Οι ετεροδημότες στο εκλογικό “καλεντάρι”- Πώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις Μαξίμου για τις ημερομηνίες των εκλογών
Με τον κατώτατο μισθο να έχει χάσει εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού το 19% της αξίας του, κι ενώ ήδη από την 1η Ιανουαρίου “τρέχουν” νέες ανατιμήσεις έως και 30% σε μια σειρά βασικά είδη διατροφής, η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, αντί από την 1η Μαϊου, συσχετίσθηκε εκ των πραγμάτων με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αποσυνδέσει την εξαγγελία με τις κάλπες και να υποστηρίξει πως η αύξηση αφορά στο γεγονός ότι τον Απρίλιο ξεκινά η τουριστική περίοδος και λήγει το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους, ωστόσο εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιόν λόγο αυτό δεν είχε προβλεφθεί όταν η κυβέρνηση έκανε την πρώτη εξαγγελία για την 1η Μαϊου.
Στην σύντομη συνομιλία που είχε (στο προεδρικό μέγαρο κατά την προσέλευση για τις ευχές της Πρωτοχρονιάς) με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και απαντώντας σε ερώτημά του, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον Απρίλιο ως τον μήνα της πρώτης κάλπης με την απλή αναλογική. Έως τώρα έχουν υπάρξει διαρροές και σχετικά δημοσιεύματα για την Κυριακή 2 Απριλίου και εκείνη στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαϊων).
Δεδομένου ότι ο Ιούνιος είναι “ιερός” μήνας, αφού διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεν πρέπει να διαταρραχθούν, η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η διπλή εκλογική διαδικασία πριν αυτές ξεκινήσουν.
Ωστόσο, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: οι μετακινήσεις των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ετεροδημοτών. Πόσο εύκολο είναι να μετακινηθούν έως και τρεις φορές στις ιδιαίτερες πατρίδες τους; Δύο για να ψηφίσουν και μία Πάσχα. Εάν, δηλαδή, η πρώτη κάλπη στηθεί την Κυριακή των Βαϊων, αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ψηφοφόρος θα πρέπει να μετακινηθεί δύο φορές σε μία εβδομάδα. Με την τιμή των καυσίμων στα ύψη και γενικότερα λόγω ακρίβειας, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό, ως εκ τούτου πολλοί θα προτιμήσουν να περάσχουν “Πάσχα στο χωριό” και να επιστρέψουν για να ψηφίσουν στην δεύτερη κάλπη, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την αποχή στην πρώτη (απλή αναλογική).
Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να συνυπολογίσει το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ, ωστόσο ανάλογος θεωρείται ο κίνδυνος και για τα άλλα κόμματα.
Η εναλλακτική μιας καλοκαιρινής διπλής αναμέτρησης, με την πρώτη εκλογή περί τα μέσα Μαϊου (14 ή 21) και την δεύτερη μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν φαίνεται να υπερτερεί στα σχετικά σενάρια, όμως δεν πρέπει να αποκλείεται. Κι αυτό διότι θεωρείται πιθανή η αποχή νεότερων ψηφοφόρων -λόγω …παραλίας- στις δεύτερες εκλογές (αρχές Ιουλίου), οι οποίοι αποτελούν προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.