Λήξαν το θέμα με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Μ. Ντόνελαν: Ανήκουν στη Βρετανία – Βρετανικό Μουσείο: Μόνον δανεισμός

Λήξαν το θέμα με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Μ. Ντόνελαν: Ανήκουν στη Βρετανία – Βρετανικό Μουσείο: Μόνον δανεισμός

Σε μια εκτενή συνέντευξη της στο BBC, η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν υποστηριξε ότι εκτίμησε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε «τον ασκό του Αιόλου» και στο πλαίσιο αυτό «θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο». Όπως σημείωσε στη συνέχεια, μια τέτοια κίνηση θα «άνοιγε την πόρτα» για το ζήτημα «ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας». 

Το BBC επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός της Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος είναι «σωστός», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείο εν μέσω των δημοσιευμάτων ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία επιστροφής με την Ελλάδα.

Η Ντόνελαν δήλωσε τα εξής: «νομίζω ότι η άποψή του για αυτό έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».

  • «Βασικά, δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω [τα Γλυπτά]. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, το οποίο σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν θα πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέψαμε την πρόσβαση σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά. 

Η αντίδραση του βρετανικού μουσείου

Στον απόηχο της δήλωσης από τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Κόνορ Γουάτσον με δήλωσή του στην Καθημερινή επέμεινε ότι «εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες».

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω δήλωση, τόνισε:

«Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος των Επιτρόπων, λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του Μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επέτρεπαν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα μας να γίνουν κοινή εμπειρία στον κόσμο. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές».

  • Οι δηλώσεις της στο BBC έρχονται λίγη ώρα μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχουν γίνει συστηματικές κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.

«Εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες, να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου».

Σχετικά Άρθρα