Αυγενάκης στο libre: Πάψαμε να είμαστε ‘‘Υφυπουργείο Ποδοσφαίρου’’ – Θέλω να συνεχίσω στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού

 Αυγενάκης στο libre: Πάψαμε να είμαστε ‘‘Υφυπουργείο Ποδοσφαίρου’’ – Θέλω να συνεχίσω στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού

«Θα ήθελα να συνεχίσω ως επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού», τονίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο libre για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο κ. Αυγενάκης στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα του Αθλητισμού, την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών Ακινήτων που όπως λέει, μετά το 2004 οι κυβερνήσεις τα άφηναν «να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα».

Περιγράφει τη θητεία του στο υπουργείο ως «ιδιαίτερα δύσκολη» αναφερόμενος «στις μάχες στη Βουλή, τις εντάσεις, τις συγκρούσεις με τους ‘’αιώνιους’’ παράγοντες».

Συνέντευξη

Κύριε Υπουργέ, παρουσιάσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό το Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν αυτή τη φορά τα πράγματα; Η αξιοποίηση θα ωφελήσει τους πολίτες;

Είμαι υπερήφανος που αλλάζουμε οριστικά αυτό το οποίο ήταν – δικαίως –  αντικείμενο κριτικής για πολλά χρόνια προς κάθε Κυβέρνηση: ότι μετά το 2004, χωρίς πλάνο αξιοποίησης, άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, πληγώνοντας την όποια πορεία ανάπτυξης του αθλητισμού μας!

  • Αυτόν τον πλούτο της εθνικής μας περιουσίας και την – επιτέλους – αξιοποίησή του, που έθεσε ως προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, την κάνουμε πραγματικότητα. Συμβαίνει ήδη! Αναγεννούνται οι Ολυμπιακές μας Εγκαταστάσεις και αποδίδονται στην αθλητική οικογένεια, για το μέλλον της και τη νέα γενιά αθλητών.

Υλοποιούμε με συνέπεια και προσήλωση στο στόχο που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο πρόγραμμα αξιοποίησής τους, με τα τόσα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και με εκείνα που έχουν δρομολογηθεί, με νέες κατασκευές και ανακατασκευές, με σφικτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στην προσεχή διετία, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς όφελος της κοινωνίας και εξασφαλισμένους πόρους.

Δεν είναι μόνο η ριζική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, ξανακάνοντάς το τοπόσημο αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και τουρισμού με:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση όλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος,
  • τη συντήρηση για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια των κατασκευών Καλατράβα,
  • τη μετατροπή του περιβάλλοντα χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο,
  • τη λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 πια πισίνες, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη,
  • τη μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακό Κέντρου Αντισφαίρισης όπου θα δημιουργηθούν 20 νέα γήπεδα, ικανά να φιλοξενήσουμε μεγάλα τουρνουά, που δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε και δεν διεξάγονται στη χώρα,
  • την αντικατάσταση όλων των ταρτάν του στίβου,
  • την κατασκευή των τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών,
  • την ανακατασκευή των ξενώνων για τη φιλοξενία αθλητών,
  • το νέο κλειστό γυμναστήριο για ξιφασκία, χάντμπολ και τσιρλίντινγκ,

αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως π.χ. τα 54 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ταμείο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τη στενή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Αττικής, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα, την Lamda Development, την Στάδιο 2020 και άλλες εταιρίες από την αγορά που στηρίζουν τον αθλητισμό και ό,τι θετικό γίνεται.

Είναι, επιπλέον, που «ζωντανεύουμε» το ξεχασμένο στον ΟΑΕΔ για 17 χρόνια Ολυμπιακό Χωριό, που ανασταίνουμε τα λεηλατημένα κλειστά του Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία, που ήδη αξιοποιείται το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων με τη 10ετή εκμίσθωση στην ΚΑΕ ΑΕΚ και την παράλληλη χρήση από επτά Ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων, που αναβαθμίζεται το Εθνικό Σκοπευτήριο στον Βύρωνα, που φροντίζουμε για την πλήρη μετεγκατάσταση των υποδομών του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές χρειάζεται ο αθλητισμός και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που τολμήσαμε σε θεσμικό επίπεδο, τον νοικοκυρεύουμε, βάζοντας τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, τον αλλάζουμε και αναπτύσσεται. Πηγαίνει σταθερά μπροστά με καθαρό αέρα και πολύ φως, καθαρό φως.

