλύθηκε συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της».
Ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, έκανε λόγο για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό» και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό αλλά πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (με την ιδιότητα του ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) αποδόμησε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, εκθέτοντας ουσιαστικά τον εισαγγελέα και ταυτόχρονα καλώντας τον με ευγενικό τρόπο να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του. Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η εν λόγω γνωμοδότηση «έχει χορηγηθεί καθ´υπέρβαση αρμοδιότητας και θέτει ουσιώδη ζητήματα σεβασμού της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας των Ανεξάρτητων Αρχών, της κατανομής της δικαιοδοσίας μεταξύ των δικαιοδοτικών κλάδων και της εσωτερικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που έχουν επιληφθεί ή θα επιληφθούν διοικητικών διαφορών ή ποινικών υποθέσεων σχετικών με την ιδιωτική εταιρεία που απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του ΑΠ και έτυχε της γνωμοδοτικής του προσοχής».
Επίσης, χωρίς να «μασάει τα λόγια» της, η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στηλίτευσε την κίνηση Ντογιάκου να προχωρήσει σε γνωμοδότηση για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, την οποία εξάλλου η ίδια «αποψιλώνει» και προειδοποιεί ότι παρεμβάσεις πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσβάλλουν «άμεσα ή έμμεσα, την ανεξαρτησία της» αρχής.
Την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η «αδιανόητη παρέμβαση Ντογιάκου στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ», με την οποία επιχειρείται η συγκάλυψη των παρακολουθήσεων εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης.
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας». Όπως τόνισε, η γνωμοδότηση «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο έγκριτος νομικός και φτάνει στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου συμπράττουν υπογράφοντας κείμενο (που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ώρες), στο οποίο θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός τους για τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
- Με βάση τις ηχηρές παρεμβάσεις, εύλογη ήταν η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως «Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις».
Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή στήριξης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πήραν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβάρας.