Καταπέλτης ο Σωτηρέλης για Ντογιάκο: Ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, λίγες ώρες μετά το σάλο που προκάλεσε η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πήρε θέση μιλώντας για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό».
Η πρωτοφανής εκτροπή επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών προκαλώντας βροχή αντιδράσεων στον νομικό κόσμο.
Ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, υπήρξε ξεκάθαρος μιλώντας («Ράδιο 98.4») για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό» και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό αλλά πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «ο δικαστικός έλεγχος, όπως και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της, όργανα της Δικαστικής Εξουσίας».
Σε όσους προσπαθούν να «δικαιολογήσουν», με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ανάλογες δικαστικές «υπερβάσεις» δήθεν στο όνομα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών οργάνων κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας τους, η απάντηση του κ. Σωτηρέλη είναι αρκούντως απλή: «Εκείνοι που ‘’επιχειρηματολογούν’’ με αυτή την λογική μάλλον αγνοούν – ή θέλουν να αγνοούν, για τους δικούς τους λόγους – ότι ανάλογη, έστω και όχι εντελώς όμοια θεσμικώς, ανεξαρτησία αναγνωρίζει το Σύνταγμα και στα στελέχη της ΑΔΑΕ, ως Ανεξάρτητης Αρχής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Θανάση Καμπαγιάννη. Ο γνωστός δικηγόρος, αναφερόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο, είπε πως «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».
Την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η «αδιανόητη παρέμβαση Ντογιάκου στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ», με την οποία επιχειρείται η συγκάλυψη των παρακολουθήσεων εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης