Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Η βασιλεία, η αποστασία, η Χούντα (vid)
Έφυγε από τη ζωή χθες βράδυ, σε ηλικία 83 ετών, ο τελευταίος εκπρόσωπος της μοναρχίας στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 24 ετών το 1964 και η σύντομη βασιλεία του συνδέθηκε με τρία μοιραία γεγονότα: Τη σύγκρουσή του με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τον Ιούλιο 1965, που άνοιξε τον δρόμο της εκτροπής προς την δικτατορία. Τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου, δια της ορκωμοσίας της κυβέρνησής τους. Και την αποτυχημένη απόπειρά του να ανατρέψει τους δικτάτορες τον Δεκέμβριο του 1967
Από την επιτυχημένη εκπομπή ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ της ΝΕΤ και του Χρίστου Βασιλόπουλου.Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει τον εκλογικό θρίαμβο του Γεωργίου Παπανδρέου, που όμως είχε δραματικό επίλογο, καθώς τον οδήγησε σε ρήξη με το παλάτι.
Οι εκλογές του 63 και του 64 έφεραν στο προσκήνιο την Ένωση Κέντρου. Η δημοκρατία όμως αντί να γίνει πιο ισχυρή αποδυναμώθηκε περαιτέρω.
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός συγκρούεται με τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος του αρνείται το υπουργείο άμυνας και ο Παπανδρέου εξαναγκάζεται σε παραίτηση.
Η εκπομπή διερευνά το δραματικό παρασκήνιο και τα όσα ακολούθησαν. Την αποστασία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών, αλλά και την αστυνομική βία στους δρόμους.
Η δολοφονία του φοιτητή Πέτρουλα και οι προσπάθειες για την συγκάλυψη της υπόθεσης.
Η απαίτηση των ανακτόρων να διορίζει κυβερνήσεις οδηγεί σε ακυβερνησία και τελικά οι συνταγματάρχες δεν θα αργήσουν να πιάσουν στον ύπνο όλο το πολιτικό σύστημα.
Δείτε το βίντεο:
«Έργα και ημέρες» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ
Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν «βασιλέας των Ελλήνων» από το 1964 έως το 1973, όταν με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία. Με το δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.
Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα αφού είχε αποδεχθεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το 1994 του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, ενώ το 2003 έλαβε ως αποζημίωση από το ελληνικό κράτος το πόσο των 13,7 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας.
Ως βασιλιάς διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στα πολιτικά πράγματα, με κομβικής σημασίας γεγονός τη σύγκρουση το 1965 με τον τότε πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα την παραίτηση της «λαοπρόβλητης κυβέρνησης» του Γεωργίου Παπανδρέου -τα λεγόμενα Ιουλιανά. Ακολούθησε μια περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας, η Αποστασία, και τελικά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967. Ο Κωνσταντίνος όρκισε την κυβέρνηση που όρισε η χούντα, ενώ όταν απέτυχε το αντικίνημα του 1967, αναγκάστηκε να διαφύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό.
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά Γεωργίου Β΄, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη. Αδελφές του είναι η Σοφία (βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 έως την παραίτηση από το θρόνο του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, το 2014) και η Ειρήνη. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Μαρία, κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου, και είχε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο. Είχε συγγενική σχέση με αρκετές βασιλικές οικογένειες, ενώ ήταν δεύτερος ξάδελφος του Βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους αναδόχους του διαδόχου της Βρετανίας Πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Φοίτησε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων στο Μαρούσι και παρακολούθησε μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τους βαθμούς του ανθυπολοχαγού του Πεζικού, του σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και του ανθυποσμηναγού. Είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό και είχε λάβει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.
Η οικογένειά του κατά τις παραμονές της ναζιστικής προέλασης στην Αθήνα, μαζί με την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Αιγύπτου». Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β΄.
Παραβιάζοντας το Σύνταγμα
Ο Κωνσταντίνος ξεπέρασε κατά πολύ το ρόλο που προέβλεπε για τον ίδιο το Σύνταγμα. Αρνήθηκε επίμονα στον Γεώργιο Παπανδρέου την ανάληψη του Υπουργείου Αμύνης γεγονός που πυροδότησε μία θεσμική κρίση άνευ προηγουμένου. Οι Κωνσταντίνος και Παπανδρέου αντάλλασσαν επιστολές σε υψηλούς τόνους, όμως ο νεαρός Βασιλιάς ουδέποτε έκανε πίσω οδηγώντας τα πράγματα σε εκτροπή.
Λεγόταν-και λέγεται ακόμα και σήμερα-ότι ο Κωνσταντίνος, άπειρος πολιτικά, επηρεαζόταν πάρα πολύ από τα θέλω της μητέρας του, της περιβόητης Φρειδερίκης η οποία κατά γενική ομολογία επηρέαζε ιδιαίτερα και τον πατέρα του Κωνσταντίνου, τον βασιλιά Παύλο. Σε κάθε περίπτωση ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να διορίσει υπουργό Αμυνας τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος έσπευσε στο παλάτι την 15η Ιουλίου του 1965 και υπέβαλλε, μετά από λογομαχία με τον επικεφαλής του κράτους, την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Ο βασιλιάς νόμιζε ότι είχε πάρει τον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης. Και πράγματι έτσι ήταν. Διότι ήταν σαφές ότι το παλάτι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση στην εξουσία μία κυβέρνηση η οποία είχε την πρόθεση να επιβάλλει τα δικά της θέλω στις επιλογές για το στράτευμα και να απαλλάξει σιγά-σιγά τον ελληνικό στρατό από στελέχη που είχαν παίξει ενεργό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1946-1949.
Ο Κωνσταντίνος, μάλιστα, προτίμησε να ορκίσει μία κυβέρνηση προθύμων, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Αθανασιάδη-Νόβα η οποία πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη κυβέρνηση αποστατών. Το εν λόγω κυβερνητικό σχήμα στήριξαν με την ψήφο τους και βουλευτές της Ενωσης Κέντρου, του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου, παρά τη λαϊκή θέληση η οποία πρόσταζε τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου του Παπανδρέου ή τη διενέργεια εκλογών. Υπουργός Συντονισμού εκείνης της κυβέρνησης δε, διορίστηκε ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου και δελφίνος του Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Με πληροφορίες από την Athensvoice και το news247.gr