Παρασκήνιο: Ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης και το ΠΑΣΟΚ ως ρυθμιστής- Φουντώνουν τα μετεκλογικά σενάρια σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατηγική στροφή του εκλογικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου την ώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών της διπλής αναμέτρησης, με την διάλυση της Βουλής να έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τα μέσα Μαρτίου. Η στροφή αφορά την μετατόπιση από την επιπόλαιη και παρακινδυνευμένη θέση περί “προσπέρασης” της πρώτης εκλογής με απλή αναλογική και επιστράτευση όλων των πολιτικών όπλων για την δεύτερη, στη νέα στρατηγική που θεωρεί τώρα την πρώτη αναμέτρηση ως “μητέρα των μαχών”.
Αρκετοί λένε πως είναι σαν στροφή υπερωκεάνειου σε λίμνη, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει να θέσει οξύ δίλημμα ενόψει της απλής αναλογικής με κεντρικό επιχείρημα την πολιτική σταθερότητα. Εάν η Ν.Δ δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 32% στην πρώτη κάλπη η προβολή αυτοδυναμίας για την δεύτερη δεν θα είναι ισχυρή, όπως έχουν ενημερώσει το επιτελείο του πρωθυπουργού και οι συνεργαζόμενοι δημοσκόποι.
Ωστόσο, το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλουν να εξετάζουν και όλες τις πιθανότητες συνεργασιών, εάν το κυβερνών κόμμα αναδειχθεί πρώτο στην δεύτερη κάλπη αλλά χωρίς να διαθέτει κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, προ ημερών, που άφησαν ανοικτό το παράθυρο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, απαντήθηκαν ρητά και κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση και τον κ. Βελόπουλο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Είναι χαοτικές οι διαφορές μας. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον που βλέπει στην Ανατολή και εσύ στη Δύση», είπε ο Γιάννης Οικονόμου (ΕΡΤ). Σε επιθετικούς τόνους έχει απαντήσει, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος (Realfm), με βαριές, μάλιστα, εκφράσεις κατά του υπουργού Εσωτερικών (υπενθύμισε ακόμα και το ακροδεξιό παρελθόν του), παρότι αμφότεροι βρέθηκαν πολιτικά συστεγαζόμενοι στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Η Ελληνική Λύση καταγράφει δημοσκοπικά πολύ υψηλά ποσοστά, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, και φαίνεται πως υποδέχεται δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Μιλώντας στο libre ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε, μάλιστα, πως “δέχεται κρούσεις από πολλά στελέχη, πρώην αλλά και εν ενεργεία (!) βουλευτές της Ν.Δ, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν και αν είναι υποψήφιοι με την Ελληνική Λύση”. Οι πληροφορίες θέλουν όντως πρώην και εν ενεργεία βουλευτές που θεωρούν πως δεν έχουν ελπίδα εκλογής με τη Ν.Δ, λόγω και της νέας κατανομής των εδρών σε αρκετές περιφέρειες (με τη νέα απογραφή) να αναζητούν στέγη στα ψηφοδέλτια του κόμματος Βελόπουλου.
Στροφή (ξανά) προς το ΠΑΣΟΚ
Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «το ερώτημα θα απαντηθεί στην ώρα του, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών». Η απάντηση έχει ενδιαφέρον δεδομένου πως μεταξύ του κ. Οικονόμου και της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ανταλλαγεί βαρύτατες πολιτικές εκφράσεις το προηγούμενο διάστημα. Αφενός λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, αφετέρου λόγω της στρατηγικής διεμβολισμού εκείνου του σημαντικού τμήματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται να επιθυμούν συνεργασία με τη Ν.Δ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση Οικονόμου αποκαλύπτει, ωστόσο, και την αδυναμία της Ν.Δ να προβάλλει πειστικό αφήγημα διακυβέρνησης εάν δεν έχει αυτοδυναμία. Ουσιαστικά, σε μία τέτοια περίπτωση και έχοντας αποκλείσει την Ελληνική Λύση, οι διέξοδοι είναι οι εξής:
–Προσπάθεια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να επιμείνει πως στο πλαίσιο μιας συγκυβέρνησης δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός, όμως, είναι απαράβατος όρος για το Μέγαρο Μαξίμου, ο,τιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική αποστρατεία του κ. Μητσοτάκη με σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για τον ίδιο.
Οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, λένε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συζητήσει τυχόν συμμετοχή του σε κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, πριν την δεύτερη κάλπη, και μόνο εάν το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 12% στην εκλογή της απλής αναλογικής. Συνομιλητές του αναφέρουν πως έχει κατανοήσει πλήρως πως συμμετοχή του κινήματος σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ (αλλά έως ένα βαθμό και με τον ΣΥΡΙΖΑ) ίσως προκαλέσει κατάρρευση του ποσοστού του στην δεύτερη κάλπη, δηλώνει, δε, πως ο δρόμος ανάκτησης της δυναμικής του θα είναι μακρύς αλλά το αποτέλεσμα εφικτό.
–Η μετακίνηση βουλευτών, είτε από το κόμμα Βελόπουλου, είτε από την “δεξιά” και “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είτε και από τις δύο πλευρές, προς τη Ν.Δ προκειμένου να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δηλώνει, πάντως, σε συνομιλητές του, πως υπό την αμυδρή πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης “έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μετρα”, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.
Το τελευταίο, πάντως, θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, η Ν.Δ θα βρισκόταν υπό την κατηγορία μιας “νέας αποστασίας”, το δε κυβερνητικό σχήμα θα ήταν εκ των πραγμάτων θνησιγενές, θα προκαλούσε, δε, σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ισχυρές βάσεις.
Η παράμετρος Βαρουφάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές πως στόχος του κόμματός του είναι η πρωτιά -έστω και με μία ψήφο- στην κάλπη της απλής αναλογικής. Μόνο έτσι θα δρομολογηθούν στέρεες εξελίξεις για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρώτο και βασικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εάν τα αποτελέσματα της πρώτης αναμέτρησης είναι ευνοϊκά για την Κουμουνδούρου, ακόμα κι αν είναι, δηλαδή, δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ, κι αυτή απέχει από ποσοστό με προβολή αυτοδυναμίας, ίσως αρθεί η δέσμευση “όχι σε κυβέρνηση ηττημένων” (ΔΕΘ). Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως οιαδήποτε συνεργασία πρέπει να προκύψει αμέσως μετά την πρώτη κάλπη.
Σε μία τέτοια περίπτωση -αλλά όχι μόνο σε αυτή- θα απαιτηθεί η συνδρομή του Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τελευταίος, όμως, είναι κατηγορηματικός: για να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο θέλει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις πριν τις εκλογές και θέτει αρκετά προαπαιτούμενα για το προγραμματικό πλαίσιο που μάλλον απέχουν από το πλαίσιοτης σοσιαλδημοκρατίας στην οποία κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Αποκλείω κάθε πιθανότητα συνεργασίας εάν μας γίνει πρόταση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών μετά την απλή αναλογική”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης, παρότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από διάλογο που θα γίνει προεκλογικά. Στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που θεωρούν πως θα έπρεπε να γίνει ένας χαλαρός διάλογος τώρα, ωστόσο η κεντρική θέση παραμένει αυτή που έχει εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κερδίζει ψηφοφόρους από το Μερα25 (κυρίως νέους και γυναίκες), ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση των δύο βουλευτριών που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Με όρους πολιτικής πραγματικότητας, πάντως, η συνύπαρξη του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως λόγω του χαρακτήρα και των επίμονων θέσεων του πρώτου.