Σεισμός στη Μυτιλήνη: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου
Μυτιλήνη: Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα 09/01 στη δυτική μεριά του νησιού – Έλεγχοι για τυχόν ζημιές από το σεισμό.
Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Μυτιλήνη από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.
Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.
”Ιστορικό σημαντικών σεισμών στην περιοχή”
Μιλώντας από την πλευρά του στο Newsbomb.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ακόμα. Είναι πολύ νωρίς και δεν επαρκούν τα δεδομένα. Είναι ακόμα ανοιχτό μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία», εξήγησε ο ίδιος.
Ο καθηγητής υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή. «Αν γινόταν στη θάλασσα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ανέφερε επίσης ο ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών στο παρελθόν. Για τους παραπάνω λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνει έκκληση να ληφθούν μέτρα συμφωνα με αυτά που προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εξετάσουν σπίτια στην περιοχή για τυχόν ζημιές.
Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Αμέσως μετά τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Μυτιλήνης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.
Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».
Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.
Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).