Κάνοντας μια αναδρομή τριών και πλέον χρόνων ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ποιες ήταν οι «κακές» και οι «καλές» στιγμές  στην πορεία σας;

Ήταν μια δύσκολη θητεία και χαίρομαι ιδιαίτερα που όταν θα ολοκληρωθεί με τις επικείμενες εκλογές, θα με βρει ως τον μακροβιότερο στην ιστορία Υφυπουργό σε αυτό το σκληρό πόστο. Το γνωρίζετε και από τους προκατόχους μου, που είχαν μέσο όρο παρουσίας τα δύο χρόνια στην «ηλεκτρική καρέκλα» και για να βρούμε κάποιον που έμεινε έστω 3,5 συνεχή έτη, πρέπει να γυρίσουμε σχεδόν 30 χρόνια πίσω, στον Ανδρέα Φούρα.

Η πλήρης εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και η απόλυτη στήριξή του στις τόσες ανατροπές που επιχειρήσαμε, στα τόσα στεγανά που σπάσαμε, είναι οι πολλές «καλές», οι άριστες στιγμές!

  • Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το μεταρρυθμιστικό μας πλουσιότατο νομοθετικό έργο, για να μπει η αυτονόητη τάξη στο απολύτως άναρχο αθλητικό οικοδόμημα που παραλάβαμε, ήταν πολύμηνη και επίπονη διαδικασία.

Επιγραμματικά θα σας πω ότι έπρεπε να φέρουμε -και το κάναμε, διότι είμαι θιασώτης του αποτελέσματος, όχι των υποσχέσεων- ανανέωση στις διοικήσεις όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών, δώσαμε λόγο και φωνή στους αθλητές και στα ερασιτεχνικά σωματεία, τακτοποιήσαμε το πεδίο των προπονητών, δημιουργήσαμε ψηφιακά μητρώα, καταγράψαμε για να ξέρουμε –επιτέλους- τι διαθέτει η χώρα, ανοίξαμε ορίζοντες, μέσα από νέες μορφές αθλητισμού, όπως π.χ. τα e-Sports, στηρίξαμε και αγκαλιάσαμε όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτου δημοφιλίας, πάψαμε να είμαστε – όπως συνέβαινε πριν – «Υφυπουργείο Ποδοσφαίρου».

Ο δρόμος της εξωστρέφειας, συνδυάζοντάς τον με τον αθλητικό τουρισμό, ήταν μονόδρομος. Διεκδικήσαμε και διεξαγάγαμε με πανθομολογούμενη επιτυχία κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις (EKO Rally Acropolis, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, Aegean 600, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), διότι ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

Επιπλέον, είμαστε πλέον χώρα πρότυπο στην εφαρμογή των κανόνων αντιντόπινγκ και ευελπιστούμε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουμε και στο Κεντρικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Οργανισμού, του WADA, έπειτα από την υποψηφιότητα που έθεσα.

  •  Έχουμε κάνει, παράλληλα σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, πρωτοστατώντας ευρωπαϊκά με την κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, με τη σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας και με τις διεθνείς συνεργασίες.

Αντίστοιχη πρόοδο κάναμε στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ιδιαιτέρως με την επαναθέσπιση και εφαρμογή του «ιδιώνυμου», αλλά και στην καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, με το πλέγμα 13 μέτρων που εξαγγείλαμε και υλοποιήσαμε από το 2021 έως σήμερα.

Πέρα από ότι δίνουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και υλοποιούμε το συνεκτικό Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας Εγκαταστάσεων, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που σας ανέλυσα νωρίτερα, προχωράμε και την κατασκευή του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της χώρας, στη Ραφήνα, για τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Μεγάλο έργο πνοής μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας.

  • Θεσπίζοντας, εξάλλου, τον ζωτικό μόνιμο μηχανισμό επιπλέον χρηματοδότησης των αθλητικών φορέων, τολμώντας για πρώτη φορά μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, διαθέσαμε συνολικά για τον αθλητισμό 304 εκ. ευρώ, πρόπερσι, πέρσι και φέτος!

Πρωτόγνωρα ποσά εδώ και 15 χρόνια και αντίστοιχα θα πράξουμε από τις αρχές κιόλας του 2023.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, με «καθρέπτη» την αποδοχή από την συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, είναι οι «καλές» στιγμές. Οι στιγμές που αποζημιώνουν τα ξενύχτια στο γραφείο, την κόπωση όλων των συνεργατών, την καθημερινή παρουσία σε όλους τους αθλητικούς χώρους, τις μάχες στη Βουλή, τις εντάσεις, τις συγκρούσεις με τους «αιώνιους» παράγοντες.

