Ανατροπή με το φυσικό αέριο – Τον Ιανουάριο πιο φθηνό πάλι από το πετρέλαιο
Τον Ιανουάριο το αέριο ξαναπαίρνει τα σκήπτρα του φθηνότερου καυσίμου, αφού το «ψαλίδι» στην κρατική επιδότηση του πετρελαίου από 1ης του χρόνου, μεταφράζεται σε άνοδο της τιμής του κατά 10 λεπτά, η οποία μάλλον δεν θα σταματήσει εκεί. Ενας συνδυασμός γεωπολιτικών εξελίξεων, καιρικών συνθηκών, ρωσικών αντιποίνων και μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, ανατρέπει τις ισορροπίες και ξαναδίνει από τον Γενάρη, όπως όλα δείχνουν, τον τίτλο του φθηνότερου καυσίμου θέρμανσης στο φυσικό αέριο.
Αν και νωρίς για τους παρόχους να ανακοινώσουν τιμές λιανικής για τον επόμενο μήνα, οι εκτιμήσεις – συνυπολογίζοντας και την επιδότηση των 2 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα από τη ΔΕΠΑ – μιλούν για επίπεδα πέριξ των 10-11 λεπτών.
- Διότι μέσα στον Δεκέμβριο, βάσει του οποίου διαμορφώνεται και η τιμή του επόμενου μήνα, το αέριο έχει κάνει βουτιά διεθνώς γύρω στο 40% και βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου (80-81 ευρώ/MWh). Οι γεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες, η μεγάλη διαθεσιμότητα LNG και οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ειδικά στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, προοιωνίζονται ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, που αποτελεί και ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ήθελε και θέλει να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές στο πετρέλαιο, ώστε να υποχωρήσει η ζήτηση για το πρώτο. Εάν η βουτιά στο αέριο είχε συνοδευτεί από αντίστοιχη πτώση και στο πετρέλαιο – το αντίθετο συνέβη- τότε το τελευταίο θα ήταν αρκετά φθηνότερο. Τα πράγματα όμως ήρθαν διαφορετικά και μετά από συνεχείς ανατροπές, το φυσικό αέριο φαίνεται να παίρνει πίσω από το πετρέλαιο τον τίτλο του φθηνότερου καυσίμου.
Για το σύνολο της χρονιάς που φεύγει πάντως, το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ήταν τουλάχιστον 30% φθηνότερο από την κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως δείχνει η επικαιροποιημένη μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Προϋπόθεση είναι ο λέβητας πετρελαίου να μην μετρά πολλά χρόνια «ζωής» και επομένως να μην έχει χαμηλή απόδοση, καθώς σε αυτή την περίπτωση η σχετική διαφορά μειώνεται περίπου στο 11%.
- Οι ερευνητές του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ πραγματοποιούν κάθε χρόνο τη συγκριτική μελέτη για το κόστος θέρμανσης, προχωρώντας τον Νοέμβριο στη δημοσίευση της 1ης έκδοσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.
Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, δημοσίευσαν τη 2η και πιο επικαιροποιημένη έκδοση, λαμβάνοντας υπόψη τις λιανικές τιμές Δεκεμβρίου για το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα στερεά καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης (στα 1,1790 ευρώ ανά λίτρο). Επομένως, με την επικαιροποίηση τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το κόστος που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για κάθε τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις αυξομειώσεις στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων που έχει προκαλέσει η κρίση, η μελέτη δείχνει πως δεν υπάρχουν ανακατατάξεις στις τεχνολογίες θέρμανσης που είναι οι ακριβότερες αλλά και οι πιο φθηνές. Έτσι, οι πιο «τσουχτεροί» τρόποι για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό παραμένουν τα ανοικτά τζάκια και τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως π.χ. οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι θερμοπομποί, και τα αερόθερμα), ενώ ο πιο φθηνός τρόπος παραμένει η αντλία θερμότητας.
Πηγή: news247