Διαρροές για τρίτες κάλπες- Ποιοί και γιατί διακινούν το σενάριο της 30ης Απριλίου και της μετακίνησης βουλευτών, εάν κριθεί αναγκαίο
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών αποτελούν τον καμβά πολλών σεναρίων που βλέπουν ολοένα και περισσότερο το φως της δημοσιότητας, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει την προετοιμασία του με σειρά κυβερνητικών μέτρων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα κοινά ψηφοφόρων που θεωρούνται “κλειδιά” για τη Ν.Δ και ίσως οδηγήσουν στον στόχο της αυτοδυναμίας.
Ενώ, λοιπόν, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 2 ή τις 9 (Κυριακή των Βαϊων) Απριλίου και τις δεύτερες στις 7 ή τις 14 Μαϊου, χθες υπήρξαν διαρροές -αποδίδονται σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με εμπλοκή στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας-, σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις 30 Απριλίου και οι δεύτερες στις 28 Μαϊου, πριν, δηλαδή, τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το σενάριο που διακινείται από κυβερνητικούς κύκλους δημοσιοποιήθηκε και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega.
Το μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον έχει η αναφορά στην πιθανότητα να υπάρξουν και τρίτες κάλπες που, κατά τις διαρροές, προσδιορίζονται για τις 16 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκύψει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ (εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα) στην δεύτερη εκλογή και εφόσον δεν σταθει εφικτό να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σενάριο για τρίτες εκλογές μπαίνει στο τραπέζι περισσότερο ως μία προσπάθεια έμμεσου …εκφοβισμού, για την επίκληση του κινδύνου πολιτικής αστάθειας (κάτι που έχει επισημάνει και ο διοικητής της ΤτΕ ως φόβο εκτροχιασμού της οικονομίας) που θεωρείται όπλο της Ν.Δ μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογής.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί παλαιότερα με βεβαιότητα ότι εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ (απαιτείται ποσοστό περίπου 37,5%, αλλά εξαρτάται και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής) θα υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν αυτή την αναφορά του πρωθυπουργού, κάτι που δημιουργεί εύλογα την εντύπωση πως εφόσον η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες κάλπες αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε ίσως υπάρξουν μετακινήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα. Ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Action24, είπε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένας δυνητικός εταίρος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι, όμως, που δεν εδράζεται σε λογική βάση μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το αντίθετο και ακόμα ειδικότερα ο αποκλεισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία σε μία τέτοια υποθετική περίπτωση.
Ορισμένοι, ωστόσο, επιμένουν πως εάν η Ν.Δ -ως πρώτο κόμμα- χρειάζεται έναν μικρό αριθμό βουλευτών για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, ίσως “προσφερθούν” βουλευτές, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από την Ελληνική Λύση, ή και από τα δύο κόμματα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ακόμα και βουλευτές που υποστήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο στην εσωκομματική εκλογή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνουν εμφατικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο σενάριο αυτό “φωτογραφίζονται” συγκεκριμένοι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, με τον Κυριάκο Βελόπουλο, όμως, να αποκλείει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και να λέει σε συνομιλητές του πως “έχουν γνώση οι φύλακες και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα”…