Οι «κακές» στιγμές; Ναι, υπήρχαν –ιδιαίτερα στο ξεκίνημα. Κι αφορούσαν την άδικη κριτική που δεχόμασταν από μερίδα κατευθυνόμενων ΜΜΕ, διότι διασαλεύαμε την καθεστηκυία… αταξία!

Με ανασχημάτιζαν – στα λόγια και στις προσδοκίες – κάθε τρεις και λίγο. Με αναγόρευαν σε «εχθρό», είτε εκείνοι που τρέφονταν και αποκτούσαν ύπαρξη μόνο όταν υποτίθεται ότι τους εχθρεύονταν, είτε άλλοι που δημιουργώντας «εχθρούς» νόμιζαν πως συσπείρωναν γύρω τους οπαδικούς στρατούς κι έτσι θα κάλυπταν τα δικά τους λάθη.

Δεν βαριέστε! Είμαι εδώ και πάντοτε θα δουλεύω με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, των πάρα πολλών κι όχι των ελάχιστων που θαρρούν κιόλας ότι επειδή νιώθουν ισχυροί, είναι υπεράνω νόμων και κανόνων.

Είστε υποψήφιος, όπως αναφέρατε, για την Κεντρική Διοίκηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντί-ντόπινγκ, του WADA. Γιατί επιθυμείτε αυτή τη θέση;

Η υποψηφιότητά μου κατατέθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν παρότρυνσης τόσο της προεδρεύουσας χώρας, της Τσεχίας, όσο και αρκετών άλλων ομολόγων μου. Και με γεμίζει υπερηφάνεια η προτροπή τους, διότι βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα εξαιρετικά βήματα προόδου που έκανε η χώρα μας την τελευταία τριετία, αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα στον τομέα του αντι-ντόπινγκ και ανακτώντας την πρωταγωνιστική θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, ως γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αρχών.

  • Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2019, μόλις ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, η Ελλάδα δέχθηκε κίτρινη κάρτα από τον WADA, λόγω ενός μεγάλου αριθμού ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων προς αυτόν, που εκκρεμούσαν επί χρόνια, με άμεσο τον κίνδυνο του αποκλεισμού της από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως, αρχίσαμε να εργαζόμαστε καθημερινά διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, σε συμμόρφωση με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα του WADA, για να καταστήσουμε ξανά τη χώρα μας ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών παγκοσμίως.

Επικαιροποιήσαμε τη νομοθεσία κατά του ντόπινγκ, συστήσαμε ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό, τον ΕΟΚΑΝ, με οικονομική και διοικητική αυτάρκεια, προχωρήσαμε σε σειρά εκστρατειών, σεμιναρίων και δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού κατά του ντόπινγκ και φυσικά βγήκαμε από τη λίστα του WADA με τις χώρες υπό εποπτεία.

Τόσα πολλά ουσιαστικά βήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν ξαναγίνει παγκοσμίως και αυτό μας το αναγνώρισε αμέσως, επικροτώντας μας, η διεθνής κοινότητα.

  • Με αυτήν την παρακαταθήκη επιθυμώ να προσφέρω πλέον και στον Παγκόσμιο Οργανισμό, εκπροσωπώντας τη χώρα, σε μία άκρως τιμητική και συνάμα ουσιαστική θέση:

Για να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στις πολιτικές και πρακτικές αντιμετώπισης της μάστιγας του ντόπινγκ, στην ενίσχυση του πλαισίου της εκπαίδευσης των προπονητών και των στελεχών, που περιβάλλουν τους αθλητές, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο καθαρό αθλητισμό, αξίες και ιδανικά στη νέα γενιά του πλανήτη μας.

  • Είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα καταθέτει υποψηφιότητα και ευελπιστώ ότι θα επικροτηθεί και θα συμμετάσχουμε τελικά στο Συμβούλιο του WADA μετά την ψηφοφορία στις 2 Φεβρουαρίου.

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες κρίσεις, αλλά και να αποτελεί πρότυπο επιτυχίας, μπορεί να ηγηθεί μιας ακόμα σημαντικής εκπροσώπησης της Ευρώπης στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι.

