Οι μαρτυρίες και τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση Τόπαλου-Τι έδειξε η νεκροτομή
Δεκάδες μάρτυρες καταθέτουν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής για την ακριβή αιτία θανάτου του 16χρονου πυγμάχου και πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου.
Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης που πραγματοποίησε τη νεκροψία – νεκροτομή κατέληξε στο ότι ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε εγκεφαλική νέκρωση. Ωστόσο, αυτό το οποίο μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς προήλθε το τραύμα στο κεφάλι. Αυτό θα το δείξουν οι συμπληρωματικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα αποτελέσματα θα βγουν σε περίπου μια εβδομάδα και τότε ο ιατροδικαστής θα είναι σε θέση να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, εάν δηλαδή το υποσκληρίδιο αιμάτωμα που εντοπίστηκε στον άτυχο αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο πάτωμα του γυμναστηρίου κατά τη διάρκεια λιποθυμικού επεισοδίου ή από κάποιο χτύπημα.
Πάντως, όπως λένε ειδικοί στο enikos.gr, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται στην ιατροδικαστική επιστήμη ως υψηλής κινητικής ενέργειας τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ασκηθεί πολύ μεγάλη δύναμη στο κεφάλι του 16χρονου, γι’ αυτό και θεωρείται πολύ πιθανό το τραύμα να προήλθε από μπουνιά. Επίσης, πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η αξονική που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “έδειξε” κι άλλα ευρήματα, τα οποία είναι υπό αξιολόγηση από τον ιατροδικαστή εν αναμονή των ιστολογικών και των άλλων συμπληρωματικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Γαλεντέρης: Το παιδί κατέρρευσε
Στον τραγικό θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ο οποίος έδωσε περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στην αθλητή. Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί.
Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο».
Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο.
«Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου.
Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή».