Τιμές φυσικού αερίου: Ευλογία ο καιρός στην Ευρώπη – Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα;

Τιμές φυσικού αερίου: Ευλογία ο καιρός στην Ευρώπη – Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα;

Ενώ πυροδότησε ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, ο ζεστός καιρός τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ευλογία για τις χώρες λόγω ενεργειακών τιμών, επισημαίνει το Bloomberg.  Οι ήπιες συνθήκες είναι πιθανό να επικρατήσουν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, με ένα ισχυρό πολικό καιρικό σύστημα να αποτρέπει ξεσπάσματα χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τη ζήτηση θέρμανσης στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Maxar and the Weather Company. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί το 2022, είναι πιθανό να δει τις ήπιες συνθήκες να διατηρούνται αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Met Office.

Για την Ευρώπη, «το πρώτο μισό του μήνα θα μπορούσε να καταταχθεί μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένονται», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στο Maxar.

Πρόκειται για μια απότομη ανατροπή από τις χαμηλές θερμοκρασίες των αρχών Δεκεμβρίου που είχαν εγείρει ανησυχίες για εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό άλλων ετών. Μάλιστα κάποιες χώρες ακόμα και σήμερα αποθηκεύουν αέριο, καθώς η ζήτηση μειώνεται. 

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου την Τετάρτη έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν επίσης απότομα. Θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω με την Maxar’s Dross να προβλέπει ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα αυξηθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας και έτσι θα περιοριστεί η χρήση φυσικού αερίου.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές στην ενέργεια στις χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας μαζί με την εταιρεία Vaasa ETT, σε μηνιαία βάση, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση με 10%, μετά μόνο από τις Στοκχόλμη (+31%, που είναι και η ακριβότερη με 30,02 σεντς/κιλοβατώρα) και Σόφια (+13%). Μόνο σε αυτές τις τρεις χώρες και στην Πράγα είχαμε αύξηση, καθώς στις υπόλοιπες οι τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν.

elgas

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 30,33 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 31,74 σεντς/κιλοβατώρα.

Έτσι, κατατάσσεται στη 15η θέση της λίστας των χωρών με το ακριβότερο ρεύμα στη Γηραιά Ήπειρο.

electricitygas

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η τιμή στη χώρα μας κατέγραψε πτώση 1%.

Βρυξέλλες (54,44 σεντς/κιλοβατώρα) και Πράγα (53,52 σεντς/κιλοβατώρα) είναι οι πιο ακριβές πόλεις για οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από την Κοπεγχάγη, τη Ρώμη και το Βερολίνο.

Το Κίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη και την Ποντγκόριτσα.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή του στη χώρα μας παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 13,33 σεντς η κιλοβατώρα έναντι 15,09 σεντς/κιλοβατώρα.

gas41

Σχετικά Άρθρα