Στις λίστες των υποκλοπών δεν είδαμε το όνομά σας. Ποια είναι η άποψή σας για όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες; Τι κόστος θα έχουν για τη ΝΔ;

Η Κυβέρνησή μας, από τον περασμένο Αύγουστο έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. Ταυτόχρονα, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της Δικαιοσύνης, η οποία -με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών- διερευνά όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν.

Είναι απαράδεκτα τα όσα υπονοούνται, ότι ο Πρωθυπουργός είχε γνώση ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι μαζί με τους οποίους έχει δώσει κρίσιμες μάχες για να αντέξει η πατρίδα μας όλες τις δυσκολίες και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ΜΜΕ δημοσιεύουν υλικό αδιευκρίνιστης προέλευσης, που μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε βαθμός αληθείας του και οι όποιοι θύτες, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση το υιοθετεί άκριτα με μοναδικό στόχο τη δημιουργία τοξικού κλίματος εν όψει των εκλογών.  

  • Η Ελληνική Δημοκρατία, όμως, διαθέτει θεσμούς, νόμους και αρχές που θα φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής, όπως ακριβώς πρέπει να συμβεί και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό.

Όπως δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία και για το ότι οι Έλληνες πολίτες βιώνουν τα οφέλη της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, που η Κυβέρνηση μας υλοποιεί τα τελευταία 3,5 χρόνια με συνέπεια, συντάσσονται με τη σταθερή πορεία προόδου και αναβάθμισης της χώρας μας και δεν παρασύρονται από τακτικισμούς συγκεκριμένων κυκλωμάτων.

Θα είστε, προφανώς, υποψήφιος στο Ηράκλειο Κρήτης. Μετά τις εκλογές ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Αν κερδίσει η ΝΔ, θα θέλατε κάποιο άλλο Υπουργείο;

Όχι αν κερδίσει η ΝΔ, αλλά όταν κερδίσουμε και αυτές τις εκλογές! Η Κυβέρνησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εκείνη που κράτησε τη χώρα όρθια αυτά τα 3,5 χρόνια απέναντι σε πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις, εγχώριας και διεθνούς φύσεως, πρωτοστάτησε σε λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και οδηγεί την Ελλάδα σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης, προς όφελος όλης της κοινωνίας.

  • Είμαι βέβαιος, λοιπόν, για την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και για τον σχηματισμό αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα πιο ισχυρό Πρωθυπουργό, για να συνεχίσει να οδηγεί σταθερά τη χώρα μας μπροστά και την επόμενη τετραετία.

Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την εμπιστοσύνη του από την πρώτη στιγμή, αλλά εκείνος είναι που επιλέγει, για τον καθένα μας εάν και από ποιο πόστο θα συνεχίσει να προσφέρει.

Εφόσον οι συμπατριώτες μου στο Ηράκλειο με επιβραβεύσουν για όσα κάνω για τον τόπο μου και τη χώρα και με επανεκλέξουν για να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ κι αν τυχόν ερωτηθώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα απαντήσω ότι θα ήθελα να συνεχίσω ως επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού. 

  • Να συνεχίσω τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε από την πρώτη στιγμή, εδώ και 3,5 χρόνια, για να τεθούν στέρεες βάσεις στο αθλητικό μας οικοδόμημα και να εδραιωθούν οι συνθήκες τάξης, διαφάνειας και νοικοκυρέματος, που τόσο είχε ανάγκη.

Να κεφαλαιοποιήσουμε περαιτέρω όλη αυτή την προσπάθεια, να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την ειλικρινή σχέση συνεργασίας με την αθλητική οικογένεια, που έγινε οικογένεια ενώ δεν ήταν και να διατηρήσουμε τον ελληνικό αθλητισμό στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού γίγνεσθαι.

  • Διανύσαμε μεγάλη απόσταση από το πως παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 τον αθλητισμό, που παράπαιε, που ήταν χωρίς εφαρμοστέο πλαίσιο και σύγχρονη οπτική, μακριά από τους διεθνώς κρατούντες κανόνες καλής διακυβέρνησης στο εσωτερικό του, χωρίς να προβάλλει τα ιδανικά και τις αξίες του στην κοινωνία.

Διορθώσαμε, συγκρουστήκαμε, μεταρρυθμίσαμε, αναδείξαμε, δουλέψαμε νυχθημερόν, δικαιωθήκαμε, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και θα ήθελα όλοι μαζί να τον περπατήσουμε ως το τέλος του.

Σχετικά Άρθρα