Πλεύρης στο Action24: “Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία”
«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση των νοσηλειών στα νοσοκομεία με απουσία φαρμάκων. Όσοι πηγαίνουν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία δεν είναι γιατί δεν βρίσκουν φάρμακο, είναι γιατί χρίζουνε νοσηλείας», τόνισε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξη του στο Action 24.
«Αυτή τη στιγμή στα ελληνικά φαρμακεία μας, πρώτα απ’ όλα στα νοσοκομεία μας δεν υπάρχει καμία έλλειψη φαρμάκων. Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει καμία έλλειψη. Παρουσιάζεται έλλειψη σε ιδιωτικά φαρμακεία. Η έλλειψη αυτή είναι μία παγκόσμια έλλειψη κυρίως σε δραστικές ουσίες, όπως η παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά που λένε ή οι αντιβιώσεις και οφείλονται ότι έχουμε τρομακτική μειωμένη παραγωγή παγκοσμίως και αντιστοίχως έχουμε φοβερή έξαρση των λοιμώξεων», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Όσον αφορά τις ενέργειες του υπουργείου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες γιατί έχει βιομηχανία.Και επειδή έχει βιομηχανία που δεν έχουν άλλες χώρες, μπορούμε το brand, το επώνυμο φάρμακο να το αντικαταστήσουμε με γενόσημο».
Όπως είπε ο υπουργός, το πρόβλημα είναι ότι λόγω αυτής της παγκόσμιας έλλειψης υποχρεωθήκαμε να μπούμε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία στοχεύουν στην εξής κατεύθυνση. «Πρώτα από όλα να αυξήσουμε εισαγωγές όπου είναι δυνατόν μέσω του ΙΦΕΤ, να πιέσουμε τη βιομηχανία την πολυεθνική να φέρνει τα φάρμακα τα οποία είναι υποχρεωμένη να φέρνει.Τα πρωτότυπα. Εκεί πέρα υπάρχει και το βασικό πρόβλημα. Να αυξήσει την παραγωγή της η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που ήδη την έχει αυξήσει και αντιστοίχως να πάμε στο κομμάτι το οποίο λένε οι φαρμακοποιοί και το έχουμε εξαντλήσει που έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές που τις έχουμε πλήρως απαγορεύσει και γίνονται συνεχείς έλεγχοι.
Αυτά λοιπόν είναι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και σήμερα απευθύνθηκα στην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες που έχουν πανάκριβα φάρμακα όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πρόβλημα και στα νοσοκομεία τους προκειμένου να υπάρξουν και κεντρικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών.
Πρώτα από όλα να υπάρξουν κεντρικές παραγγελίες πρώτων υλών και να διανεμηθούν στα κράτη-μέλη. Δεύτερον, να υπάρχει συνεργασία των κρατών-μελών ώστε εκεί πέρα που υπάρχει έξαρση ιώσεως να υπάρξει μια ενίσχυση από τις άλλες χώρες και όταν βρεθεί η χώρα όπως περιμένουμε σε μια έξαρση να έχουμε και εμείς αυτά τα φάρμακα.
Και γενικότερα σε ένα πιο μεσοπρόθεσμο επίπεδο να δοθούν κίνητρα γιατί όλο αυτό το πρόβλημα ξεκινάει ότι η παραγωγή έχει φύγει από την Ευρώπη, ευτυχώς λέω εμείς έχουμε βιομηχανία αλλά και η βιομηχανία μας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες δεν μπορεί να παράγει πρωτότυπα, παράγει γενόσημα.
Το πρόβλημα είναι στις πρώτες ύλες. Δηλαδή η παρακεταμόλη είναι ένα πολύ φτηνό φάρμακο, δεν είναι κάτι που είναι ακριβό. Χρειάζεται όμως την πρώτη ύλη για να μπορέσει να την κάνει το εργοστάσιο.
Ο ΕΟΦ από εδώ και στο εξής θα ανακοινώνει στα ελλειπτικά φάρμακα τα οποία υπάρχουν ποιο είναι το αντίστοιχο φάρμακο που υπάρχει ώστε να το γνωρίζει επίσημα ο καταναλωτής, ο γονέας, ο ασθενής ότι όταν δεν βρίσκεις αυτό το επώνυμο φάρμακο η ίδια δραστική δουλειά γίνεται από τα συγκεκριμένα φάρμακα. Και δεύτερον, πηγαίνουμε στα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται. Έχει γίνει μια παρεξήγηση εδώ πέρα. Δεν πρόκειται να βάλουμε συνταγογράφηση σε φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται όπως είναι το Depon, όπως είναι τα αντιπυρετικά. Αλλά, στα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται και συνταγογραφούνται έγχαρτα, εκεί που είναι ελλειπτικά θα πάμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να υπάρχει πλήρη παρακολούθηση και να παραμένουν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά».
Αναφορικά με το ζήτημα της Κίνας, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε πως ήδη σήμερα έγινε η συνάντηση σε επίπεδο των αντίστοιχων ΕΟΔΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύριο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Όπως είπε, προσανατολίζεται συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ένα θέμα να κάνουν τεστ αυτοί οι οποίοι έρχονται από την Κίνα όχι εδώ, δηλαδή να ξεκινούν με αρνητικό τεστ από την Κίνα για να έρχονται.
«Οπότε αυτό είναι ένα μέτρο που λίγο-πολύ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θεωρούν ως ανεκτό. Από εκεί και πέρα η θέση της Ελλάδος είναι ότι για οποιοδήποτε άλλο μέτρο πρέπει να υπάρχουν κοινές πολιτικές, να μην πάμε σε μονωμένες εθνικές πολιτικές.
Στη χώρα μας επιστροφή μέτρων με τα σημερινά δεδομένα και με τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία δεν χρειάζεται. Δεν πρόκειται να πάμε σε επιστροφή μέτρων.
Θα υπάρχει έλεγχος όπως θα αποφασιστεί αύριο στην κατεύθυνση που σας είπα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα».