Αποστολάκης για Ερντογάν: “Δεν τον συμφέρει να κάνει στρατιωτική ενέργεια” – “Θέλει να δημιουργεί εντάσεις”

Αποστολάκης για Ερντογάν: “Δεν τον συμφέρει να κάνει στρατιωτική ενέργεια” – “Θέλει να δημιουργεί εντάσεις”

Για την τουρκική προκλητικότητα μίλησε στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης που τόνισε πως δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει στρατιωτική ενέργεια.

Ο κ.Αποστολάκης τόνισε πως «θεωρώ ότι δεν θα πάρει το ρίσκο, όμως το πάει μέχρι τα όρια. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε πίεση και την ανησυχία που έχουν όλοι να μη γίνει κάτι στην περιοχή με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ότι πιάσουμε, ότι κερδίσουμε».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «ας τονίσουμε πάλι άλλη μια φορά ότι ζούμε μία κατάσταση η οποία έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Απειλές, ξανά απειλές και αρχίζει να αναστρέφεται η λογική και να γίνεται το παράδοξο. Δηλαδή φτάνουμε στο σημείο να πρέπει ο Α/ΓΕΕΘΑ ή οποιοσδήποτε στρατιωτικός διοικητής να πάρει άδεια από την Τουρκία για να πάει σε ένα νησί του Αιγαίου; Αρχίζουμε να συζητάμε ότι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων να είναι αιτία casus belli και μάλιστα σε μια περιοχή που συζητάμε για νότια της Κρήτης, η οποία δεν επηρεάζει καθόλου τους Τούρκους. Δηλαδή η δικαιολογία ότι παρεμποδίζεται η θαλάσσια ελευθερία κατά κάποιο τρόπο μέσα στο Αιγαίο, τουλάχιστον στη νότια Κρήτη, δεν υφίσταται. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η Τουρκία, όπως έχουμε ξαναπεί, απλά θέλει να δημιουργεί θέματα, απλά θέλει να υπάρχουν εντάσεις».

«Έχουμε ξαναπεί ότι ο Ερντογάν κινείται στα περιθώρια που του αφήνουν η υφιστάμενη κατάσταση και η ΕΕ και οι σύμμαχοι που έχουμε γύρω γύρω σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικάνους. Η Τουρκία κινείται στο πεδίο αυτό της περιοχής, το γεωπολιτικό, δοκιμάζοντας κάποιες θέσεις και ανάλογα με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, αν μπορεί να τις διαχειριστεί, συνεχίζει, αν δεν μπορεί να τις διαχειριστεί, σταματάει και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία» σημείωσε.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ακόμα ότι: «εδώ λοιπόν τώρα είναι όλα, όπως έχουμε ξαναπεί, στο τραπέζι. Τα εξοπλιστικά από τους Αμερικανούς, τη μερίδα του λέοντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα θέματα της ΑΟΖ, τον έλεγχο της περιοχής στον χώρο. Μιλάμε για Λιβύη, μιλάμε για Συρία, μιλάμε για Αζερμπαϊτζάν[…] Προσπαθεί να αποκτήσει έναν έλεγχο της περιοχής. Δηλαδή φανταστείτε τώρα μια ναυτική βάση, μια αεροπορική βάση στην Αλβανία μας δημιουργεί ακόμη ένα πρόσθετο πρόβλημα στην άμυνα, γιατί αρχίζει πια να γίνεται η απειλή σφαιρική δεν έχουμε μόνο από τη μεριά της Ανατολής θα έχουμε και από την μεριά της Αλβανίας».

«…όμως να μην σταματάμε μόνο στο θέμα των εκλογών. Δηλαδή δεν είναι ο σκοπός του μόνο να κερδίσει τις εκλογές. Σκοπός του είναι να κερδίσει και μερικά πράγματα και μερικές θέσεις που έχει μέσα στο γεωπολιτικό πεδίο. Δηλαδή η στρατηγική της Τουρκίας είναι συγκεκριμένη και οι στόχοι της είναι συγκεκριμένοι. Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο στην περιοχή. Θέλει να κεφαλαιοποιήσει, όπως είπαμε και προηγουμένως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει φανεί ότι είναι χρήσιμη και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, αλλά και επιπλέον είναι είναι κράτος κλειδί στις κρίσεις που υπάρχουν στη Συρία, στη Λιβύη. Αυτό το παίζει και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί, όλο – όλο αυτό είναι. Θεωρώ ότι δεν τον συμφέρει να κάνει στρατιωτική ενέργεια», ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης κι επισήμανε ότι «αν προκύψει μια στρατιωτική ενέργεια η εξέλιξη μπορεί να είναι ραγδαία και μη ελέγξιμη.

Επομένως δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα κάνω κάτι και θα σταματήσει εκεί. Η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια έχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ευρεία σύρραξη[…] Θεωρώ ότι δεν θα πάρει το ρίσκο, όμως το πάει μέχρι τα όρια. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε πίεση και την ανησυχία που έχουν όλοι να μη γίνει κάτι στην περιοχή με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ό, τι πιάσουμε, ό, τι κερδίσουμε».

«Νομίζω είναι λάθος να φυτεύουμε την ανησυχία ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ολοκλήρωσης των εκλογών στην Ελλάδα και του να προκύψει η κυβέρνηση μέχρι να καταλήξουμε κάπου ότι θα έχουμε μια αδυναμία στο να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει από την Τουρκία. Ας είμαστε ψύχραιμοι και ας καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να φυτεύουμε τέτοιες ανησυχίες. Το θέμα με την Τουρκία υπάρχει, είναι υπαρκτό, καθημερινό, συνεχόμενο.[…] Γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα πρέπει ποτέ να κάνουμε εκλογές. Δεν θα πρέπει ποτέ να βρισκόμαστε σε μια φάση του να αντικατασταθεί η όποια κυβέρνηση με την ανησυχία ότι μέχρι να προκύψει αυτό ο κίνδυνος μεγαλώνει. Ο κίνδυνος υπάρχει», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα