Brussels in the Dark: Πολλά εστιατόρια λειτουργούν, πλέον, με τεχνικές κρύου μαγειρέματος για να εξοικονομήσουν ενέργεια- Στα ύψη οι τιμές, οργή των ιδιοκτητών

Brussels in the Dark: Πολλά εστιατόρια λειτουργούν, πλέον, με τεχνικές κρύου μαγειρέματος για να εξοικονομήσουν ενέργεια- Στα ύψη οι τιμές, οργή των ιδιοκτητών

La Pizza è Bella Cocktail, το ρεστωράν του Γιώργου Κυριακάκου στις Βρυξέλλες

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πλήττει μεταξύ άλλων και τον κλάδο των εστιατορίων των Βρυξελλών, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να βρουν δημιουργικές λύσεις για να παραμείνουν στη ζωή και να πιέσουν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη.

Μια ομάδα εστιατορίων των Βρυξελλών ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Brussels in the Dark», όπου σερβίρουν γεύματα χωρίς να χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιστήσουν την προσοχή της κυβέρνησης και του κοινού στις εκτοξευόμενες τιμές, που προκαλούν αναταραχή στις μικρές επιχειρήσεις.

Άλλοι έχουν τροποποιήσει τα μενού και μείωσαν το προσωπικό τους, καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν από την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία – αμέσως μετά την καταστροφή της εστίασης από περισσότερο από ένα χρόνο αυστηρών περιορισμών λόγω COVID.

«Καθημερινά πληρώνω το χρέος της κρίσης του κορωνοϊού και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση», είπε, στο Politico, ο συνιδρυτής του Brussels in the Dark, Pierre Millour, ο οποίος διευθύνει το μοντέρνο εστιατόριο Liesse στο St. Gilles. Ο Millour πρόσθεσε ότι κατά καιρούς έχει σκεφτεί να κλείσει, κάτι που έχουν ήδη αναγκαστεί να κάνουν ορισμένα αρτοποιεία και καταστήματα.

Η ομοσπονδία Horeca, η οποία εκπροσωπεί 300.000 Βέλγους που απασχολούνται στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, ζητά μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις τους το 2023, προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα επόμενα τρία τρίμηνα και ταχύτερη εκταμίευση της βοήθειας.

Στο μεταξύ, η πόλη των Βρυξελλών έχει άλλη μια προσφορά: κουβέρτες.

Ο Benoit Hellings, βουλευτής από τους Πράσινους, είπε στο POLITICO ότι η πόλη ξεκίνησε αυτό το πιλοτικό έργο τον Δεκέμβριο, διανέμοντας 600 κουβέρτες (wollekes – όπως αποκαλούν τις κουβέρτες που παράγονται τοπικά και βιώσιμα) σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία με εξωτερική βεράντα, σε μια προσφορά. για να τους βοηθήσει να μειώσουν την θέρμανση εξωτερικών χώρων.

Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι «θετικό» υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, είπε, με στόχο «να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να πιούμε ένα ποτό έξω χωρίς να καταστρέψουμε το κλίμα και να εξοικονομήσουμε ενέργεια ταυτόχρονα».

Εάν το έργο στεφθεί με επιτυχία μετά τη δοκιμαστική φάση που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, θα επεκταθεί «μαζικά για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Hellings πριν από την κυκλοφορία. Υποστήριξε ότι όσοι χρησιμοποιούν θερμάστρες εξωτερικού χώρου μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντική ποσότητα ενέργειας ανάλογα με το ενεργειακό τους συμβόλαιο.

Με βάση την έρευνα του POLITICO που διεξήχθη γύρω από το αγαπημένο στέκι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετά τη δουλειά, την Place du Luxembourg, πολλά μέρη που θεωρητικά διαθέτουν θερμάστρες εξωτερικού χώρου, δεν τα χρησιμοποιούν.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων στις Βρυξέλλες είναι εξαγριωμένοι με την γενική πρωτοβουλία της πόλης, με τον Mano de Robeano από το Le Petit Mercado στο St Gilles – του οποίου η σύζυγος και συνιδιοκτήτρια Pia Renaudat είναι μια από τις ιδρυτές του Brussels in the Dark– να το αποκαλεί «προσβολή για τους ανθρώπους που εργάζονται σε εστιατόρια».

Το κόστος για την ενέργεια είναι τρεις φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο, λέει ο de Robeano και άλλοι, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας προέρχεται από την κουζίνα δείχνει πόσο «αποσυνδεδεμένοι» είναι οι πολιτικοί όταν προτείνουν πρωτοβουλίες όπως η διανομή κουβερτών, προσθέτει.

Ο Γεώργιος Κυριακάκος, διευθυντής του La Pizza è Bella Cocktail, ενός ιταλικού εστιατορίου στην Place de Londres, τονίζει ένα άλλο πρόβλημα: λιγότερους πελάτες.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε υψηλότερους λογαριασμούς, αλλά και οι πελάτες μας, έτσι δεν έχουν πάρα πολλά χρήματα για να ξοδέψουν έξω», είπε, επισημαίνοντας έναν φαύλο κύκλο για τον τομέα της φιλοξενίας.

Ο Alessandro Miranda, ο οποίος διατηρεί ένα εστιατόριο με το όνομα της οικογένειάς του στο Châtelain, έχει προσαρμόσει το μενού στις υψηλές τιμές ενέργειας με τις λεγόμενες τεχνικές κρύου μαγειρέματος, για να αποφύγει τη χρήση ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μενού του περιλαμβάνει πλέον ένα ταρτάρ ελαφιού, που παρουσιάζει μια παραλλαγή ωμού κρέατος και ωμά λαχανικά, μαριναρισμένα με αλάτι, ξύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά.

Σχετικά Άρθρα