“Παράθυρο” από την κυβέρνηση για παραμονή Δένδια, Παναγιωτόπουλου σε υπηρεσιακή κυβέρνηση- ” Όχι” από τον ΣΥΡΙΖΑ- Τι αντιπροτείνει- Η παράμετρος των “παράλληλων” τουρκικών εκλογών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε από τον Γιώργο Κουβαρά, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ όπου παραχώρησε συνέντευξη, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα στην διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Το θέμα συζητείται σε χαμηλούς προς το παρόν τόνους σε κυβερνητικούς κύκλους, υπήρξαν μάλιστα διαρροές ότι έχει ήδη μεταφερθεί το αίτημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν σχετικές συνεννοήσεις. Η παράμετρος της παράλληλης διεξαγωγής εκλογών και στην Τουρκία και η πιθανότητα μιας “κρίσης πεδίου” που μπορεί να προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μια διάσταση που λαμβάνεται υπόψιν του Μεγάρου Μαξίμου στα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει περίπου προαναγγείλλει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Απριλίου και οι επαναληπτικές στις 14 Μαϊου και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως εάν θεωρήσει πως χάνει τις εκλογές μπορεί να επιδιώξει την πρόκληση “θερμού επεισοδίου”, ακόμα και να κάνει χρήση διάταξης του Συντάγματος για αναβολή των εκλογών για έξι έως 12 μήνες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, κι αυτό διότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η ηρεμία στη νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο τους επόμενους μήνες είναι όρος για να προωθηθεί το τουρκικό αίτημα για τα F16.
Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ζητηθεί συναίνεση των κομμάτων για να παραμείνουν οι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αντίστοιχα, σε υπηρεσιακή κυβέρνηση: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, θα το δούμε», απάντησε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιθετικής κίνησης από την Τουρκία στο διάστημα ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές, σημείωσε: «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε ως χώρα. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις ώστε να μας φοβίζει κάτι (…) Η Ελλάδα ωστόσο είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση».
Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το libre:
–Δεν έχει υπάρξει μέχρις ώρας επίσημη κρούση, ή έστω διερευνητική επαφή της κυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συζητηθεί σχετικό αίτημα,
–Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν μπορεί θεσμικά να το ζητήσει η κυβέρνηση αλλά μόνο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός όταν οριστεί. Αυτός θα είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
–Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμονή των κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου, όχι διότι αυτό αποτελεί μομφή, κυρίως στον υπουργό Εξωτερικών με τον οποίο θεωρείται πως υπάρχει σε γενικές γραμμές καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι εκτός θεσμικού πλαισίου και αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να “εργαλειοποιήσει” τα ελληνοτουρκικά για προεκλογικούς λόγους. Και υπενθυμίζει πως η ίδια η κυβέρνηση έχει προκαλέσει αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η θητεία του οποίου μόλις προ ημερών ανανεώθηκε.
–Το libre πληροφορείται πως εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα της κυβέρνησης για την παραμονή των δύο υπουργών η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι να προταθούν δύο πρόσωπα ευρείας αποδοχής για τις συγκεκριμένες θέσεις. Και επισημαίνουν πως είναι δεδομένο πως “ουδείς θα παίξει με τα ελληνοτουρκικά, πολύ δε περισσότερο σε προεκλογικό χρόνο”, αφήνοντας αιχμές για το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.