Ν. Φίλης: H Δικαιοσύνη δεν δείχνει να βιάζεται με το καθήκον της στις υποκλοπές

 Ν. Φίλης: H Δικαιοσύνη δεν δείχνει να βιάζεται με το καθήκον της στις υποκλοπές

Στην εφ. Real News μίλησε ο Ν. Φίλης και απάντησε στις ερωτήσεις της Μ. Ζαφειριάδου

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκλογικής χρονιάς. Και όμως παραμένει ανεξιχνίαστο το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές με μια τέτοια εκκρεμότητα;
 
Ο πρωθυπουργός έστησε ένα παράνομο μηχανισμό για να παρακολουθεί την αντιπολίτευση, υπουργούς του, δημοσιογράφους, ακόμη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ποιος ξέρει πόσους ακόμα. Πρόκειται για θεσμική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή η κυβέρνηση θα είχε οδηγηθεί σε παραίτηση. Εδώ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στερείται πολιτικής ευαισθησίας, προσπαθεί να ελέγξει τη ροή των αποκαλύψεων χωρίς πια να μπορεί να τις διαψεύσει. Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται να επιτελέσει το καθήκον της. Θα έπρεπε να έχει οριστεί εδώ και μήνες ειδικός εφέτης ανακριτής που να διερευνά την υπόθεση στο σύνολό της. Δεν έχει κληθεί ακόμη να δώσει εξηγήσεις η εισαγγελέας της ΕΥΠ που έχει διατάξει την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και έχει δηλώσει ότι θα έδινε εντολή να παρακολουθηθεί ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Γιατί δεν έχει ακόμα συμβεί αυτό; Δεν νομίζω ότι θα κριθεί θετικά από την ιστορία η ελληνική Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό είναι δυστύχημα, γιατί αντανακλά στη συνολική απώλεια εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας σε ένα βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
 
Βρισκόμαστε στον αστερισμό των… επιδομάτων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παροχή τους στους ασθενέστερους; Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο λόγος που δίνονται, βοηθούν…
 
Είδατε τι έκανε η ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς: μηδένισε το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και πάγωσε τα ενοίκια. Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να μειώνει τους έμμεσους φόρους στα Super Market και στη βενζίνη που είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, χορηγεί μικρά προεκλογικά επιδόματα, που εξοργίζουν τους πολίτες. Μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 24.000 € έχει να αντιμετωπίσει πληθωρισμό 12% (στα τρόφιμα υπερβαίνει το 24%) που κατατρώει τουλάχιστον 2.500 € από τα διαθέσιμά της. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρίζει δισεκατομμύρια στους ολιγάρχες της ενέργειας και δεν φορολογεί τα δυσθεώρητα κέρδη των τραπεζών, δηλαδή, επιδοτεί την κερδοσκοπία! Στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών για επιλεκτικά επιδόματα, είναι αναγκαία η δραστική αύξηση του εισοδήματος με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη θέσπιση συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, δηλαδή, 10% αύξηση των μισθών για το 2023. Επίσης είναι αναγκαία η πάταξη της αισχροκέρδειας καθώς και η ρύθμιση των δανείων, ιδιαίτερα των δανείων της πανδημίας και η διάσωση της πρώτης κατοικίας. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης καθίσταται ακόμη πιο ισχυρή η ανάγκη να επιστρέψει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.
 
Qatargate. Οι δημοσκοπήσεις λένε πως η εμπλοκή του ονόματος της κας Καϊλή, βλάπτει πρωτίστως την Ελλάδα και δευτερευόντως το κόμμα της. Πώς μπορεί να διορθωθεί η ζημιά για την χώρα;
 
Θα μου επιτρέψετε όμως, δεν έχουμε «εμπλοκή ονόματος» αλλά προφυλάκιση με βαρύτατες κατηγορίες για χρηματισμό και διαφθορά. Και δεν βλάπτεται αορίστως η «φήμη της χώρας στο εξωτερικό», βλάπτεται ο λαός μας. Πρώτον, γιατί η διαφθορά είναι εργαλείο για να πλουτίζουν λίγοι ανάξιοι, σε βάρος των πολλών που μοχθούν ολημερίς. Και δεύτερον, γιατί ο λαός μας διαπιστώνει ότι σε κάποιες άλλες χώρες υπάρχει η δυνατότητα, Δικαιοσύνη και αστυνομία να εξαρθρώνουν κυκλώματα. Όχι να γίνονται οι έφοδοι στα σπίτια κατόπιν εορτής. Βλάπτεται επίσης και η εικόνα της Ε.Ε. όπως τη διαμορφώνουν οι κυρίαρχες ελίτ. Όταν μάλιστα στις Βρυξέλλες δραστηριοποιείται στρατός από λομπίστες με συνολικές αμοιβές 1,5 δις. ευρώ.
 
Έχετε ταχθεί προεκλογικά υπέρ μιας προγραμματικής συζήτησης με άλλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου. Τι εννοείτε και για ποια κόμματα μιλάτε; Βλέπετε κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική;
 
Η χώρα μας όπως και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με επάλληλες κρίσεις που απειλούν την Ειρήνη, το περιβάλλον, την υγεία, τη Δημοκρατία και το εισόδημα των πολιτών. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η επιστροφή των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στην κοινωνική και πολιτική δράση, η συμμετοχή στις εκλογές θα κρίνει τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως συμβαίνει και με την Αριστερά σε άλλες χώρες, προτείνει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικών και ριζοσπαστικών λύσεων, που στο επίκεντρό του έχει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του αυταρχισμού και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας καθώς και πολιτικές πρωτοβουλίες ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή μας με βάση την παράδοση της εμβληματικής συμφωνίας των Πρεσπών. Η κρίση είναι βαθιά και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει πολιτικές με νέες αξίες κι όχι εγκλωβισμό των λαϊκών προσδοκιών στις επιδιώξεις του συστήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι θέμα εθνικής και κοινωνικής ανάγκης η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. Μια κυβέρνηση που οι προγραμματικές της δεσμεύσεις και οι αναγκαίες συγκλίσεις πρέπει να συζητηθούν από τώρα ανοιχτά μπροστά στο λαό. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει το ρεύμα πολιτικής αλλαγής καθώς και τις κοινωνικές-δημοκρατικές αντιστάσεις και θα δημιουργήσει ένα νέο ενδιαφέρον των πολιτών και της νέας γενιάς για την πολιτική. Αυτό θα αποδειχθεί στην πατρίδα μας, όπως συνέβη το 2015, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς επιρροής, η οποία δηλητηριάζει τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα μήνυμα με ευρωπαϊκή διάσταση.
 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε περίπτωση μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», όπως την αποκαλείτε, είναι αυτοσκοπός να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας;
 
Όταν ένα κόμμα εκπροσωπεί το 70 ή 80% μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, όταν δηλαδή αποτελεί τον κορμό της, ορίζει τον πρωθυπουργό, που στην περίπτωσή μας είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε φαλκίδευση της έκφρασης του λαού. Όμως το σημαντικό είναι οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει τώρα!

Σχετικά Άρθρα