Δυσοίωνες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση το 2023

Δυσοίωνες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση το 2023

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι το 2023 θα είναι «σκληρότερο» από πέρυσι καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα βλέπουν τις οικονομίες τους να είναι αργές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές, τα υψηλότερα επιτόκια και η εξάπλωση του Covid στην Κίνα επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2023.

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση», είπε η κ. Γκεοργκίεβα στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του CBS Face the Nation.

«Ακόμα και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα είναι σα να βρίσκονται σε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η Katrina Ell, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics στο Σίδνεϊ, έδωσε στο BBC την αξιολόγησή της για την παγκόσμια οικονομία.

“Ενώ η βασική μας γραμμή αποφεύγει μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, οι πιθανότητες είναι δυσάρεστα υψηλές. Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν θα ξεφύγει από την ύφεση και οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται στα πρόθυρα”, είπε.

Το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023 τον Οκτώβριο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και των υψηλότερων επιτοκίων, γιατί οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές.

Έκτοτε, η Κίνα έχει εγκαταλείψει την πολιτική της για το μηδενικό Covid και άρχισε να ανοίγει ξανά την οικονομία της, παρόλο που οι μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν εξαπλωθεί με υψηλούς ρυθμούς στη χώρα.

Η κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023.

«Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε.

Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός με 190 χώρες μέλη. Συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Ένας από τους βασικούς του ρόλους είναι να λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης οικονομικής προειδοποίησης.

Τα σχόλια της κ. Γκεοργκίεβα θα είναι ανησυχητικά για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ασία που έζησε μια δύσκολη χρονιά το 2022.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται σταθερά σε ολόκληρη την περιοχή, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πλήξει επίσης τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν αδυναμία στην κινεζική οικονομία στα τέλη του 2022.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι μολύνσεις από κορωνοϊό εξαπλώθηκαν στα εργοστάσια της χώρας.

Τον ίδιο μήνα οι τιμές των κατοικιών σε 100 πόλεις μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας ακινήτων της χώρας, την China Index Academy.

Το Σάββατο, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή της πολιτικής, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε αυτό που αποκάλεσε «νέα φάση».

Η ύφεση στις ΗΠΑ σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν επίσης ακριβότερο τον δανεισμό – επομένως και για τους δύο αυτούς λόγους οι εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να μην επενδύσουν στην επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Η έλλειψη ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει τους επενδυτές να βγάλουν χρήματα από μια οικονομία και έτσι οι χώρες, ειδικά οι φτωχότερες, έχουν λιγότερα μετρητά για να πληρώσουν για κρίσιμες εισαγωγές, όπως τρόφιμα και ενέργεια.

Σε τέτοιου είδους επιβραδύνσεις, ένα νόμισμα μπορεί να χάσει την αξία του έναντι αυτών των πιο ευημερούμενων οικονομιών, επιδεινώνοντας το ζήτημα.

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στα δάνεια επηρεάζει και τις οικονομίες σε κυβερνητικό επίπεδο – ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, που μπορεί να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Για δεκαετίες η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξαρτάται από την Κίνα ως σημαντικό εμπορικό εταίρο και για οικονομική υποστήριξη σε περιόδους κρίσης.

Τώρα οι ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τις μόνιμες οικονομικές επιπτώσεις του τρόπου με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε την πανδημία.

Η κατασκευή προϊόντων όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla και τα iPhone της Apple μπορεί να επανέλθει σε τροχιά καθώς το Πεκίνο τερματίζει το μηδενικό Covid.

Ωστόσο, η ανανεωμένη ζήτηση για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και το σιδηρομετάλλευμα είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές ακριβώς καθώς ο πληθωρισμός φαινόταν να έχει κορυφωθεί.

“Οι χαλαροί εγχώριοι περιορισμοί της Κίνας για τον Covid δεν είναι ασήμαντη σφαίρα. Η μετάβαση θα είναι ανώμαλη και θα αποτελέσει πηγή αστάθειας τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του τριμήνου του Μαρτίου”, είπε η κ. Ell.

Ο Bill Blaine, στρατηγός και επικεφαλής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων της Shard Capital, περιέγραψε την προειδοποίηση του ΔΝΤ ως «ένα καλό ξύπνημα και μυρίζει τη στιγμή του καφέ».

«Αν και οι αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά ισχυρές, το είδος των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται δεν είναι απαραίτητα υψηλά αμειβόμενες και θα έχουμε ύφεση, δεν πρόκειται να δούμε τα επιτόκια να πέφτουν τόσο γρήγορα όσο νομίζουν οι αγορές». είπε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4.

«Αυτό θα δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά συνεπειών που θα κρατήσουν τις αγορές σε αγκυλώσεις για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Πηγή:bbc.com

Σχετικά Άρθρα