Έκθεση ΟΟΣΑ – Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης – ΣΥΡΙΖΑ: Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα

Έκθεση ΟΟΣΑ – Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης – ΣΥΡΙΖΑ: Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με παράλληλη όμως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Από την έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν απουσιάζουν ωστόσο και οι «γνωστές» συστάσεις του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενθάρρυνση της διεύρυνσης της κεφαλαιακής βάσης του τραπεζικού συστήματος.

Αναλυτικότερα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι:

  • Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού θα συρρικνωθεί δραστικά φέτος στο 3,7% από 9,5% το 2022 και θα επιστρέψει στο 2,3% το 2024.
  • Η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 1,1% φέτος και 1,8% το 2024 από 5,1% το 2021, με τις εξαγωγές να υποχωρούν φέτος κατά 0,5% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται σε 8,9% φέτος από 7,1% πέρυσι.
  • Το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024 με τον ΟΟΣΑ να σημειώνει πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.
  • Θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022. Ο ΟΟΣΑ, για το τρέχον έτος, βάζει οριακά χαμηλότερα τον πήχη των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ πρόβλεψη την οποία συνοδεύει με συστάσεις για διατήρηση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% για τα χρόνια μετά το 2023.

Διεύρυνση…

Όσον αφορά στη φορολογία, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, αφού διαπιστώνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συνιστά οι μελλοντικές παρεμβάσεις επί των συντελεστών να εστιάσουν στη συντήρηση των εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα κόστη και τα οφέλη όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.

Για το δημόσιο τομέα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας μετατάξεις υπαλλήλων για την κάλυψη κενών σε διάφορους τομείς ενώ σε πολλά σημεία της έκθεσης αναδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία με την επισήμανση πως, με το πέρασμα του χρόνου τα τεχνικά προβλήματα υλοποίησης και ο βαθμός δυσκολίας να τρέξουν γρήγορα μεγάλα έργα, θα αυξάνονται.

Στο μέτωπο των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, η σύσταση αφορά ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο ως βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση των μισθών, εστιάζοντας στην υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων να συνάψουν συμβάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Για τις τράπεζες ο ΟΟΣΑ προτείνει ενθάρρυνσή τους ώστε να αυξηθεί η κεφαλαιακή τους βάση με αύξηση των οργανικών κερδών.

 Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης

Η ελληνική οικονομία “αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Κόρμαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο τη διασύνδεση πληθυσμιακών και οικονομικών εξελίξεων, επισήμανε επίσης:

“Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι στη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών, αυτής της ταραγμένης περιόδου, η εθνική οικονομία, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ίδιες τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Οργανισμός. Να θυμίσω ότι το 2021 πετύχαμε ανάπτυξη ύψους 8,4%, υπερδιπλάσια των αρχικών προβλέψεων, το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το 2022 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5%, πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η δική μας εκτίμηση για το 2023 είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντύτερα στο 2% παρά στο 1%, ένα ποσοστό το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί και πάλι- θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η ανεργία υποχωρεί και υποχωρεί πολύ γρήγορα, αφού -όπως είπε- σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των Ελλήνων απασχολούμενων. Κάτι που σημαίνει-προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης- ότι ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται αλλά και οι κοινωνικές αδικίες μειώνονται, και ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους της χώρας, είπε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που μπόρεσε και αποκλιμάκωσε το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη με μια υποχώρηση η οποία ξεπερνά τις 35 μονάδες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίστηκε ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό μας σύστημα.

“Από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι τόσο εντυπωσιακή αυτή η βελτίωση που κανείς δεν μιλά σήμερα για προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά “αντίθετα, συζητάμε προκλήσεις όπως η επέκταση της πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και θα αυξήσουν πια τα επιτόκια καταθέσεων, έτσι ώστε να δίνουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες. Δεν θα κάναμε αυτές τις συζητήσεις, σάς διαβεβαιώνω, πριν από κάποια χρόνια”.

Τόνισε την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών που όπως είπε έχει ξεπεράσει το 40% από το 20% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία και σημείωσε ότι ‘είναι μια τεράστια αλλαγή του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία -όπως εισηγείται και ο ΟΟΣΑ- πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή”.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή η πολιτική επιτρέπει στην κυβέρνηση να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφει στοχευμένα, όπως εισηγείται πάντα και ο ΟΟΣΑ, και όχι οριζόντια, για να στηρίζει εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Χαρίτσης: Προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα

Ως προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα χαρακτηρίζει με tweet του ο Αλέξης Χαρίτσης την έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε σήμερα από την Γενικό Γραμματέα της Αρχής, Ματίας Κόρμαν.

«Η έκθεση ΟΟΣΑ για Ελλάδα προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα: βουτιά ανάπτυξης, καθήλωση κατανάλωσης, περαιτέρω διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος, μείωση μεν αλλά επιμονή πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει.

Εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής», έγραψε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα