Κοροναϊός/Μετάλλαξη Κράκεν: Τα συμπτώματα – Οδηγίες στους πολίτες – “20% πιο μεταδοτική”

Κοροναϊός/Μετάλλαξη Κράκεν: Τα συμπτώματα – Οδηγίες στους πολίτες – “20% πιο μεταδοτική”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5, η οποία είναι πλέον η κυρίαρχη αιτία μόλυνσης από Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Oι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ιδίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ η «νέα» μετάλλαξη κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 28 ακόμη χώρες του κόσμου.

Το ποσοστό των μολύνσεων από την Covid-19 που οφείλονται στο XBB.1.5 – με το παρατσούκλι «Κράκεν»– διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ, λέει ο Στιούαρτ Ρέι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ, καθιστώντας την την πιο γρήγορα διαδεδομένη παραλλαγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έως και το 75% των περιπτώσεων μπορεί να είναι XBB.1.5.

Η XBB.1.5 προέκυψε αφού δύο προηγούμενες παραλλαγές της covid-19 αντάλλαξαν γενετικό υλικό ενώ μόλυναν το ίδιο άτομο, λέει ο Ρέι. Επομένως είναι γενετικά παρόμοια με άλλες υποπαραλλαγές της «Όμικρον», αλλά με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η βελτιωμένη ικανότητα σύνδεσης και μόλυνσης των ανθρώπινων κυττάρων.

Τι διαφορετικό έχει η υποπαραλλαγή XBB.1.5;

Η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Mαρία βαν Κέρχοβε δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η XBB.1.5, ειδικά στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. «Είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η μετάλλαξη ανησύχησε τους ειδικούς στο τέλος του 2022, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων XBB.1.5 αυξήθηκε από 1% όλων των περιπτώσεων στις αρχές Δεκεμβρίου σε 41% μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα φαίνεται να μοιάζουν με εκείνα των προηγούμενων εκδόσεων της παραλλαγής «Όμικρον» που επικρατούσαν τον περασμένο χειμώνα – πράγμα που σημαίνει ότι παραπέμπουν σε κοινό κρυολόγημα, όπως καταρροή, πονόλαιμος και συμφόρηση.

Ο λόγος είναι ότι βασικά προέρχεται από την «Όμικρον» του περασμένου έτους, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί τα συμπτώματα που εμφανίζονται νωρίς στην πανδημία, όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην περίπτωση της νέας υποπαραλλαγής. Η USA TODAY προσθέτει ότι τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από δύσπνοια μέχρι χαμηλό οξυγόνο, για τα οποία απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic μεταξύ άλλων, η ενημέρωση για τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις είναι η καλύτερη πρόληψη. Επιπλέον, η χρήση μιας καλά τοποθετημένης μάσκας και η αποφυγή των εσωτερικών χώρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όσοι έχουν μολυνθεί από κοροναϊό έχουν κάποια προστασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανοσία για πάντα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι επαναμολύνσεις της COVID-19 συμβαίνουν.

Τι κάνω αν βγω θετικός στο τεστ;

Εάν κάποιος βγει θετικός στην COVID-19, οι ιατρικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του CDC, λένε ότι θα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον 5 ημέρες εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα και να μην τερματίσει την απομόνωση 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας.

Εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να απομονωθεί για 5 ημέρες και να φορέσει μάσκα για 10 ημέρες, προκειμένου να μην κολλήσουν τον ιό όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Γιατί ονομάζεται «Kράκεν»;

Ορισμένοι, ειδικά στο Twitter αποκαλούν το XBB.1.5, υποπαραλλαγή «Κράκεν». Το όνομα προέρχεται από τον καθηγητή βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, σύμφωνα με το Fortune.

Ήθελε να δώσει σε αυτήν την δευτερεύουσα παραλλαγή ένα όνομα πιο «εύκολο» από το XBB.1.5 ή ακόμα και την «Όμικρον» για να μεταδίδει καλύτερα τις πληροφορίες στο κοινό και επέλεξε το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος από τη σκανδιναβική μυθολογία. Ο ίδιος είπε ότι έχει κατά νου και άλλα μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Χείρωνας και ο Βασιλίσκος.

Βασιλάκοπουλος: “Η νέα υποπαραλλαγή είναι 20% πιο μεταδοτική”

Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Σχετικά με το αν τα εμβόλια που έχουμε στην Ελλάδα καλύπτουν και αυτό το στέλεχος, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν καθησυχαστικός. «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε».

Σχετικά Άρθρα